Waarom zijn biologische asperges gezond?

Waarom zijn asperges gezond?

Asperges is dat ze slechts een paar weken verkrijgbaar zijn. Ongeveer van halverwege april tot eind juni.

Biologische asperge

De asperge is van oudsher een gewas dat biologisch kan worden geteeld. Het is een ‘pronkgroente’: doordat asperges onder de grond groeien, krijgt onkruid geen kans, waardoor er amper bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven te worden. Op de biologische boerderijen wordt er helemaal niet gespoten tegen onkruid en dus is Biologisch nog wel gezonder.

1. Goed voor het hele lijf

Asperges bevatten veel vitame K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Daarmee zijn asperges gezond voor het hele lijf. Van celdeling tot het immuunsysteem, van bloedstolling tot huid en van haar tot botten… asperges zorgen overal voor.

2. Rijk aan vitamine E

In vergelijking met andere groenten zijn asperges rijk aan vitamine E. Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die een rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is vitamine E erg belangrijk voor de weerstand. Deze vitamine is een antioxidant en asperges bevatten nog meer antioxidanten: de zogenaamde flavonoïden. Deze stoffen kunnen ontstekingsreacties in het lichaam remmen.

3. B-vitamines in het kopje

In het kopje van de asperges zitten enorm veel B-vitamines. Deze zitten ook wel in de rest van de asperge, maar opvallend genoeg bulken de kopjes hiervan. B-vitamines zijn onder andere van belang bij de energievoorziening van het lichaam.

4. Bevatten veel mineralen

Eén portie asperges bevat kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, fluor en een beetje koper. Behoorlijk wat mineralen dus, stoffen die belangrijk zijn voor jouw lichaam. Afhankelijk van het grondsoort waarin de asperges worden verbouwd kan het ook zo zijn dat de groenten selenium bevatten. Asperges passen goed thuis in een zoutarm dieet omdat de asperge geen extra zout nodig heeft.

5. Goed voor de nieren

Asperges zijn vochtafdrijvend en hiermee goed voor de nieren. Je nieren maken vloeistof van de stoffen die het lichaam niet nodig heeft, oftewel: urine. Asperges staan erom bekend urine een sterke geur mee te geven en dit komt omdat bepaalde stoffen in de asperge in het lichaam worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen.

6. Asperge maakt slank

Asperges bevatten nauwelijks calorieën, zo’n 20kcal per 100 gram. Even ter vergelijking: je moet bijna een kilo asperges eten om evenveel calorieën binnen te krijgen als een chocoladereep van 75 gram. Overigens moet je dan wel even op de bereiding letten de traditionele wijze is wellicht niet zo’n succes.

7. Kleur is van belang

En tot slot nog een aandachtspunt wat betreft asperges: de kleur. Er zijn drie soorten asperges: witte, groene en paarse. De witte asperges zijn de jonge scheuten van de aspergeplant, het deel dat onder de grond groeit. Paarse en groene asperges groeien beide boven de grond. Het vitaminegehalte van de asperge varieert naar gelang het soort. Groene asperges bevatten over het algemeen de meeste vitamines.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Pexels

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen