Waarom zou ik biologisch voedsel kopen?

Feiten over Biologisch geproduceerd voedsel is meestal duurder is dan gewone voeding. Bij de biologische boerderijen kun je echter groente pakketten bestellen en dan valt dat ook wel weer mee. Biologisch voedsel is meestal duurder omdat het op kleinere schaal geproduceerd en verkocht wordt en de opbrengst van biologische landbouw vaak minder is dan die van traditionele landbouw. Het kan in de toekomst goedkoper worden indien meer mensen het nut inzien van eten van biologisch eten, waardoor het vanzelf door schaalvergroting goedkoper wordt.

Waarom zou ik Biologisch voedsel kopen?

Natuurlijk zijn op de Biologisch.website genoeg blogs te lezen waarom het belangrijk is om over ” te schakelen” naar biologisch en zeker interessant om te lezen. We hopen U te overtuigen om biologische producten te kopen. Het draait in feite allemaal om Uw gezondheid, het milieu en dieren welzijn. Hieronder nog een aantal puntjes om biologisch eten aan te prijzen….hopelijk worden de prijzen zelf in de toekomst goedkoper en wordt het voor iedereen betaalbaar.

Feitjes over biologisch

Biologische groenten en fruit bevatten tot wel meer dan twintig procent droge stof. Dat betekent dat ze uit minder water bestaan en er meer voedingsstoffen in zitten dan niet biologische groente. Ook heeft onderzoek aangetoond dat er meer essentiële mineralen als magnesium, ijzer en zink in biologisch voedsel zit. Dit is voor iedereen goed en gezond. Zo hebben twee derde van alle vrouwen een tekort aan ijzer dat door het eten van biologische voeding (het ijzer tekort) zal afnemen.

Polyfenoren

Biologische groenten en fruit bevatten daarnaast tot twee keer meer polyfenoren dan niet-biologische groenten en fruit. Polyfenoren zijn plantaardige stoffen die van nature voorkomen in onder andere druiven, bessen, thee, olijfolie aardappelen en peren. Zij kunnen hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker helpen voorkomen. Ook zouden polyfenoren celveroudering uitstellen. Planten maken deze stof uit zichzelf aan om zich te verdedigen tegen externe aanvallen van bacteriën en insecten.

Bestrijdingsmiddelen

Wat biologische groenten en fruit vooral ongezonder maakt is dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Hoe giftig pesticiden precies zijn voor de mens is nog niet helemaal duidelijk, maar dat ze giftig zijn is wel zeker. Zo is vastgesteld dat dieren er leukemie, lymfekanker en andere vormen van kanker van kunnen krijgen. Je kunt een deel van de pesticiden van bespoten groenten en fruit afwassen, maar er zal altijd wat blijven zitten.

Nitraat en nitriet

In water, vlees, kazen en in verschillende groenten en vruchten komt nitraat voor. Nitraat is geen schadelijke stof, maar het kan in het lichaam worden omgezet in niriet. En nitriet is in hoge concentraties giftig Omdat onze bodem vol nitraten zit, komt dat ook in groente en fruit terecht. Het lichaam zet nitraat om in nitriet. Dat verhoogt het risico op kanker. Groente die niet-biologisch is verbouwd, bevat gemiddeld een keer zoveel nitraat als de onbespoten variant.

Planten zetten nitraten om in eiwitten met behulp van licht

Daardoor is de concentratie nitraat in winter geteelde producten hoger dan in zomer geteelde producten. Daarom is seizoen geteelde groente ook weer opnieuw bewezen gezonder. Bij over bemesting vooral met kunstmest zal ook de concentratie nitraat toenemen. Op biologische boerderijen wordt meer naar de kwaliteit gekeken dan de kwantiteit en bemesten ze minder en kunstmest niet gebruikt.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen