Waarvoor gebruiken we in Nederland aardgas

Nul op de meter door de energietransitie: De energietransitie is een beleidsplan van de overheid om van fossiele brandstoffen af te stappen en over te gaan naar volledig duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. Mochten de plannen slagen, dan kan Nederland in 2020 één van de duurzaamste landen van Europa worden. Momenteel behoren we tot de meest vervuilende landen van Europa en dat heeft vooral ook met de kolencentrales te maken. Nederland is ook in gevaar als de zeespiegel blijft stijgen of indien het weer te droog of juist weer te nat wordt met veel stormen.

Kolencentrales

In Nederland zijn van de 10 kolencentrales er nog 5 draaiende. Kolencentrales stoten veel meer CO2 uit dan gascentrales, maar beiden gebruiken fossiele brandstoffen en zijn een gevaar voor de opwarming van de aarde. Zo stoot een gascentrale jaarlijks 2 miljoen ton Co2 uit en een kolencentrale  jaarlijks 4 miljoen ton CO2 uit. Dat staat gelijk aan de uitstoot van 1 miljoen auto’s op de weg bij gascentrale en 2 miljoen auto’s per jaar bij de kolencentrale. We moeten daarom zo snel mogelijk de andere kolencentrales ook sluiten en vervolgens daarna de gascentrales, om de opwarming van de aarde tegen te gaan. We moeten daarom ook vol investeren op elektriciteit uit zon en wind.

Gaskraan dicht

In 2050 de gaskraan geheel dicht, is het streven van de regering. Dit betekent dat we over moeten op andere duurzame energie bronnen, waardoor ook veel aanpassingen nodig zijn om de huizen te verwarmen of te isoleren.

‘Streef naar nul op de meter’

Om zo snel mogelijk van het gas af te kunnen en zo snel mogelijk over te kunnen op schone energie, zijn er verschillende mogelijkheden. Zo is het isoleren van je huis een van de belangrijkste maatregelen, maar ook door je eigen energie op te wekken. Zonne-energie van zonnepanelen op het dak leveren meestal niet genoeg energie op om het gehele huis van verwarming en stroom te voorzien. Zo heb je stroom nodig voor een elektrische auto, vele huishoudelijke apparaten en de verwarming. Zonnepanelen zijn goed, maar niet voldoende, maar zo kun je ook het tekort van het stroomnet halen of zou je het op een andere manier op kunnen wekken. We gaan in deze blog in op de groene manier om je huis te verwarmen.

Elektrische kachel

Een elektrische kachel is goedkoop in aanschaf, maar verbruikt ontzettend veel energie. Daarnaast moet de stroom 100% groen zijn om voor duurzaam door te kunnen gaan.

Warmtepomp 

Warmtepompen halen de warmte uit het grondwater, de bodem of de lucht.  Het gebruik van een warmtepomp is al een betere oplossing dan een elektrische kachel. Een warmtepomp heeft ook als voordeel dat het een constante stralingswarmte afgeeft van zo’n 20 graden en gebruikt geen gas. Alleen de hoeveelheid energie die benodigd is voor het oppompen van de vloeistof door de leidingen kost stroom. Hiermee gaat een  kwart van het geleverde vermogen verloren, maar zorgt toch voor een zeer hoog rendement tot wel 400%. Afhankelijk van het type warmtepomp, is de aanschaf wel duur en kost tussen de 3000 en 5000 euro.

gas

Pellet kachel of houtkachel

Een pellet en hout kachel zorgen voor een behaaglijke warmte en daar kan geen warmtepomp tegen op! Maar hout zorgt voor uitstoot van Co2 en voor hout moet bos worden gekapt. Omdat Europa onvoldoende pellet houtkorrels heeft, is de VS ondertussen de grootste exporteur van zogeheten houtpellets ofwel  samengeperste houtkorrels. Dit hout is afkomstig van bossen uit de V.S en ook Canada en juist ook deze  bossen zijn zo belangrijk om de Co2 vast te houden. Het excuus is dat er een kringloop is van Co2 afgifte. De pellet of hout kachel stoot Co2 uit en de nieuwe aanplant neemt de Co2 uiteindelijk weer op. Maar voor deze pellet korrels pleegt men vaak kaalkap, dat heel veel extra negatieve gevolgen heeft voor de bodem (erosie) en de natuur (het ecologisch evenwicht wordt, verstoort. Uit onderzoek is gebleken dat van de houtpellet-korrels die uit de VS komen, slecht iets meer dan tien procent van hun pellets uit gecertificeerde bossen komt en er zo haast geen spraken kan zijn over duurzame pellet korrels uit duurzaam beheerde bossen. In Europa zijn de productiebossen wel duurzaam of gecertificeerd, maar de houtkorrels duurder. Houtkachels geven dus ook Co2 af, maar ook veel fijnstof dat zeker niet goed is binnen de steden. Ook het bijstoken van hout in kolencentrales zal Co2 meer laten stijgen omdat volwassen bomen meer Co2 vast kunnen houden als de nieuwe aanplant. Hetzelfde verhaal is ook voor de kolencentrales die vaak zaagsel bijstoken als biomassa. Voor zaagsel dat samen is geperst tot korrels hoeft niet te worden gecertificeerd en duurzaamheid is dus niet gegarandeerd en komt meestal niet uit duurzaam beheerde bossen.

Infraroodpanelen

Deze platte panelen zijn gemakkelijk aan de muur te bevestigen en zijn ideaal in combinatie met zonnepanelen. De Infrarood straling is warm, maar ook gezond en heeft een positieve invloed op de bloedsomloop en het spierweefsel. Deze verwarming geeft een zeer snelle opwarming op die plek en is binnen enkele minuten voelbaar. De panelen hebben lage aanschafkosten, lange levensduur van 20- 30 jaar en zijn onderhoudsvrij.

Bij nieuwbouw wordt soms gebruik gemaakt van thermische energie uit de aarde

Een andere duurzame vorm van energie die steeds vaker wordt toegepast bij nieuwbouw projecten is aardwarmte. Deze warmte komt diep uit de bodem van de aarde. In de aarde is warm water aanwezig en hoe dieper in de aarde, hoe warmer het wordt. Met iedere kilometer diepte stijgt de temperatuur met ongeveer 30˚C. Wordt er tot twee tot drie kilometer diepte geboord en dit water naar de oppervlakte gepompt, dan is dit warme water tussen de 60 tot 90˚C. Dat dus een duurzame warmte bron dat gebruikt kan worden voor het verwarmen van woningen, gebouwen, industrie of kassen. Ondanks het gratis warmte is, zijn de kosten om te boren en de pompinstallatie te kostbaar voor kleinere projecten of enkele huizen.

Isolatie is zeer belangrijk

Kieren van deuren en ramen of slecht geïsoleerde huizen, maken dat veel kostbare warmte energie verloren gaat. Ook door enkel glas is er enorm veel energie verlies en  HR++ glas of dubbelglas is het beste. Ook is in oudere huizen de gevel en vloer slecht of niet geïsoleerd, waardoor veel warmte verloren gaat. Wel moet er voldoende ventilatie zijn om schimmelvorming door vocht te voorkomen en er moet ook altijd voldoende zuurstof zijn. Als het huis helemaal is afgedicht dan is Balansventilatie een uitkomst. Dit zorgt ervoor dat er voldoende schone lucht wordt aangevoerd en vochtige en C02 rijke lucht afgevoerd. Meestal zit er ook een warmteterugwin-unit in (wtw): die warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht. Hierdoor is de balansventilatie het energiezuinigste ventilatiesysteem dat je kan hebben. Je kunt balansventilatie ook vraaggestuurd maken met sensoren die CO2 en/of vocht meten. Daarmee stem je de ventilatie af op de behoefte en wordt het nog zuiniger.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen