spot_imgspot_img

Wachtlijsten stroomnet vol met spookaanvragen van bedrijven

De wachtlijsten voor aansluitingen op het stroomnet worden overspoeld met aanvragen van bedrijven die wellicht geen daadwerkelijk belang hebben bij de aansluiting. Het Financieele Dagblad meldt dat bedrijven vaak meerdere aanvragen indienen of aanvragen ‘voor de zekerheid’ doen, terwijl deze uiteindelijk overbodig blijken.

Ondernemers op de wachtlijst

Volgens branchevereniging Netbeheer Nederland zijn er momenteel 9400 ondernemers die op de wachtlijst staan om aangesloten te worden op het stroomnet. Deze cijfers tonen een aanzienlijke toename ten opzichte van de 6000 ondernemers die afgelopen zomer op de wachtlijst stonden. De groeiende hoeveelheid aanvragen overtreft de capaciteit van netbeheerders, waardoor grootverbruikers gedwongen worden op de wachtlijst te belanden.

‘Handdoekje leggen’

Netbeheerders signaleren een opmerkelijk fenomeen dat ze ‘handdoekje leggen’ noemen, naar de praktijk om op vakantie een strandbed te reserveren. Bedrijven dienen meerdere aanvragen in bij verschillende netbeheerders tegelijkertijd, in de hoop sneller aangesloten te worden. Deze praktijk versterkt het probleem van overvolle wachtlijsten.

Vertekend beeld

Volgens netbeheerders geven deze ‘zombieaanvragen’ een vertekend beeld van de omvang van het netcongestieprobleem en bemoeilijken ze de identificatie van optimale investeringslocaties. De beheerders pleiten voor maatregelen om dergelijke aanvragen van de wachtlijsten te weren.

Explosieve groei

Netbeheer Nederland doet momenteel een moreel beroep op aanvragers om realistische aanvragen in te dienen en in gesprek te gaan met de netbeheerders. De wachtlijsten hebben volgens de woordvoerder een ‘zelfversterkend effect’, waarbij bedrijven, eenmaal aan de beurt, soms tot de conclusie komen dat de aansluiting niet langer noodzakelijk is.

Opschonen van wachtlijsten

Om het probleem aan te pakken, is Klimaatminister Jetten in gesprek met netbeheerders en de Autoriteit Consument en Markt om de wachtlijsten op te schonen en de efficiƫntie van het aansluitingsproces te verbeteren.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
89 %
9.9kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °
za
11 °
spot_imgspot_img