spot_imgspot_img

Wachtlijsten voor huisartsen groeien in Nederland

In diverse Nederlandse steden, waaronder Enschede, Heerenveen, Leeuwarden, Tilburg, Zwolle en Apeldoorn, zijn de wachtlijsten voor een huisarts het langst, volgens de recente bevindingen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Huisartsentekort in Nederland

Wachtlijsten voor Huisartsen groeien in Nederland. Het rapport van de NZa wijst uit dat de wachtlijsten landelijk blijven toenemen, met bijna 5300 mensen die in december op zoek waren naar een eigen huisarts.

Toegankelijkheid van zorg

De NZa meldt dat ook in het vierde kwartaal van 2023 veel mensen op een wachtlijst staan bij hun zorgverzekeraar omdat ze zich niet konden inschrijven bij een nieuwe huisarts. Deze bevindingen onderstrepen de voortdurende druk op de toegankelijkheid van zorg in diverse sectoren, mede veroorzaakt door aanzienlijk ziekteverzuim in de sector.

Tekort aan opvolgers voor praktijken

Een van de oorzaken van het huisartsentekort is het gebrek aan opvolgers voor praktijken van huisartsen die met pensioen gaan. De jongere generatie dokters geeft vaak de voorkeur aan een baan in het ziekenhuis, waarbij zij soms terugschrikken voor het management van een praktijk en de zware administratieve lasten als gevolg van regelgeving.

Bovendien zijn er gevallen waarin jongere huisartsen niet dezelfde uren willen werken als oudere huisartsen, die vaak veel meer uren draaiden dan een reguliere werkweek.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
10.7 ° C
11.8 °
9.5 °
73 %
10.4kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °
za
11 °
spot_imgspot_img