Wandelaars schrikken van drugsafval in Park Valkenberg

Bewolking

Wie deze dag onderweg was naar zijn werk en door het stadspark Valkenberg van Breda fietste of een wandeling maakte keek wel even verbaast en met afgrijzen naar de containers of vaten met drugsafval.

Milieuvervuiling door drugsafval

Maar gelukkig bleek het te gaan om een actie tegen drugsafval, georganiseerd door een toneelvereniging. Ze proberen de aandacht te vestigen op het steeds groter wordende probleem van chemische troep die afkomstig is van illegale drugs laboratoriums in Nederland. Drugsafval maakt dat het milieu en planten en diersoorten gevaar lopen, maar ook de drinkwater zuiveringsbedrijven hebben ook de grootste moeite om het drinkwater nog zuiver te krijgen van deze chemicaliën.

Nederland is grootste producent van illegale harddrugs

Iedereen die harddrugs gebruikt, er in handelt of het goedje produceert, maak zich niet alleen medeschuldig aan de gezondheid problemen voor zich zelf of anderen, maar zorgt ook voor sterke vervuiling van het milieu, dat weer gezondheid risico’s oplevert voor mensen die daar niks mee te maken willen hebben. 

Nederland grootexporteur harddrugs

Nederland is grootexporteur van speed en xtc. In 2017 produceerde het voor een straatwaarde van bijna 20 miljard euro aan synthetische drugs. Ter vergelijking: in 2017 bedroeg de omzet van het Rotterdamse havenbedrijf aan de Nederlandse economie 23 miljard euro en de Air France-KLM is de op vier na grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld had in 2016 een omzet van ruim 24 miljard.

Noord-Brabant heeft de grootste gevolgen van de productie van harddrugs

In Noord-Brabant wordt gemiddeld honderd vaten drugsafval per jaar  in het buitengebied gedumpt. In tien procent van de gevallen ging het om beschermd Natura 2000-gebied. De kosten van het opruimen zijn voor de eigenaar van het land en kosten de natuurorganisaties minimaal 7000 euro per per keer. Soms heb je vaten die lek zijn en dan moet de grond ook nog voor veel geld worden gesaneerd en afgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Geld dat eigenlijk bedoeld is voor natuurbehoud!

Drugproductie voor cocaïne in het buitenland richt ook grote schade aan

Ook door drugs als coke dat in Nederland gebruikt wordt, richt grote schade aan het milieu in Zuid-Amerika. Voor de bereiding van cocaïne wordt namelijk kerosine, zwavelzuur en ammoniak gebruikt. De resten verdwijnen ter plekke in de bodem en het oppervlaktewater. Ook is er sprake van grootschalige ontbossing omdat voor 1 gram cocaïne je 400 gram cocabladeren nodig hebt. De illegale teelt wordt namelijk verbouwd op plekken in de jungle die het meest afgelegen zijn en waardoor kostbare natuur ten gronde gaat.

Kostbare jungle wordt hiervoor uiteindelijk op grote schaal gekapt en vaak zijn deze bouwlandjes maar kort bruikbaar, omdat ze opgespoord worden door de anti-drugsbrigade, dat gesteund wordt door de USA. De ontdekte coca plantages worden met grote hoeveelheden glyfosaat besproeid en vernietigd, dat ook weer ten kosten gaat van het milieu, de natuur en drinkwater van mensen in naburige dorpen.De ontdekte coca plantages worden met grote hoeveelheden glyfosaat besproeid en vernietigd, dat ook weer ten kosten gaat van het milieu, de natuur en drinkwater van mensen in naburige dorpen. Opgedreven door de opsporingsdiensten beginnen de vaak arme boeren als ze nog niet opgepakt zijn, ergens anders opnieuw in de jungle te coca te verbouwen en het lijkt bijna een onbegonnen zaak om dit te stoppen. Het beste is dat de drugs invoer wordt gestopt en drugsgebruikers zo slim zijn om te stoppen.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen