spot_imgspot_img

Elf wasberen ontsnapt uit AquaZoo in Leeuwarden

Elf wasberen zijn afgelopen nacht ontsnapt uit hun gloednieuwe verblijf in een dierentuin in Leeuwarden, waarbij negen van wasberen nog steeds spoorloos zijn.

Wasberen

De ontsnapte dieren behoren tot een groep van twaalf wasberen die gisteren naar AquaZoo in Leeuwarden zijn gebracht. Ze zijn daar in een kleiner, afgesloten gedeelte geplaatst zodat ze konden wennen aan hun nieuwe omgeving. Dat ging niet lang goed: elf van de twaalf dieren ontsnapten tijdens hun eerste nacht in Friesland.

Natuurlijke ongevaarlijkheid

De directeur van de dierentuin benadrukt dat de wasberen niet gevaarlijk zijn voor mensen omdat ze van nature schuw zijn.

Oorzaken van de ontsnapping

Het verblijf was ingericht met extra dik gaas, betonpuin op de bodem en een hardhouten fundering, aldus de dierentuin. Toch vonden de wasberen een uitgang. “We hebben graafsporen gevonden,” zegt directeur Jeroen Loomeijer tegen de regionale omroep. “Ze hebben twee plekken gevonden die niet goed aaneen waren gesloten.”

Teruggevonden wasberen

Vandaag zijn twee wasberen teruggevonden in de dierentuin. “Eentje lag te slapen in een boom, een ander zat tussen bamboebomen.” De dieren zijn verdoofd en teruggebracht naar het eigen verblijf.

AquaZoo probeert er alles aan te doen om de dieren snel terug te vinden. Volgens de directeur kunnen de wasberen gemakkelijk over het buitenhek van AquaZoo klimmen en zou dat de zoekactie bemoeilijken. “Dat maakt het zoekgebied alleen maar groter. Iedereen is aan het meehelpen: verzorgers, stagiaires, horecamensen noem maar op.” In het dierenpark en in het nabijgelegen natuurgebied de Groene Ster zijn vallen uitgezet.

Eerdere incidenten

Het is niet de eerste keer dat wasberen ontsnappen uit een Nederlandse dierentuin. In de zomer van 2020 was dierentuin Wildlands in Emmen vijf wasberen kwijt. Die zijn nooit teruggevonden.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
10.7 ° C
11.8 °
9.5 °
73 %
10.4kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °
za
11 °
spot_imgspot_img