spot_img

Wat doen die QR-codes in het bos?

Misschien heb je ze al wel gezien, de laatste tijd vind je steeds meer QR-codes in de bossen beheerd door Staatsbosbeheer. De overheidsinstelling probeert daarmee meer duidelijkheid te scheppen over de bomenkap in de Nederlandse bossen.

Stapels hout

Tijdens een wandeling in het bos is het niet ongewoon om een stapel gekapte bomen naast het pad te zien liggen. Dit zorgt voor veel ongerustheid, waarom worden deze bomen gekapt en waar gaat al dit hout naartoe? Staatsbosbeheer probeert mensen nu gerust te stellen door extra informatie aan te bieden.

Waarom worden bomen gekapt?

Bomen concurreren tegen elkaar voor de meeste voedingsstoffen in de vorm van zonlicht en voedingsstoffen in de bodem. Het kan zonder ingrepen van de mens honderden jaren duren voordat er een evenwicht bereikt is. Door selectief bomen te kappen vormt er zich sneller een evenwichtige en stabiele bosomgeving. Soms worden er ook uitheemse soorten zoals Amerikaanse eik gekapt voor plaats te maken voor inheemse soorten.

Artikel gaat verder onder nieuwsfoto.

Een ander motief voor het kappen van bomen is echter de winst die daaruit gehaald kan worden door Staatsbosbeheer. De organisatie beloofd meer geld te gaan vrijmaken voor aanplanting van nieuwe bossen, de afgelopen jaren heeft Staatsbosbeheer reeds miljoenen nieuwe bomen aangeplant.

QR-codes en informatie flyers

Staatsbosbeheer wilt benadrukken dat het hout dat gekapt wordt naar duurzame en hoogwaardige toepassingen gaat. Het beste hout wordt gebruikt in de bouw en voor meubels. Een deel van het hout wordt gebruikt voor de productie van karton en papier. Maar een beperkt aandeel van het hout wordt verkocht voor gebruik als brandhout in biomassacentrales of voor particulieren.

Door informatie te verspreiden kan je nu op verschillende plaatsen in Nederland informatie flyers zien hangen op de stapels hout. Als je de QR-code scant, komt je op een pagina van waargaatdithoutnaartoe.nl terecht. Je kan daar meer informatie krijgen over de destinatie van de houtstapel die je scande.

Meer over

Net binnen

spot_img
Breda
half bewolkt
5.5 ° C
6.1 °
4.4 °
64 %
4.6kmh
76 %
ma
4 °
di
9 °
wo
14 °
do
14 °
vr
11 °
spot_img

Gerelateerde artikelen