Wat doen we met onze uitgebloeide bloembollen

De tulp heeft een gouden eeuw gekend. De tulp komt oorspronkelijk uit het Ottomaanse Rijk (tegenwoordig Turkije). Ze werden in de 16e eeuw geïmporteerd met zeilschepen naar Nederland. De Tulp heeft zijn gouden eeuw ook gekend, maar dan in de 17 e eeuw. Toen kon een enkele tulpenbol zo kostbaar zijn, dat hij net zo veel waard was als een grachtenpand of 1000 gulden.

Tulpen

Tulpen kunnen goed tegen de koude en tulpenbollen worden gewoonlijk in oktober en november geplant in de tuin en bloeien van april tot in juni. De gecultiveerde tulp kan je beter na de bloei uit de grond halen en op een droog plekje hangen in een netje boven de grond. Maar de ‘botanische tulp’, mag gewoon in de grond blijven zitten en komen het volgend jaar gewoon weer op

Holland bolland

Nederland is bekend om zijn tulpen, maar oorspronkelijk komen ze dus uit Turkije. De hyacinten en Iris zijn oorspronkelijk afkomstig uit Iran, Irak, libanon, Israel en Syrië. De narcis verspreidde zich vanuit Zuidwest-Europa over het hele continent. Nederland is vooral bekent om zijn vele tulpen velden en andere bolbloemen. De tulp is een belangrijk export product, met name naar Duitsland. Nederland is bekend omdat zijn bollenkwekers zo goed zijn in het kruisen en kweken van verschillende soorten bolbloemen. Zo zijn er over de eeuwen heen, heel veel nieuwe rassen gekweekt door Nederlanders en er zijn er elk jaar opnieuw nieuwe bloemen rassen te bewonderen. Zo ook elk jaar van 21 maart tot 19 mei op de Keukenhof. Bij Keukenhof krijgen kwekers de kans om hun nieuwe geteelde rassen aan de wereld te laten zien. In het park worden naast veel andere bloemen, zo’n  7 miljoen voorjaar bloeiende bloembollen ten toon gesteld in een heel groot park en vele kassen.

Keuze assortiment

Tulpen-op-pot zijn verkrijgbaar van speciale botanische ( niet wilde) soorten die kort en klein blijven tot prachtige cultivars ( soorten). De hyacint is verkrijgbaar in klassieke kleuren als roze, wit en wordt ook op-pot aangeboden. Ook de blauwe druif met zijn druifvormige blauwe bloementjes, zijn in pot te verkrijgen en geven al vroeg in het voorjaar fleur aan velen huiskamers.

Maar wat doen we met onze uitgebloeide bloembollen

De bloembollen in de tuin komen als elk jaar vanzelf weer terug en kunnen we gewoon in de grond laten. Maar de uitgebloeide bloembollen op pot in de huiskamer verdwijnen maar al te vaak in de groencontainer. Maar waarom gooien we ze weg? Je kan er namelijk ook nog jaren plezier van hebben!  Behandel uitgebloeide bollen net zo als uitgebloeide bloembollen in de tuin en zet ze na de bloeitijd gewoon in de grond op een beschut plekje. Zet ze altijd wel iets dieper in de grond, dan ze in de pot hebben gestaan, zodat ze beschermd blijven tegen de vorst. Laat het blad eraan zitten. Je kan nadat het blad geel is geworden, het loof eraf knippen en zetten de bollen op een plek waar je ze het volgende jaar graag weer terug wilt hebben of zien.

Bollen in de tuin

Sommige bollen zoals hyacinten en tulpen zijn zo gecultiveerde dat ze nadat het loof is afgestorven, ze beter uit de tuin gehaald kunnen worden. De bollen hang je hoog genoeg weg in een netje (veilg voor knaagdieren of muizen), aan aan het plafond in de schuur. Begin oktober kunnen de bollen gewoon weer terug in de tuin. Bollen onttrekken veel voedsel uit de bodem en je kan ze beter altijd wat koemest korrels of mest geven. Ook kan je ze ook op een andere plek zetten, waar nog wel genoeg voedsel in de bodem zit. Niet-gecultiveerde bolgewassen, zoals de meeste krokussen en narcissen kunnen wel gewoon in de grond blijven. Ook onder de grasmat kan je bloembollen planten. Schep de zode los nadat hij is uitgestoken en zet de bollen er diep genoeg in met een beetje mest of bemeste aarde.

Reservevoedsel zit in de  bol

Bij bollen en knollen wordt bij beiden het reservevoedsel in de bollen of knol opgeslagen, zodat ze het jaar erop opnieuw zonder veel voedsel op kunnen groeien. 

Bollen vermeerderen zich ongeslachtelijk 

Planten met bloembollen kunnen zich naast zaad ook ongeslachtelijk voortplanten doormiddel van kleinere bollen die aan de moeder bol groeit. Deze worden ook wel de klisters genoemd. Elk van deze klisters kan zich ontwikkelen tot een nieuwe bolplant, waarmee een ongeslachtelijke voortplanting mogelijk is. Dit zie je bij bloemplanten als tulpen, lelies en narcissen.

Blad laten zitten, zaaddozen niet

Bollen worden gevoed of gevormd met het voedsel dat afkomstig is van de bladeren. Daarom is het wel belangrijk om bij uitgebloeide bloembollen het groene blad te laten zitten! De zaaddozen die na de bloei gevormd worden moeten wel worden verwijderd, omdat deze anders het voedsel wegtrekken dat nodig is om de bloembol optimaal te laten groeien.

Eenjarige bloembollen

Bij eenjarige bloembollen bloeien de bollen maar een seizoen. Uit de oude moeder bol vormen zich weer nieuwe bollen, die de moederbol leegzuigen. De Tulp en de Iris is een goed voorbeeld van een eenjarige bloembol.

Tweejarige bloembollen

Bloembollen kunnen ook twee jaar bloemen geven en naast de bol vormen zich zijbollen. De moederbol blijft dus twee jaar lang bloemen geven.

Uitgebloeide bollen naar buiten doen

Bovenstaande samenvattend kunnen we dus concluderen dat de bloembol zelf voor zijn voortplanting zorgt. Duidelijk is dat bloembollen dus zelf zorgen dat ze zich vermeerderen en gemakkelijk in de tuin zich kunnen handhaven zolang ze niet gecultiveerd zijn. Zodra de bloembollen in de huiskamer uitgebloeid zijn, kan je ze rustig op een beschutte plaats in de tuin zetten. Laat het loof rustig afsterven en verwijder alleen de zaaddozen. Zorg wel dat ze niet te nat staan. Want te natte voeten zorgt voor verrotting van de bollen.

Bollen bewaren voor op het terras of in huis

Wil je dezelfde bollen het volgende jaar weer in de huiskamer, dan kan je ze rustig buiten zetten in een water doorlatend potje. Zorg dat ze bij droog weer, af en toe wat water krijgen zodat de grond vochtig blijft. Zodra het volgende jaar de groene puntjes weer boven de grond komen, dan en kunnen ze gewoon weer de huiskamer in.

Diepte in de grond bij planten bloembollen

Voor de uitgebloeide bollen in huis of die uitgebloeid zijn in de tuin, kan je ze uit het zicht ( vanwegen lelijk blad) herplanten. Ze moeten voldoende diep geplant worden en de algemene regel is: : bollen mogen driemaal zo diep als de bol groot in de grond geplant worden. Een bol van 7 cm mag dus 20 cm diep.

Biologische Bloembollen voor Bijen

Het is voor onze honingbijen van belang dat er van het vroege voorjaar tot het late najaar bloemennectar te halen is. In het vroegste voorjaar is ook stuifmeel belangrijk voor bijen voor de opbouw van de honingraad. De eerste voorjaarsbloeiers en dus bolbloemen zijn dus een belangrijke voedselbron. Een bijvoorbeeld hiervan zijn het sneeuwklokje, de krokussen en de sterhyacinten.

Bestrijdingsmiddelen

In 99% van de bollen die van de bollenteelt afkomstig zijn, worden heel veel bestrijdingsmiddelen gebruikt en dat gif wordt ook via de wortels opgenomen en door de gehele plant verspreid. Het komt dus ook in stuifmeel en het nectar van de bolbloem en kan dus het insect ziek maken, waarna het sterft. Belangrijk is om zelf je bollen te vermeerderen of om biologische bloembollen te kopen. Let er dus op of de bollen SKAL-gecertificeerde zijn, zodat de honingbijen, wilde bijen, hommels en vlinders in leven blijven. Vaak kan je ook biologische geteelde bollen via het internet bestellen. Hoe minder gif dat er wordt gebruikt, hoe beter het is voor de bijen, maar ook het milieu, diersoorten en plantensoorten.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen