Wat hebben onze hersenen nodig?

Wat hebben onze hersenen nodig?

Onze hersenen sturen ons hele lichaam aan en we kunnen er ook mee denken en functioneren. Onze hersen zijn dus een essentieel onderdeel van ons lichaam maar ook voor wat wij zijn en kunnen. Daarom kunnen de hersenen functies ook worden aangescherpt door bevoordeeld genoeg te bewegen, voldoende te drinken en heel belangrijk…..gezond te eten.

De hersenen bestaan voor 60% uit vet en hebben dan ook vet nodig

De cellen in de hersenen bestaan voor het grootste gedeelte uit vet, dus zorg voor een goede aanvoer van vetten. Dit zijn onder meer de vetten uit vette vis zoals haring, makreel, sardines of zalm. Kies hierbij voor wilde vis met het MSC logo.

We worden bang gemaakt voor verzadigd vet, maar dit berust op een misverstand. Verzadigde vetten als roomboter en cocosolie zijn een basis voor een goede hersenwerking in balans met de andere vetten zoals omega-3/6/9 Omega 6 vetten is minder nodig , omdat wij door granen en graan gevoerde dieren hier al een overschot aan hebben. Omega-6 rijke oliën zijn zonnebloemolie, sojaolie en slaolie.

Het belang van vitaminen en mineralen

Wanneer de basis is gelegd met goede vetten is het belangrijk de hersenen te voorzien van de juiste vitaminen en mineralen. Met name de B vitamines zijn zeer belangrijk voor een goed geheugen en daarom eet ook voldoende biologische verse groenten en fruit voor de vitamines en mineralen.

Water drinken

Om een heldere geest te krijgen en te behouden is het belangrijk dat je lichaam zich goed kan ontdoen van gifstoffen. Door voldoende water te drinken kan er optimale stroming van alle lichaamsvloeistoffen plaatsvinden waardoor het lichaam zich continu kan ontdoen van gifstoffen.

Antioxidanten

Vrije radicalen ontstaan door de verbranding van zuurstof, willen zich neutraal maken en beschadigen hierbij willekeurige cellen in het lichaam, ook in de hersenen. Antioxidanten voorkomen dit en helpen het brein jong te houden. Diverse kruiden hebben een zeer sterke antioxidant werking, maar ook groene thee en pure chocolade. Zorg dat je deze veel binnenkrijgt, want zo verjong je echt je brein.

Darmen gezond, hersenen gezond

Er is de laatste jaren ontzettend veel bekend geworden over de relatie tussen de darmen en de hersenen. Enkele basisstoffen voor de neurotransmitters worden gevormd in de darmen. Daarnaast bepaalt de gezondheid van de darmen de opname van voedingsstoffen nodig voor een goede hersenwerking en bepaalt het ook welke slechte stoffen de bloedbaan binnenkomen die er niet thuis horen.

Je bent wat je eet

Zorg dat je kwalitatief goed voedsel binnenkrijgt, zo onbewerkt mogelijk. Fabrieksvoedsel en additieven belasten het lichaam en de hersenen. Zo kunnen de smaakversterker E621 en zoetstof E951 (Aspartaam) de hersenen binnenkomen en daar de nodige schade aanrichten.

Stress en goede gewoontes

Door stress raakt het lichaam en daarmee de hersenen uit balans. Stress zorgt er bovendien voor dat het overlevingsmechanisme van het brein actief wordt en dat houdt in dat alleen de lagere en primaire hersendelen kunnen functioneren. De lagere hersengebieden zijn betrokken bij zaken die primair bijdragen tot overleven, helder nadenken hoort daar niet bij. Tot de hogere hersengebieden behoren het geheugen en beoordelingsvermogen. Zorg dus dat je zo min mogelijk stress hebt door regelmatig te sporten en voldoende (nacht)rust te nemen. Als je veel last hebt van spanningen kun je ook een assertiviteitstraining doen om te leren omgaan met jezelf en anderen.

Bewegen

Dat beweging goed is voor de algemene gezondheid is al langer bekend. Uit onderzoek is gebleken dat beweging naast lichamelijke fitheid het functioneren van de hersenen positief beïnvloed. Bij zowel jong als oud zorgt beweging voor verbetering van de ‘executieve functies’ van onze hersenen: het vermogen tot initiatief nemen, zaken plannen, impulsen beheersen en zelfregulatie.

Brain loopband De positieve effecten op een rijtje
Beweging zorgt voor afgifte van (neurotrofines) die essentieel zijn voor de ontwikkeling, groei en het functioneren van de hersencellen. Neurotrofines

Stimuleren
  • De aanmaak van nieuwe hersencellen.
  • De aanmaak van nieuwe verbindingen tussen de hersencellen, wat nodig is voor een juiste communicatie tussen de hersencellen.
  • De aanmaak van nieuwe bloedvaatjes de hersenen. Dit zorgt voor verbetering van de bloedvoorziening.
Beweging heeft ook een gunstig effect op dopamine

Dopamine speelt een rol bij de communicatie tussen de hersencellen. Door een verstoorde dopamine werking kunnen verschillende hersenaandoeningen ontstaan zoals: Parkinson, depressie, angststoornissen en dementie. Deze hersenaandoeningen ontstaan doordat bepaalde delen van de hersenen gevoelig zijn voor dopamine (basale ganglia en prefrontale cortex). Wanneer de werking van dopamine verstoord is, worden ongewenste bewegingen niet meer goed onderdrukt door de basale ganglia. Beweging zorgt voor verbeterde werking van dopamine waardoor hersenaandoeningen verminderd of zelfs voorkomen kunnen worden.

Door beweging werken de verbindingen tussen de hersengebieden beter. Deze verbindingen en hersendelen worden samen het neurale netwerk genoemd. Dit netwerk heeft een belangrijke rol bij onder andere het geheugen.

groen leven

Slaapproblemen

worden verbeterd door meer beweging. Slaapproblemen worden vaak veroorzaakt door afwijkingen in de afgifte van het slaaphormoon melatonine. Melatonine zorgt vobrain loopbandor een daling van de lichaamstemperatuur, waardoor het lichaam gaat rusten en herstellen . beweging zorgt voor een goede regulatie in de afscheiding van melatonine waardoor het slaap-waakritme positief wordt beïnvloed. Slaapproblemen komen veel voor bij ouderen door een verminderde afgifte van melatonine, daarom is beweging van belang bij zowel jong als oud.

Minstens 8 uur slapen per nacht
  • Per dag minimaal 30 minuten intensief bewegen
  • Minstens 1,5 liter water per dag drinken (tip: ewo waterfilter)
  • Een ontspannen levenshouding: stress is heel schadelijk voor het brein
  • Mentale uitdagingen aangaan, zoals nieuwe dingen leren

Wetenschappers zijn het erover eens dat dagelijks een half uur aaneengesloten matig intensieve beweging de algehele gezondheid ten goede komt. Met matig intensieve beweging wordt beweging bedoeld waarbij de hartslag omhoog gaat en de ademhaling dieper en sneller wordt. Voorbeelden hiervan zijn stevig doorwandelen en flink doorfietsen. Het is dus niet nodig dagelijks uren in de sportschool te zweten om de hersenen gezond te houden. Wel is het voordelig om naast de dagelijkse matig intensieve beweging ook 2 tot 3 keer per week een uur intensief te bewegen, waarbij zowel cardio- als krachttraining gedaan wordt.

Ga lekker bewegen want het is nooit te laat om te beginnen. De biologische processen waardoor beweging een positieve invloed op de hersenen heeft werkt bij alle leeftijden. Maak bewegen leuk, gevarieerd en gezellig. Ga 2015 fit en vitaal tegemoet!!

Gezond eten

Is niet alleen goed voor je lichaam, het kan ook je geest verscherpen. Net als elk ander orgaan in het lichaam, heeft het brein de juiste voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Hieronder nogmaals kort wat voedsel dat je hersen zeer welkom achten om optimaal te kunnen functioneren.

Bessen

Er zijn studies die aantonen dat je brein al baat heeft bij een wekelijkse consumptie van bessen. Met name de donkere bessen bevatten zeer veel antioxidanten die je brein beschermen. Bessen vallen onder het zure fruit en bevatten daarmee ook weinig suiker.

Vis

Vooral de vette vissoorten bevatten erg veel omega 3 in de vorm van EPA en DHA. Dit zijn lange keten vetzuren die schaars zijn in de natuur. Het brein is dol op omega 3 vetzuren, het zit er vol mee. Omega 3 vetten hebben we niet alleen nodig voor de infrastructuur van onze hersenen, maar ook om ontstekingen te reduceren. Kies nooit voor kweekvis, want die zijn giftig. Goede keuzes zijn zalm, haring en makreel.

Noten

Noten en zaden bevatten relatief veel vitamine E. Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine die onze vetzuren in de bovenkamer kunnen conserveren. De droge massa van de hersenen bestaat voor 60% uit vetzuren. Een beetje vitamine E is dus welkom. Ook bevatten noten veel mineralen. Het beste is om noten te eten die voornamelijk omega 9 vetzuren bevatten. Amandelen zijn echt een aanrader. Wil je variëren, dan kun je ook kiezen voor walnoten, paranoten of macadamia’s. Kies altijd de ongebrande. Vaak zijn noten in geoxideerd vet gebakken en daardoor schadelijk voor de gezondheid. Heel af en toe zelf wat lijnzaad malen, kan ook een goede aanvulling zijn op je omega 3 vetten.

Groenten en fruit

Helaas haalt bijna niemand in Nederland de norm voor voldoende groente en fruit. Dit is niet verstandig, want groenten bevatten ontzettend veel verschillende antioxidanten die onze hersenen beschermen tegen veroudering. De avocado bevat veel gezonde omega 9 vetzuren die de bloedvaten helpen gezond te houden.

Daarnaast zit er ook veel van de eerder besproken vitamine E in

Een andere superfood van eigen bodem die je niet wil missen is boerenkool. Boerenkool is zeer rijk aan chlorofyl dat een ontgiftende werking heeft. Daarnaast zit boerenkool niet alleen vol met antioxidanten, maar ook met zwavels. Zwavel is zeer welkom voor de ontgifting van de lever en cellen. Als de lever niet goed kan ontgiften, kunnen de hersenen niet optimaal functioneren waardoor we duf kunnen worden.

Thee

Veel theesoorten bevatten antioxidanten die je lichaamscellen beschermen. Zo bevat groene thee een stofje genaamd epigallocatechine-gallaat, vaak afgekort tot EGCG. Hiervan is bekend dat het degeneratie van de neuronen tegengaat. Groene thee bevat ook nog het aminozuur L-theanine. Deze stof gaat angsten tegen en werkt daarmee kalmerend op de geest. Naast goede voeding zijn onderstaande factoren ook belangrijk voor een gezond brein.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen