Wat is biologische zalm eigenlijk?

Wilde, biologische en ‘gewone’ zalm kopen

‘Gewone’ of gekweekte zalm. De ‘gewone’ zalm die we tegenkomen in de supermarkt is gekweekt. Een gekweekte zalm krijgt een beperkte variëteit aan voedsel waardoor de vis een blekere huid krijgt, wat wordt gecompenseerd door de vissen kleurstoffen te geven.

Wat is biologische zalm eigenlijk?

Ook worden er net als bij de ‘gewone’ kip vaak medicijnen als antibiotica en groeihormonen aan de voeding van de vis toegediend.

Biologische zalm

Biologische zalm wordt ook gekweekt, alleen heeft een biologische vis meer ruimte om te zwemmen én krijgt hij geen hormonen of medicijnen toegediend. Een ander groot voordeel van biologische vis is dat de kwaliteit van het water gecontroleerd wordt.

Wilde zalm

Wilde zalm is (zoals de naam al doet vermoeden) geen gekweekte zalm, maar zwemt in de vrije natuur en heeft daar toegang tot een grote variëteit aan voedsel. Ze eten voornamelijk planktonkreeftjes en garnalen, waar ze hun extra rode kleur van krijgen. Wilde zalm wordt veel in Alaska en Schotland gevangen (waarbij de sockeye zalm één van de bekendste soorten is) en is te koop bij sommige supermarkten en visspeciaalzaken.

En de smaak?

Die is zoals je misschien al had verwacht een stuk sterker. Ook is de structuur vleziger en steviger. Wij geven dan ook de voorkeur aan de wilde zalm. Het is helaas een stuk duurder, maar liever één keer een geweldig stukje zalm dan meerdere keren matig eten.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Pixabay

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen