Wat is duurzaam geproduceerd hout

Haardhout

Wat is duurzaam geproduceerd hout? Tegenwoordig hebben de meeste bouwmarkten wel verantwoord hout en hoeven we ons alleen maar zorgen te maken als het om hardhout gaat uit de tropen gebieden.

FSC is een internationale organisatie

Die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige manier rekening wordt gehouden met de sociale, ecologische én economische aspecten die bij bosbeheer horen. FSC werd in 2008 als eerste houtkeurmerk positief beoordeeld door TPAC: het keurmerk voldoet dus aan de duurzame inkoopcriteria van de Nederlandse overheid.

Wat is PEFC

Net als FSC is PEFC een houtkeurmerk dat wereldwijd opereert. Door middel van certificering kunnen boseigenaren laten zien dat zij voldoen aan de eisen die PEFC stelt aan verantwoord bosbeheer. FSC op dit moment als de enige standaard die voldoende garanties biedt voor verantwoord bosbeheer. Vraag ook altijd aan de vakman of klusbedrijf gebruik van duurzaam hout.

Wereld Natuur Fonds

Volgens WNF biedt PEFC op dit moment niet voldoende garanties voor verantwoord bosbeheer. Een keurmerk is zo sterk als zijn zwakste schakel en PEFC is op enkele punten minder betrouwbaar dan FSC. Zo zijn waardevolle natuur en de rechten van de lokale bevolking in sommige gevallen onvoldoende beschermd.

Recycle van hout

Is het beste en kijk eens voor 2e hands hout op bijvoorbeeld Marktplaats of indien je hout over heb zet het hierop te koop. Of hij ook verantwoord hout heeft of dit wil gebruiken. In huis is Europees hout altijd goed te gebruiken en goed te behandelen met verf op water basis.

Wil je toch hard hout dan altijd letten op het FSC- logo of gebruik eikenhout. Zacht hout van Europese houtsoorten zijn buiten alleen goed te gebruiken als ze voor tijdelijk gebruik zijn (ongeveer 5 jaar) of goed te behandelen zijn met verf.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen