Wat is gezonde hondenvoeding

Wat is gezonde hondenvoeding

Honden zijn toch carnivoren ofwel vlees eters maar waarom zitten er dan meer plantaardige producten in hondenvoer dan vlees?

Voedingsbehoeften van de hond

De hond behoort tot de carnivoren (vleeseters), maar kan door zijn natuurlijke voedingsgewoonten ook bij de omnivoren (alleseters) gerekend worden. In de natuur jagen honden namelijk op grote herbivoren waarbij ook de ingewanden, die veel plantaardig materiaal bevatten, genuttigd worden. Het lichaam en metabolisme van de hond is daardoor eerder te vergelijken met dat van een omnivoor. Zo heeft de hond een gebit met veel tanden en kiezen waardoor het niet alleen mogelijk is om vlees te scheuren, maar ook om de voeding goed te kauwen. Ook het darmstelsel is in vergelijking met dat van een pure carnivoor langer waardoor de bijkomende vertering van het plantaardig materiaal door de darmflora toegelaten wordt. De voedingsbehoeften zijn door de omnivore voedingswijze ook lang niet zo specifiek als die van de kat, waardoor het zelf bereiden van voedingen minder snel tot voedingstekorten of gezondheidsproblemen hoeft te leiden.

Brokken, natvoeding, rauw of zelf bereid?

De commerciële voedingen, zoals hondenbrokken en natte voedingen, zijn allemaal complete voedingen. Daarnaast is ook het geven van rauwe voedingen of het zelf bereiden van maaltijden onder sommige baasjes heel populair. Doordat commerciële voedingen compleet zijn leidt geen van deze voedingen tot voedingstekorten. Wat betreft het zelf bereiden van voedingen vraagt dit wel enige inzicht in de voedingsbehoeften van de hond en de verschillende ingrediënten wil dit op lange termijn niet tot tekorten en gezondheidsproblemen bij uw hond gaan leiden.

Alle brokken die we aantreffen in hondenvoer bestaan voor 70% uit granen en daar wordt uw hond niet beter van. Ook uw hond is van nature een roofdier en die eten alleen en uitsluitend rauwe vleesvoeding. Granen is goed voor kippen (!) maar nooit voor roofdieren, omdat granen moeilijk verteerbaar zijn voor een hond en dat veroorzaakt vele ziektes. Maar waarom gebruiken fabrikanten dan granen als dit slecht is? Heel simpel men gebruikt meestal granen omdat het een goedkope grondstof is! Dat is de reden waarom graan gebruikt wordt in hondenvoeding en niets anders.

Goede hondenvoeding

Zou dan ook RAUW moeten zijn. Gekookt vlees heeft geen zin voor een hond. Alle voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en goede bacteriën zijn dan dood gekookt. Gekookt vlees, daar heeft een hond niets aan, hij kan hier niets mee en is ongezond. Vergeet niet het woord RAUW, dit is heel belangrijk, zo niet het belangrijkste.

Het geven van rauwe voedingen of het zelf bereiden van maaltijden heeft de afgelopen jaren meer in populariteit ingewonnen bij hondeneigenaren. Commercieel verkrijgbare rauwe voedingen worden ook wel KVV genoemd (Kant en Klaar Verse Voeding of compleet Vers Voer). Anderen zijn weer eerder voorstander van het voeren op basis van BARF (Bones And Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food) of NRV (Natuurlijke Rauwe Voeding of Natuurlijk Rauw Voeren). In tegenstelling tot BARF wordt er bij NRV geen groenten, fruit, granen of onnatuurlijke supplementen gebruikt. Ook mag bij NRV de voeding voor een gezonde hond niet gemalen worden, maar moet het uit zo’n groot mogelijke stukken bestaan.

Het grote voordeel van rauwe voedingen is dat gebitsproblemen er goed voorkomen mee kunnen worden en dat het wat meer met de natuurlijke voedingswijze van de hond overeenkomt. Het grote nadeel is echter dat rauw vlees zeer bederfelijk is en de voeding in de diepvries bewaard dient te worden. Dit laatste kan soms het proportioneren lastig maken. Wat verder belangrijk is om te beseffen is dat de voeding rauw is en dat bij het klaar maken van de maaltijd aan de nodige hygiëne gedacht moet worden. Mensen zijn namelijk heel gevoelig voor infecties met Salmonella. Honden zijn gelukkig minder gevoelig voor Salmonella waardoor gerust rauw vlees gegeven kan worden. Wel is het belangrijk om te weten dat infecties met Salmonella bij honden wel voor kunnen komen, doordat de bacterie door vetten in de voeding de maagpassage kunnen overleven. Om die reden is het advies om rauwe voedingen uitsluitend aan gezonde.

Goede hondenvoeding is dus rauw vlees en rauwe botten, zoals konijnen, halve kippen met bot en al, hart, lever, nieren, pens, rauwe zalm of makreel met kop, graten en ingewanden en al. Dat is goede hondenvoeding die de natuur aan uw hond heeft voorgeschreven om gezond te blijven. Maar is botten niet gevaarlijk voor onze hond? Nee, een hond is een carnivoor (roofdier), die hebben zo’n verschrikkelijk sterk maagzuur (pH-1 ) waarin botten gewoon oplossen. Dit geldt voor alle honden, zowel voor kleine als voor de grote honden. Een uitzondering zijn jonge honden die niet gewend zijn aan scherpe botten van kippen of vis. Ze kunnen hier letterlijk in stikken omdat het in hun keel blijft zitten.

Als eerste zou ik u het volgende willen zeggen

vergelijk een hond nooit met een mens, en denk dan ook nooit wat voor ons gezond is voor de hond ook gezond, want dit is niet altijd waar, wat voor ons gezond is kan voor een hond dodelijk zijn, dus pas hier mee op.

Druiven en rozijnen zijn zéér giftig

Voor een hond is het eten  van 1 ons druiven al genog om ernstig ziek te worden, zoals acuut lever en nier falen, dit kan zelf al dodelijk zijn. Een hond vind een zoete druif wel lekker en veel mensen denken dan dat hij lekker vitamientjes binnen krijgt dus dat het goed is voor de hond, maar helaas u bent de hond aan het vergiftigen, druiven zijn giftig tot zéér giftig voor uw hond.

Chocolade ook dit is dodelijk voor een hond

In chocolade zit cacao wat theobromine bevat. Dit stofje zet aan tot extra productie van urine werkt verlammend op de hart spier, met als gevolg de dood. Laat daarom nooit geen chocolade op de tafel staan waar de hond bij kan, want het is gebeurt voor u het weet. 1 reep pure chocolade van een goede kwaliteit kan al dodelijk zijn.

Wat is nog meer giftig en slecht voor de hond

Uien, prei, peultjes, rode biet, champignons, walnoten, pinda, spruiten, amandelen, abrikozen, avocado’s , look, paddenstoelen, nootmuskaat, rabarber, spinazie, aardappel ( gekookte aardappel is wel goed) en tomaten en de bladeren, en perziken.

Wat is slecht voor een hond

Melk werkt laxerend en leid tot botontkalking en vele andere ziektes, melk is zeer slecht voor zowel mens als dier. Groente zoals hele sperziebonen, slierten andijvie veroorzaakt braken Rauw varkensvlees ; geef dit nooit, i.v.m de ziekte van Aujesky ( is dodelijk ) Deze ziekte komt momenteel in Europa niet meer voor, dus het risico is niet zo groot, maar voor de zekerheid beter om niet te geven, als de hond deze ziekte zou oplopen is er niets meer aan te doen, is een dodelijke ziekte.

Lever mag niet te vaak gevoerd worden

Geef lever als een hele maaltijd om de 2 weken, het is niet aan te bevelen om dit vaker te geven. Honden ontwikkelen een voorkeur voor lever als ze dit teveel gevoerd krijgen. Op een regelmatige basis kan het een teveel aan vitamine A veroorzaken. Lever en nieren zijn opslagplaatsen van giftige stoffen en reststoffen van medicijnen.

Lever is zéér gezond

Lever bevat hoge kwaliteit proteïnen, vetten, enzymen en vitaminen. Een grote maaltijd lever elke 2 weken geeft een nuttige aanvulling aan het menu van rauwe vleesvoeding met bot en tafelresten. Maar is tafelresten dan niet slecht voor een hond ? Nee, dat is niet slecht voor uw hond, gewoon een aardappel en wat groente, maar wel fijngeprakt, dan is het geen enkel probleem. Let op: geen andijvie, dit blijven slierten waarvan de hond onherroepelijk van gaat braken. De maaltijd van een hond bestaat voor 85 % uit vlees met botten en ingewanden. Wat u voor de overige 15% voert is niet meer belangrijk voor uw hond. Tafelresten of rijp fruit het maakt niet uit waar dit uit bestaat. Maar nooit druiven (en dus ook geen rozijntjes), deze zijn zeer giftig voor een hond! 1 ons druiven kan al fataal zijn, met dodelijke afloop ( acute lever en nier falen ). Je hoort vaak dat mensen zeggen van aardappel word je dik van maar dat is grote onzin. De aardappel valt onder groente. De dikmakers zijn vette jus en andere sausjes, dit mag de hond natuurlijk ook niet hebben.

LET OP!

Honden die alleen commerciële voeding krijgen zoals brokken, diners of blikvoer mogen beslist geen tafelresten eten! Voor deze honden is dit niet goed. Voor vlees- en bot etende honden kan dit geen kwaad, dit komt overeen met de darminhoud van zijn prooi die ze in de natuur vangen. Kijk ook even in het stukje “wat is giftig voor honden”, u kunt niet alles geven want sommige groentes zijn giftig voor uw hond.

Maar waarom mogen honden die brokken eten geen tafelresten eten?

Dit komt omdat een hond die brokken eet al zeer slechte voeding krijgt en dan met tafelresten erbij is dat niet echt gezond voor de hond. Honden die rauwe vleesvoeding krijgen zijn super gezond en eten ook gezond, dan maakt tafelresten niets meer uit, het doet toch niets het is alleen maar vulling.

Rauwe vissen voeren

Eens in de week een rauwe vis voeren, ja ik hoor u al denken… ik heb geen zin om die vis schoon te maken! Nou, dat komt dan mooi uit want dat moet ook niet, dit moet de hond zelf doen. Geef gewoon een rauwe makreel of zalm. Dan kan hij dit buiten op het gazon lekker opeten. Rauwe vis is zeer gezond voor de hond, de voedingswaarde is 4 x hoger dan vlees. Wolven geven de voorkeur aan zalmen, deze zijn makkelijk te vangen en de wolven lopen nagenoeg geen risico. Voor kleine hondjes kunt ook sardines halen, vis is op de markt niet zo duur. Vraag aan de visboer of hij wekelijks een rauwe zalm / makreel meeneemt. En dan niet denken: ik snij de kop van de vis er af dat vind ik vies, want dan gooit u het beste van vis weg. De voedingswaarde zit grotendeels in de kop van de vis.

Met rauwe vissen bedoelen wij geen gerookte, gekookte of vis uit blik, nee zo uit zee op uw gazon, dat is rauw. Wees niet bang om uw hond rauw vlees of vis met bot en graten te voeren, een hond is een roofdier en weet als geen ander hoe hij hiermee moet omgaan. Een hond is uiterlijk door het fokken wel veranderd, maar innerlijk komen honden groot en klein nog steeds voor 99,9 % overeen met de wolf. Maar heeft de hond dan geen last van bacteriën en parasieten? Nee daar heeft een gezonde hond geen last van, honden kunnen uitstekend overweg met bacteriën en parasieten en worden hier nooit ziek van. Voor de goede orde, we hebben het hier wel over een gezonde hond die rauwe voeding krijgt. Honden die commerciële voeding krijgen zijn niet gezond, dit is onmogelijk, en die kunnen wel last hebben van bacteriën en parasieten.

Eigenlijk is het heel simpel, uw hond is een roofdier en die vreten alles op wat ze maar kunnen vangen. Ze eten muizen, ratten, fazanten, konijnen e.d. Muizen en ratten zijn zeker niet steriel te noemen maar ziek worden doet een gezonde hond nooit hiervan. Dit kan ook niet omdat het maagzuur van een vleesetende hond een waarde heeft van PH-1 zuur tot extreem zuur dit is vergelijkbaar met zoutzuur en hierin is leven onmogelijk. Alle schadelijke bacteriën en parasieten worden in dit zuur onmiddellijk gedood. Bacteriën en parasieten die dit toch nog mochten overleven in de maag zullen in gevecht moeten treden met de darmflora van de hond, en die is altijd in de meerderheid, deze schadelijke bacteriën hebben geen schijn van kans en zullen als nog gedood worden. Natuurlijk zullen er nu mensen zijn die zeggen: ja, maar mijn hond eet geen muizen en ratten. Dat zal wel, maar ze eten ook ontlasting van andere dieren en andere ziekmakende rotzooi op wat ze vinden en ook dan is het van zeer groot belang dat de hond een extreem sterk maagzuur heeft om niet ziek te worden.

Roofdieren

(dus ook uw hond) moeten een sterk maagzuur hebben om gezond te kunnen blijven. Brokkeneters hebben een maagzuur waarde van PH-7, bijna neutraal dus waterig, dit leidt onherroepelijk tot ziektes, schadelijke bacteriën en parasieten krijgen hier door vrij spel, waardoor er vele dierenarts bezoekjes zullen gaan volgen.

Groente voeren aan de hond

Veel mensen voeren hun hond groente, maar is dit wel nodig ? Het antwoord hierop is NEE. Een hond kan groente heel moeilijk verteren, omdat hij niet over de juiste enzymen beschikt Als u de hond toch groente wilt voeren mag dit wel maar dan moet u dit wel pureren. Als u dit niet doet is er een kans heel groot dat uw hond gaat braken hiervan.

Als honden te dik zijn

Dierenartsen adviseren vaak om de hond sperziebonen uit blik door het voer te doen, dan valt hij hiervan af. Dit klopt ook wel maar ze vergeten erbij te vermelden dat u de bonen moet fijn prakken om braken te voorkomen. Als u dit niet doet valt u van het één in het andere probleem, omdat de hond deze bonen moeilijk kan verteren. Een veel betere optie is om de hond iets minder voeding te geven, en wat vaker een lange boswandeling te maken zodat de hond meer beweging heeft, dan kan hij afvallen op een gezonde en verantwoorde manier.

Rauw vlees en bot is de sturende factor

Rauw vlees en botten is de sturende factor om uw hond gezond te maken en te houden en zal tevens de levensverwachting aanzienlijk verlengen.

Stop met commerciële voeding van alle grote en slechte merken
Een advies kan zijn om toch maar te stoppen met de ziekmakende brokken, blikvoer en diners! Dit is geen hondenvoeding en kan ziektes veroorzaken zoals huidaandoeningen, jeuk, nierproblemen, ontstekingen aan de bek en oren, maar ook epilepsie wordt veroorzaakt door het landbouwgif dat in de brokken zit. Dit tast het immuunsysteem, nieren en de hersenen aan van uw hond. Toch honden brokken kopen.

Hoe weet ik dan of een voeding van goede kwaliteit is?
Binnen elke voedingssoort bestaan er veel verschillende verkrijgbare merken die inhoudelijk veel in kwaliteit kunnen verschillen. Maar hoe weet u nou of een voeding wel van goede kwaliteit is?

Zoutgehalte

Zout kan wel eens door producenten als smaakversterker gebruikt worden waardoor de voeding wel tot 7 keer meer zout dan het aanbevolen gehalte kan bevatten. Te veel zout is bij huisdieren, net zoals bij de mens, niet gezond. Daarom bevat een voeding liefst niet te veel zout. Daarnaast kan ook gelet worden op de aanwezigheid van eventuele kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.

Verteerbaarheid

Een voeding met een goede kwaliteit heeft een hoge verteerbaarheid. De hoeveelheid geproduceerde ontlasting is zodoende een goede indicatie van de voedingskwaliteit. Algemeen kan gesteld worden dat de kwaliteit van de voeding beter is wanneer de hond minder en stevigere ontlasting produceert.

Voedingen per ras

Sommige merken diervoedingen hebben voedingen voor afzonderlijke rassen in hun assortiment. Tot op heden is er echter geen bewijs dat de voedingsbehoeften tussen verschillende rassen verschilt en dus is onze mening dat een rasafhankelijke voeding voor honden overbodig is.

Prijs

Bij diervoedingen is het meestal zo dat de prijs van de voeding een goede indicatie van de kwaliteit geeft. Bij duurdere producten zijn meestal kwalitatief betere grondstoffen met een hogere verteerbaarheid gebruikt en is er meer aandacht aan een goede balans in voedingsstoffen besteed waardoor de kans kleiner is dat er overmatig veel zout is toegevoegd. Doordat duurdere voedingen doorgaans beter verteerbaar zijn betekent dit dat er dagelijks minder van gegeven hoeft te worden dan van een goedkoper minder verteerbaar product. Dit heft het prijsverschil dus al aardig op.

Hoeveel voeding moet ik mijn hond geven?

Op verpakkingen worden vaak richtlijnen vermeld over de hoeveelheid dagelijkse voeding. Sommige honden hebben echter een actievere levensstijl of snellere stofwisseling dan andere honden, waardoor de voedingsbehoeften tussen honden sterk kunnen verschillen. Het opvolgen van richtlijnen kan bij inactieve honden of honden met een tragere stofwisseling zodoende na verloop van tijd tot overgewicht leiden. Het is over het algemeen daarom beter om zelf het gewicht van de hond in het oog te houden en aan de hand daarvan meer of minder voeding te geven. Zolang het lichaamsgewicht van uw hond in orde blijft is het dus helemaal niet erg dat de hond minder eet dan dat op verpakkingen geadviseerd wordt.

Wij hopen van het Groen Nieuws team iets meer duidelijkheid hebben kunnen geven over honden voedsel en dat U nog lang en veel mag genieten van Uw trouwe kameraad.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen