Wat is zikavirus

Ze veroorzaken altijd ziekte

Ze zijn pas laat ontdekt door hun kleine afmetingen en veel virussen passen zich snel aan aan veranderende omstandigheden: Het griepvirus vertoont zich steeds weer in een nieuwe gedaante waardoor vaccinatie moeilijk is.

Ook het HIV virus (AIDS)

Is berucht om zijn aanpassingsvermogen en wordt keer op keer weer resistent tegen nieuw ontwikkelde medicijnen. En nu vogelgriep, reden genoeg om iets over virussen te weten.

Wat is zikavirus

Het zikavirus behoort tot de familie Flaviviridae, het veroorzaakt zikakoorts. Het zikavirus is verwant met virussen die dengue (knokkelkoorts), gelekoorts, Japanse encefalitis en West Nilekoorts veroorzaken.

  • Virussen zijn beruchte micro-organismen en de oorzaak van het zikavirus.
  • Er zijn verschillende virusziekten denk aan HIV, griep, keelpijn.
  • Ze leven in en ten koste van een ander organisme.
Ziekteverschijnselen

Symptomen ontstaan meestal 3-12 dagen na een beet van een besmette mug. Mensen die besmet raken met het zikavirus krijgen niet altijd de ziekteverschijnselen van zikakoorts. Ongeveer 1 op de 4 mensen krijgt klachten. De meeste mensen herstellen na 2-7 dagen volledig zonder ernstige problemen. Een infectie tijdens de zwangerschap kan mogelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Mogelijke symptomen van zikakoorts zijn

– acute, maar meestal niet hoge koorts
– niet-etterige ontsteking van het oog (oogbindvlies-ontsteking)
– hoofdpijn
– gevoelloosheid
– spier- en gewrichtspijn (met name van de handen en de voeten, soms met gewrichtszwelling)
– huiduitslag (vaak beginnend in het gezicht en uitspreidend over de rest van het lichaam)
– en minder vaak hoofdpijn (met name achter de ogen), gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en buikpijn.
– Het is niet eenvoudig om de diagnose te stellen. Reizigers met dergelijke klachten die terugkomen uit regio’s kunnen zijn besmet met het zikavirus.

Het zikavirus is voor het eerst gevonden in Uganda en Tanzania in 1947.
In 2007 werden de eerste patiënten beschreven in Micronesië (eilandengroep in Grote of Stille Oceaan). Vanaf eind 2013 werd het zikavirus ook gevonden in Frans-Polynesië, met een epidemie van ongeveer 10.000 patiënten.

Sinds mei 2015 heeft het virus zich verspreid naar verschillende gebieden in Latijns- en Midden Amerika.

Landen waar het zikavirus op dit moment voorkomt

Barbados
Frans-Guyana
Mexico
Thailand
Bolivia
Guadeloupe
Nicaragua
Venezuela
Brazilië
Guatemala
Panama
Virgin Islands
Colombia
Guyana
Paraguay
Curacao
Haiti
Puerto Rico
Dominicaanse Republiek
Honduras
Salomonseilanden
Ecuador
Kaapverdië
Saint-Martin
El Salvador
Martinique

Wat is het zika-virus?

Het virus wordt overgebracht door de zogenoemde Aedes aegypti-mug in tropische gebieden, waaronder Zuid- en Midden-Amerika. Het virus kan ook door bloed of sperma worden overgedragen.

Het virus is gevaarlijk voor ongeboren kinderen

Als een zwangere vrouw besmet raakt, kan de baby geboren worden met een te kleine schedel, waardoor het kind hersenbeschadiging oploopt of mogelijk vroeg sterft. Die aandoening heet microcefalie.

In Brazilië

Waar het virus veel voorkomt, zijn het afgelopen jaar opvallend veel kinderen met onvolgroeide hersenen geboren. Dat kan leiden tot een verstandelijke beperking of een vroege dood. Sinds de uitbraak is het aantal gevallen gestegen van minder dan 150 in 2014 tot bijna 4000 vorig jaar.

Het zika-virus lijkt niet alleen gevaarlijk voor ongeboren baby’s, het kan mogelijk ook leiden tot hersenvliesontsteking en het syndroom van Guillain-Barré, een zeldzame zenuwaandoening die de spieren aantast.

Voor zika is tot op heden geen vaccin beschikbaar

Een werkend vaccin zal tegen het einde van het jaar leverbaar zijn. Tot die tijd wordt zwangere vrouwen zo veel mogelijk aangeraden om gebieden waar de Aedes-muggen voorkomen te mijden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het zika-virus uitgeroepen tot een ‘wereldwijde noodsituatie’. Hierdoor krijgt de WHO meer mogelijkheden om het zika-virus te bestrijden

Vogelgriep in Nederland

Aviaire influenza, ook wel vogelgriep of vogelpest genoemd, wordt veroorzaakt door griepvirussen. Vogelgriep is zeer besmettelijk voor onder andere pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en wilde watervogels. Wereldwijd komen er verschillende vogelgriepvirussen voor

Bij pluimvee en wilde watervogels kan de vogelgriep een snel verlopende ziekte zijn die tot sterfte leidt. De dieren zijn dan zichtbaar ziek. In dat geval spreekt men van een hoog pathogene variant. Andere typen vogelgriep verlopen mild of zelfs zonder ziekteverschijnselen. Dit zijn laag pathogene varianten.

In zeldzame gevallen – bij zeer nauw contact met besmette watervogels of pluimvee – kunnen sommige varianten van het virus ook mensen infecteren. Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of conjunctivitis (oogontsteking). De ziekte vogelgriep verloopt bij mensen meestal mild, maar met name in Azië zijn er verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen

Nederlandse wetenschappers hebben één van de gevaarlijkste virussen vervaardigd: een zeer besmettelijke variant van H5N1.

Onderzoeker Ron Fouchier noemt het in een interview met ScienceInsider”waarschijnlijk één van de meest gevaarlijke virussen die je kunt maken”. Zijn onderzoeksteam heeft het virus vervaardigd. Het is een genetisch aangepaste variant van H5N1: beter bekend als het vogelpestvirus dat ook mensen kunnen krijgen. De onderzoekers hebben het zo aangepast dat het virus nu van fret op fret (dieren die vrijwel precies op dezelfde manier als mensen op griepvirussen reageren) overdraagbaar is.

Miljoenen doden

Wat de onderzoekers hebben gedaan is eigenlijk de ergste nachtmerrie van veel overheidsinstanties. Een dodelijk griepvirus creëren dat niet alleen van vogels op mensen kan worden overgedragen, maar dat in theorie ook van mens op mens kan worden overgedragen. Als zo’n virus ‘in het wild’ zou opduiken, zou het gemakkelijk miljoenen doden kunnen veroorzaken.

Het gevaar is dat zo’n mens gecreëerde virus die van mens op mens overdraagbaar is ” ontsnapt” uit het lab en niet snel een vaccin beschikbaar is. De mens staat praktisch overal ter wereld bovenaan de voedselketen en onze soort telt meer dan zeven miljard exemplaren. Toch zijn er genoeg scenario’s te bedenken die tot de ondergang van onze soort leiden en veel van die scenario’s komen – paradoxaal genoeg – voort uit het feit dat we met zovelen zijn en het technologisch gezien zo ver geschopt hebben.

Pandemie

In het verleden hebben we al verschillende pandemieën de revue zien passeren. De Spaanse Griep in het begin van de vorige eeuw eiste meer dan twintig miljoen levens. En ook de Zwarte Dood die in de veertiende eeuw toesloeg, kostte aan tientallen miljoenen mensen het leven. En vrij recent waren we er nog getuige van hoe verschillende griepvirussen zich in rap tempo over de aarde wisten te verspreiden. Een pandemie wordt door velen dan ook gezien als een aannemelijke manier waarop de mensheid zijn ondergang tegemoet kan gaan. Tegelijkertijd moet worden opgemerkt dat pandemieën in het verleden tientallen miljoenen mensen fataal werden, maar de mensheid geen moment in gevaar hebben gebracht.

Belangrijk is dat we voorzichtig zijn met te veel beesten op elkaar te zetten zoals in de Bio-industrie waar een virus zich snel kan verspreiden. Ook zijn deze snelgroeiend sneller ziek dan een gewone kip of bijv. varken dat wordt gehouden bij biologische boerderijen die op kleinere schaal werken en zonder gemanipuleerde soja als voer. Ook antibiotica (tegen bacteriële ziektes) in het veevoer kan er voor zorgen dat er resistentie ontstaat (zie onze andere blogs over antibiotica).

Biologische boerderijen

Zijn misschien de oplossing om erge virus of bacteriële ziektes de baas te blijven en hoe minder vlees we eten hoe beter.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen