Wat is zumba fitness

Wat is Zumba?

Zumba is vandaag de dag erg populair bij jeugdige vrouwen, maar ook mannen en ouderen doen er soms aan mee. Zumba is sporten op eenvoudige muziek, maar geeft naast de inspanning ook de ontspanning en plezier die je als mens nodig hebt. Het is momenteel zo populair dat het ook op bijna elke fitness school gegeven wordt, maar je moet wel vaak voor beiden (fitness/ Zumba) apart betalen en soms is het ook te volgen op een aparte Zumba les school bij U in de buurt.

Ontstaan en geschiedenis

Zumba ontstond in de jaren ’90 en werd gecreëerd door de Colombiaanse zanger en choreograaf Alberto Perez. De legende gaat als volgt: Perez, die aerobics-instructeur was, kwam op een dag aan bij zijn klas en ontdekte dat hij het cassettebandje met fitnessmuziek dat hij normaal altijd speelde vergeten was. Hij zette dan maar een tape op met de muziek die hij die dag toevallig in zijn walkman had zitten. En hij liet de deelnemers van z’n klas dus dansen en aerobicsbewegingen maken op de tonen van salsa, merengue, hip-hop en reggae.

Dat bleek zo’n enorm succes dat hij het concept verder begon te ontwikkelen.
Hij richtte een bedrijf op dat Zumba-boeken, muziek en video’s op de markt bracht. Maar fitness scholen hoeven niet te betalen voor het organiseren van Zumba-lessen of het gebruik van de merknaam Zumba.

Zelfs mensen die absoluut niet met fitness bezig zijn hebben ondertussen een aardig idee van wat Zumba eigenlijk is. Overal ter wereld worden in fitnessclubs, op campings en zelfs op dorpspleinen Zumba-lessen georganiseerd. Zuid-Amerikaanse dansbewegingen en aerobics op een stevige muzikale beat blijken voor heel wat mensen de perfecte vorm van lichaamsbeweging te zijn.

Mensen die over gewicht hebben spreken vol lof over de resultaten die ze ermee boeken. Razendsnel raken ze hun vetrolletjes kwijt en brengen ze zowat alle spieren in hun lichaam weer in vorm, zo claimen ze. En er is nog één gemeenschappelijk punt dat zowel de instructeurs als de beoefenaars van de Zumba steeds benadrukken: ‘Het is zo ongelooflijk leuk!’

Tijd om eens aandacht aan deze fitnesstrend te besteden

Het probleem met veel traditionele workout-routines is dat mensen er vaak wel met goede intenties aan beginnen maar al snel afhaken. Ze vinden de oefeningen te repetitief en te saai of zien niet snel genoeg resultaat. Extra jammer is dat als mensen deze traditionelere vormen van fitness opgeven ze dit vaak zien als een persoonlijk falen en ze niet snel meer gemotiveerd zullen zijn om het opnieuw te proberen.

Dat is bij Zumba blijkbaar volledig anders

De vrolijke en dansbare muziek, de eenvoudig uit te voeren danspasjes en bewegingen en lachende mensen om je heen maken het al heel wat aangenamer om elke week naar je Zumba klas te gaan dan naar een traditionele aerobic klas.

Veel hangt ook af van de trainer-instructeur natuurlijk. Uiteraard zijn er ook heel goede en motiverende aerobic-instructeurs maar het valt toch op hoe Zumba-instructeurs erin slagen op een vrolijke en aangename manier mensen te motiveren om mensen aan de oefeningen te laten deelnemen.

Het lijkt wel of ook de instructeurs vrolijker worden van de muziek en uitbundigheid die zo kenmerkend is voor deze vorm van lichaamsbeweging.

De Zumba les

instructeur start elke les met een warming-up, waarin basisbewegingen worden behandeld. De bewegingen zijn combinaties van dansen en fitness. Vervolgens begint het echte werk en wordt er aan intervaltraining gewerkt, door afwisseling in fast- en slow tempo’s. Tijdens een workout wordt gewerkt aan de conditie en het verbranden van calorieën. De muziek die wordt gebruikt is energiek en ontspannend. De les sluiten we ze met een cooling-down, om blessures te voorkomen.

Vetverbranding

Zumba fitness volgt de aerobic- en intervaltrainingsmethode, Zo wordt de calorieverbranding verhoogd. Je kunt 500 tot 1000 calorieën per les verbranden. Dit is natuurlijk afhankelijk van het fitnessniveau, het intensiteitsniveau en hoe bekend je bent met dansbewegingen.

Spierversterking

Gedurende de hele Zumba les krijg je een goede controle over je kern/torso – oftewel je buik-, rug- en beenspieren. Hierdoor krijg je strakkere buik- en rugspieren. Je onderlichaam krijgt een totale ‘workout’. Je zult merken dat je been- en bilspieren steviger en strakker worden en meer vorm krijgen. De bewegingen die je met je armen moet doen, zorgen hierbij ook voor de nodige versteviging.

Betere conditie

Conditie of cardiovasculaire aanpassing houdt in dat de kwaliteit van je longen en je bloedsomloop verbetert. De belangrijkste spier van je lichaam – je hart – wordt sterker. Je uithoudingsvermogen gaat zienderogen vooruit.

Betere coördinatie

Door de swingende dansbewegingen met je middel, benen en armen bevorder je de coördinatie tussen je verschillende lichaamsdelen.

Meer Flexibiliteit

Na zo’n 50 minuten calorieën te hebben verbrand, wordt elke les afgesloten met stretchoefeningen op rustige maar toch swingende muziek. Op deze manier wordt je ook meer flexibel.

Ontspanning

Dat muziek en dansen goed zijn voor je geestelijke balans is al lang bekend. Door muziek en dans te combineren met fitness krijg je het ultieme middel om je stressbestendig te maken en je lichaam en geest klaar te stomen om de confrontatie met de wereld aan te gaan.

Verbeterde lichaamshouding

Tijdens je werk of dagelijkse bezigheden neem je meestal onbewust houdingen aan die langzaam je lichaamshouding aantasten. Zumba fitness zorgt ervoor dat je weer in balans komt. Door de versterking van je kernspieren verbeter je je houding. (© foto van YouTube video)

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen