Wat zijn biologisch afbreekbare kunststoffen?

Wat zijn biologisch afbreekbare kunststoffen

Biologisch afbreekbare kunststoffen zijn kunststoffen die door micro-organismes (bacteriën of schimmels) afgebroken kunnen worden tot water, kooldioxide (CO2) en sommige vormen van biomateriaal. Het is van belang te bedenken dat biologisch afbreekbare kunststoffen niet beslist van biomateriaal (d.w.z. planten) gemaakt hoeven te worden. Verscheidene biologisch afbreekbare kunststoffen worden gemaakt van olie, op dezelfde manier als conventionele kunststoffen.

Duurzaam

De meeste algemene plastics zijn zeer duurzaam, in de zin dat ze een lange levensduur hebben. Die eigenschap heeft ertoe geleid dat we met een grote afvalberg zitten en dat de vorming van microplastics in de oceanen een wereldwijd probleem is geworden.

Bioplastics

bieden niet de simpele oplossing die we er soms in zien daar het “Bio-afbreekbaar plastic zoals gebruikt in boodschappentasjes zal enkel worden afgebroken bij temperaturen van 50 graden Celsius. Dat is niet het geval in de oceanen. Ze zullen ook zinken waardoor ze niet worden blootgesteld aan UV, dat hen ook zou kunnen afbreken

Dingen we weggooien in de vuilnisbak

Of die niet worden gerecycled zijn in wezen een probleem . Weg gooien is niet weg en betekend dat het ergens anders het afval zich opstapelt of naar verbranding ovens gaat. Zo moet het gedrag van mensen worden veranderd en de denkwijze dat weg , niet weg is. Ook als je producten biologisch afbreekbaar maakt, kan dat zelfs het probleem van afval erger maken, doordat mensen denken dat het prima is waardevolle grondstoffen als kunststof weg te gooien. We moeten echt meer gaan recyclen en de afvalstoffen hergebruiken om fossiele brandstoffen en waardevolle grondstoffen te sparen en vervuiling tegen te gaan.

Biologisch afbreekbare kunststoffen

Bovendien zijn er voor de goede afbraak van biologisch afbreekbare kunststoffen speciale omstandigheden nodig (micro-organismes, temperatuur en vochtigheid), en als deze kunststoffen niet op de juiste manier behandeld worden, zijn ze soms slechter voor het milieu dan conventionele kunststoffen. Als biologisch afbreekbare kunststoffen gestort worden (wat in elk geval altijd vermeden moet worden), produceren zij schadelijke broeikasgassen bij het vergaan.

Recycle

Om af te sluiten kunnen we zeggen dat het een vergissing is ons te richten op het vinden van manieren om producten te maken die makkelijker weg te gooien zijn, onder het mom van het milieu te helpen. Biologisch afbreekbare kunststoffen zijn spannende en nuttige materialen, maar ze moeten alleen gebruikt worden als ze een concreet voordeel voor een specifiek artikel hebben. De beste manier om te helpen de aarde te behouden is energie te besparen en manieren te verbeteren om alle kunststoffen te recyclen en opnieuw te gebruiken. Recycle blijft belangrijk, naast zuinig zijn met energie.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen