Extra water drinken misschien gezond?

Bewolking

Extra water drinken misschien gezond? De meeste groente en fruit bestaan minstens uit 95 procent uit water. Ons lichaam is bijna te vergelijken met onze planeet en bestaat voor een groot deel uit water. Ongeveer 75% van ons lichaam is water en slechts 25% is vaste stof. Water is belangrijk voor de absorptie van voedingsstoffen, het verwerken van afval, celactiviteiten en alles wat nodig is om in leven te blijven.

Maar hoeveel moet je drinken?

Is zelfs essentieel om ziektes te voorkomen en jezelf goed te voelen. Gelukkig kan ons lichaam zelf aan sturen om meer te ademen als we zuurstof te kort krijgen en zo ook zal ons lichaam ons aanzetten om meer te drinken als dat nodig is, bijvoorbeeld nadat je te zout gegeten hebt na een waarbij je veel moest zweten.

Maar is extra drinken misschien gezond?

De gemiddelde vrouw gaat niet meer zonder flesje water de deur uit. Begrijpelijk, want men denkt dat de gezondheidsvoordelen van zes tot acht glazen water per dag drinken erg gezond is. Zo zouden je nieren er beter van werken, het reinigt je lichaam, verhoogt de concentratie en als klap op de vuurpijl zou je er ook van afvallen. Volgens experts is er echter geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor deze beweringen en zou veel water drinken zelfs schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn.

De bron van de acht glazen water per dag

Drinken is een mythe’, maar te weinig drinken is natuurlijk ook niet goed. Vooral als je dit tijdens ziekte, inspanning of erge hitte doet en zonder drinken kan je binnen een paar dagen dood zijn. Als we te weinig drinken is ook ongezond voor je lichaam waardoor je dingen minder goed onthoud, je suffer wordt en je prestaties minder worden. Maar teveel water is zeker niet onschuldig. De nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Daarna treedt er watervergiftiging op.

Groningse student in ziekenhuis na ontgroening

Raakte een jongen in Groningen in coma, omdat hij tijdens een ontgroening 6 liter water moest drinken. Twee liter water per dag is niet nodig. Als je gewoon drinkt als je dorst hebt hoef je je verder geen zorgen te maken. Je kan je lichaam beter ontlasten door bijvoorbeeld niet te veel zout en suiker te gebruiken, dan het ‘weg te spoelen’ met water. Koffie en thee onttrekken geen water uit je lichaam, maar alles waar te (veel) voor staat is niet goed en daarom niet meer dan 5 kopjes koffie per dag.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen