Waterfontein op de Grote Markt in Breda

Volgende zomer waterpret in Breda: In het hartje van Breda ligt de Grote Markt, een centraal gelegen plek waar veel geleefd wordt. Momenteel is er nog meer activiteit dan normaal op de markt, er wordt namelijk druk gewerkt aan de bouw van een nieuwe fontein. Voor de trappen van het stadhuis komt een kindvriendelijke waterspeelplek met uit de grond komende waterstralen. De zomer mag misschien dan nog erg ver weg zijn, maar het werk begint al. Ondertussen kunnen we dagdromen over warmere temperaturen en een verkoelende plek op het plein.

Stadsgeschiedenis

De markt van Brede behoort tot de tweede generatie van de stad. In eerste instantie liepen er doorgaande wegen (De torenstraat, Karrestraat, Eindstraat, Ridderstraat, Sint Janstraat en de Veemarktstraat). De markt is tussen deze straten in geplaatst tussen 1275 en 1325 na christus. Ook waren er in de 14e eeuw al weekmarkten, zoals hedendaags de markt op vrijdag gehouden wordt. Er zijn dus al een hoop activiteiten geweest op dit prachtige plein.

Archeologisch Onderzoek

Voordat er op de markt plek is voor iets nieuws, moet er eerst gekeken worden naar het oude natuurlijk. Voorafgaand aan de bouw van de fontein is een archeologen team een opgraving begonnen op de markt van Breda. Het gebied dat afgegraven is wordt later gebruikt voor de plaatsing van de machineput. Antea group heeft allerlei archeologisch vondstmateriaal ontdekt, normaal komen archeologen bijna nooit onder een markt. De stadsmarkten zijn over het algemeen plekken waar weinig op de schop gaat en dus ook weinig ruimte is voor archeologisch onderzoek. Dat maakt dit project extra bijzonder! In 1994 en 1995 is er al eerder archeologisch onderzoek op de markt geweest. Rioleringswerkzaamheden maakten dit onderzoek mogelijk. Er zijn onder andere restanten gevonden van 16e-eeuws bestrating. In het afgelopen onderzoek hebben de archeologen onderdelen van een fundatie gevonden. Verder is er algemeen vondsmateriaal gevonden, hierbij kun je denken aan scherven en botresten. De oudste scherven die gevonden zijn dateren uit de 12e en 13e eeuw.

Planning

Inmiddels is de daadwerkelijke bouw van de fontein van start gegaan. In september was er dus al een gat gegraven in de markt en daarmee is het project begonnen. Door de archeologische opgravingen was de bouw echter nog niet begonnen. Sinds het onderzoek nu afgerond is kan de rest van het werk beginnen. Afgelopen maandag (25 oktober) was de aanvang. De grote markt zal er de komende tijd iets minder prachtig bij liggen. De bouwput is niet te missen. Alle horeca en woningen op de grote markt blijven gewoon toegankelijk, maar ze zullen de komende maanden wel wat hinder kunnen verwachten. Ideaal is het niet, maar met wat er in het verschiet ligt is het ongemak het zeker waard. De bedoeling is dat de fontein half december af is. Als alles soepel verloopt is het plein dus voor de kerst weer netjes en opgeruimd. Wie weet is er met kerst een prachtige nieuwe aanwinst midden in Breda.

Gezelligheid

De grote markt vormt een lang gerekte plek van samenkomst voor de stad. Een plek die leven in de brouwerij brengt en waar veel gezelligheid te vinden is. Leuke restaurantjes, terrassen en cafés. Tussen alle sociale plekken om af te spreken bevinden zich wat leuke winkeltjes, het stadhuis en de grote kerk. Alles geeft sfeer aan de grote markt. De fontein kan hierin haar steentje bijdragen. Het wordt een kindvriendelijke waterspeelplaats waarbij jong en oud kan genieten van het omhoogkomende water. Ideaal als afkoeling, vermaak of als activiteit terwijl ouders van een moment op een terras genieten. Zeker in de zomer klinkt dit als een plek waar iedereen iets positiefs uit kan halen.

Verkoeling

Naast het verzorgen van een gezellige sociale plek heeft de fontein ook nog een ander belangrijk doel. Het water moet ervoor zorgen dat de stad warmte verliest en is bedoeld als een daadkrachtige actie op de gevolgen van klimaatverandering. Breda is een van de veertien partners van het project ‘Cool Towns’. Dit is een Europees project waarbij het voornaamste doel is om hittestress tegen te gaan. De negatieve effecten van de klimaatcrisis eisen dat er acties ondernomen worden om steden leefbaar te houden, het plaatsen van een waterspeelplek in de stad is een voorbeeld van zo’n actie. In de binnenstad blijft veel warmte gevangen, al helemaal op het marktplein. Volgende zomer kunnen niet alleen mensen zich afkoelen met het water, de fontein zorgt er hopelijk ook voor dat de warmte uit de stad iets meer gereguleerd wordt, waardoor hittestress beter voorkomen kan worden.

Hitte

Sinds 2018 worden er hitteonderzoeken uitgevoerd in Breda. Op warme zomerdagen is het in de drukke winkelstraten en op de grote markt het warmst. In 2020 was er zelfs een lange hittegolf in Breda, misschien dat je de brandende temperaturen nog kan herinneren? Hittestress kan gevaarlijke effecten op het menselijke lichaam hebben. Naast dat hoge temperaturen ongemakkelijk en onprettig zijn kan te lange blootstelling aan te hoge temperaturen zorgen voor hoofdpijn, oververmoeidheid, huiduitslag, krampen en nog meer symptomen. Erg onprettig dus. Of de fontein op de grote markt al deze ongemakken gaat oplossen is natuurlijk nog de vraag, maar elke vorm van verkoeling is duidelijk welkom.