spot_imgspot_img

Verbetering van de waterkwaliteit van de Mark

Op 9 mei organiseren Vereniging Markdal, en Natuurpunt Markvallei een themabijeenkomst over de waterkwaliteit van de Mark in de Pekhoeve in Ulvenhout. Het doel van de avond is om de aanwezigen te informeren over de huidige staat van de waterkwaliteit van de rivier, en om te bespreken wat er gedaan kan worden om deze te verbeteren. De avond is ook bedoeld om mensen bewust te maken van het belang van schone rivieren en kanalen, voor de lokale gemeenschap en de biodiversiteit.

De Kader Richtlijn Water (KRW) in Europa heeft als doel om de kwaliteit van het water in Europa te verbeteren. In 2027 moet het water van de Mark aan de richtlijnen voldoen. Dit betekent dat er in de komende jaren actie moet worden ondernomen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Sprekers

Tijdens de themabijeenkomst zullen sprekers van verschillende organisaties informatie geven over de waterkwaliteit van de Mark, en wat er gedaan wordt om deze te verbeteren. Natuurpunt zal bijvoorbeeld vertellen over de acties die in Vlaanderen worden ondernomen om de waterkwaliteit te verbeteren. Waterschap de Brabantse Delta zal informatie geven over de huidige staat van het water, en wat er moet gebeuren om aan de KRW te voldoen. Ook ZLTO zal aanwezig zijn om te vertellen wat de landbouw kan doen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Discussie

Na de presentaties krijgen de aanwezigen de kans om in discussie te gaan over verschillende vraagstukken rondom de Mark. Hierbij kan gedacht worden aan vragen als: ‘Vinden we dat iedereen gebruik moet kunnen maken van het water?’, ‘Moeten we de hengelsport en kano’s toestaan?’, ‘Willen we in de Mark kunnen zwemmen?’, ‘Hoe kunnen we controleren of het water schoon genoeg is?’ en ‘is aanpassing van de landbouw langs de beken van de Mark nodig?’

Big Jump

Ter afsluiting van de avond zal Natuurpunt een toelichting geven op de Big Jump, een Europees initiatief waarbij mensen over heel Europa tegelijkertijd in het water springen om aandacht te vragen voor de waterkwaliteit van rivieren en kanalen. De Vereniging Markdal en Natuurpunt Markvallei organiseren dit grensoverschrijdende evenement samen. Op 9 juli 2023 kan iedereen die wil een duik nemen in de Mark ter hoogte van Meer in Belgiƫ.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
7.3 ° C
7.9 °
6.7 °
80 %
9.7kmh
99 %
vr
8 °
za
7 °
zo
7 °
ma
6 °
di
10 °
spot_imgspot_img