Waterstof vs Hybride en elektrisch auto’s

Schaf een milieuvriendelijke auto aan

Let bij de koop van een auto ook vooral op de grootte van de auto zelf en de grootte van de motor. Hoe groter, hoe meer je het milieu belast. Heb je die ruimte echt nodig? of heb je de ruimte alleen voor vakantie nodig? is kleiner rijden en een auto huren voor vakantie dan niet voordeliger?

LPG auto’s en vooral de kleinere modellen zijn zeker kosten besparend en beter voor het milieu. Beter is het om te gaan denken aan een elektrische auto of een hybride.

Er zijn namelijk de laatste jaren veel nieuwe ontwikkelingen gaande op het gebied van autorijden. Zagen we eerst de doorbraak van hybride auto’s, toen de eerste volledig elektrische auto’s en nu staan de eerste waterstofauto’s voor de consumentenmarkt klaar om de showrooms in te gaan

Hybride auto’s

Een hybride auto is nog steeds een populaire keuze. Dat komt ook omdat het een relatief ‘veilige’ keuze is. Het verbruik van zo’n auto is lager dan bijvoorbeeld een benzine- of dieselauto, terwijl het bereik niet kleiner wordt. Dat betekent dus dat een hybride auto hetzelfde (of zelfs meer) aantal kilometers kan afleggen dan een normale personenauto.

Het voordeel zit in de batterijen, die tijdens het rijden op brandstof worden opgeladen en op bepaalde momenten (op lagere snelheid) de besturing van de auto overnemen. In dat geval rijdt de auto dus tijdelijk elektrisch, en over de gehele afstand rijdt de auto daarmee veel zuiniger.

Elektrische auto’s

Wie had twee jaar geleden gedacht dat er nu al veel volledig elektrische leaseauto’s rondrijden? Toch is het zo. Dat komt door een aantal duidelijke voordelen: een elektrische auto heeft een lage (of geen) bijtelling, het voertuig heeft geen brandstof nodig, er zijn geen ritjes naar het tankstation meer nodig, ga zo maar door.

Maar er worden ook nadelen uitgesproken, zeker door zakelijke rijders. Het bereik van een elektrische auto is beperkt en wanneer u dagelijks op de weg zit, gaat dat al snel een probleem opleveren. Er wordt uiteraard gewerkt aan een groter bereik door de verschillende fabrikanten, zodat we in de toekomst net zover kunnen rijden met een elektrische auto op ‘1 tank’ als dat we nu doen met een benzineauto.

Waterstof?

Daarnaast komen nu de waterstofauto’s om de hoek kijken. Een technologie waar al jaren over gepraat wordt, maar die nu ook beschikbaar komt in personenauto’s. De eerste auto’s op waterstof zullen snel op de snelwegen zichtbaar zijn. Maar hoe werkt zo’n waterstof auto nu eigenlijk?

Een waterstofauto is vergelijkbaar met een ‘normale’ auto die we allemaal kennen. Het verschil is dat we geen benzine of diesel tanken, maar waterstof. Waterstof wordt door de motor omgezet, met als enige restproduct water. Er is dus geen uitstoot, zoals we dat nu wel hebben.

Vooral de schone manier van rijden is een pluspunt en als daarnaast ook de kosten voor brandstof nog eens omlaag gaan (wat wel de verwachting is) dan kan dit uitgroeien tot een nieuwe standaard. De aanschafprijs kan, zeker in het begin, nog wel een obstakel zijn.

Waterstof vs Hybride & elektrisch

Dus: wat is nu de beste optie en hoe gaat de auto van de toekomst eruit zien?

Hybride

Op dit moment is zowel de hybride- en de elektrische leaseauto een populaire auto. De keuze zal gebaseerd worden op de mate van gebruik; heb je voldoende aan korte ritjes dan is een elektrische auto een prima keuze, maar voor de zakelijke rijder die veel kilometers aflegt, zal het een beperking zijn.

Waterstofauto’s zullen zich in de toekomst gaan mengen in deze strijd zeker als elektrische auto’s een veel groter bereik krijgen, zullen die naast elkaar kunnen bestaan de keuze zal worden gemaakt op basis van de kosten; het ’tanken’ van waterstof of elektriciteit, de kosten in aanschaf en de bijbehorende bijtelling, ga zo maar door.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen