Waterstofbom Noord-Korea 1000x sterker dan een atoombom

De waterstofbom op 1 maart 1954 testte de Amerikanen hun eerste waterstofbom op het koraaleiland Bikini (niet ver van Japan) in de Grote Oceaan. De bom sloeg een 1,5 kilometer brede krater en de vuurbal reikte 13 kilometer hoog.

Op 30 oktober 1961 was er de zwaarste ontploffing veroorzaakt door een waterstofbom die door de Sovjet-Unie zijn ’tsarenbom’ genoemd werd. Op Nova Zembla, in het poolgebied kwam hij tot ontploffing als test en als waarschuwing aan de USA. De bom was tien keer zo krachtig als alle explosieven die in de Tweede Wereldoorlog gebruikt waren en richtte op 900 km afstand nog glas schade aan.

Noord-Korea

Op 6 januari 2016 heeft Noord-Korea op 10 km diep in de grond een waterstofbom getest. Het is niet zeker of Noord-Korea daadwerkelijk een waterstofbom heeft getest, maar het claimt van wel. De kracht was volgens deskundigen als van een atoombom, maar uitgesloten is het niet dat het toch om een waterstof bom ging. Noord-Korea heeft in ieder geval lange afstandsraketten met kernkoppen genoeg om de USA aan te vallen en dat is al gevaarlijk genoeg.

Waterstofbom heeft in verhouding minder radioactiviteit

Een waterstofbom kan een kracht hebben die 1000 x groter is dan een atoombom, maar heeft maar de radioactiviteit van een atoombom. Voor besmetting hoeven we ons dus minder zorgen te maken, maar de kracht en vernietiging is ongekend.

Hiroshima en Nagasaki na de atoombom

De twee atoombommen die net na de 2e wereld oorlog door Amerika boven Japan kort na elkaar werden gegooid op Hiroshima ( zie afbeelding) en Nagasaki, waren het gevolg dat Japan eindelijk capituleerde. Meer dan 100.000 burgers kwamen hierbij om het leven en velen door derdegraads verbranding. De hitte en verwoesting van de atoombom reikte over 10 km en besmette een veel groter gebied met radioactiviteit. Doordat de atoombommen op een hoogte van enkele honderden meters boven de grond tot ontploffing werden gebracht, is bijna 90 % van de radioactiviteit verspreid door de lucht, over de oceaan en de eilanden. Hierdoor is de verspreiding van het gevaarlijke radioactief materiaal, maar in kleine mate op het vasteland van Japan gekomen. Ook werd de radioactiviteit al in enkele maanden snel minder, waardoor men weer snel aan de wederopbouw kon beginnen. Zo herrezen de twee moderne steden Hiroshima en Nagasaki weer opnieuw uit de puinhopen die de atoombommen hadden achtergelaten.

Wie heeft een atoombom

De Verenigde Staten, Frankrijk, India, Pakistan en Noord-Korea hebben een atoombom. Van andere landen zoals Israël, Iran en Syrië wordt vermoed dat ze kernwapens hebben. De Russen werken samen met Syrië en Iran met Noord-Korea.

Ontploffing Chernobyl

De kernramp in Tsjernobyl op 26 april 1986, die gemaakt werd door een menselijke fout, kostte mogelijk 100.000 mensen het leven. De radioactieve straling die vrij kwam na de ontploffing van reactor 4, had een intensiteit vergelijkbaar met tweehonderd kernbommen van het type dat Hiroshima trof.

De gevolgen

De radioactiviteit die vrij kwam bij de van de kerncentrale Chernobyl in Rusland was wel vele malen groter dan de atoombom van Japan en explodeerde was bij de grond. Hierdoor is ook veel meer radioactief materiaal in de directe omgeving terecht gekomen. Ook is er een grote wolk van radioactief stof verpreid over landen in Scandinavië, Azië en Europa.

Nederland besmet door radioactieve wolk van Chernobyl

Op 2 mei 1986 kwam er een radioactieve wolk over Nederland, die veroorzaakt was door de ontploffing van de kerncentrale in Chernobyl. Er en werd er door het RIVM een verhoogde radioactiviteit gemeten in de lucht en de dagen erna zorgde de regen dat ook veel radioactieve deeltjes neer sloegen op de grond. Het grootste risico in die tijd was de besmetting van melk van weidekoeien en landbouwproducten. Ook was men voorzichtig met geïmporteerd voedsel dat uit landen kwam met radioactief besmet voedsel, zoals Oost-Europa. De koeien moesten op stal, de melk en spinazie worden vernietigd etc. Het radioactieve jodium afkomstig van de radioactieve stof heeft een halveringstijd van 8 dagen. Hierdoor stopte de radioactiviteit na ongeveer 6 weken. Voor de zekerheid werd een langere periode aangehouden (2-3 maanden) voordat de consumptie van melk en gewassen weer als veilig werd beschouwd. Niemand weet hoeveel mensen in Nederland er toch nog door de gevolgen van radioactiviteit dood zijn gegaan, maar op zijn minst een tien tal.

Een nieuw natuurgebied van 4000 km2 bij Chernobyl

De meeste radioactieve stof werd bij de ramp bij Chernobyl door de lucht verspreidt over een groot grond gebied. Maar de plek waar de ontploffing plaatsvond, is ook veel radioactief stof en materiaal terecht gekomen, met name van de reactor zelf. Zo waren de metingen van een te hoge radioactiviteit ter grootte van een gebied van 4000 km2. Men verliet uiteindelijk dit gebied en de natuur nam het langzaam over. De gevolgen voor de mensen zijn tot aan de dag van vandaag nog overal te merken in Oekraïne en Wit Rusland. Over de jaren zijn veel mensen ziek geworden en dood gegaan ten gevolgen van radioactiviteit en nog steeds worden er babi’s geboren met geboorteafwijkingen. Ondanks alles zijn er toch arme mensen terug gekeerd naar hun enige huis en deze ondervinden dan ook nog steeds de gevolgen.

De natuur lijkt er geen last van te hebben

Op de 4000 km2 die getroffen is door radioactiviteit, is bijna geen mens te bekennen, maar de natuur lijkt er nagenoeg geen last van te hebben. Mensen en dieren bestaan uit nagenoeg de zelfde opbouw van cellen en vreemd genoeg lijken de planten en dieren er geen last van te hebben.

Hoe kan dat?

Allereerst onkruid vergaat zomaar niet en planten regenereren zo snel, dat ze gemakkelijker een zwakkere generatie op kunnen volgen, zonder dat het echt wordt opgemerkt. Ook dieren kunnen gemakkelijker regenereren dan mensen. Zo kunnen bijvoorbeeld konijnen en muizen zich heel gemakkelijk voortplanten en voor honderden nakomelingen zorgen. Mochten er een groot aantal hiervan dood gaan aan kanker, dan zal niemand dit merken. Het onderzoek hiernaar is tot nu toe ook minimaal geweest, maar gebleken is uit een recentelijk onderzoek, dat alleen al onder de vogels er gemiddeld 25% afwijkingen zijn geconstateerd.

De natuur kan zonder de mens

Toch de meest opvallende bevindingen uit Tsjernobyl laat zien, dat de natuur kan floreren als de mens het maar met rust laat. De natuur hersteld zich gelukkig en wolven, herten, vossen, roofvogels, bevers, Przewalskipaarden, lynxen, beren lijken in het natuurgebied zonder hulp van de mens het prima te doen. Het zou dan ook niet vreemd zijn als de natuur deels terug zou keren, met name de insecten en onkruiden, als de wereld ten onder zou gaan, aan een totale vernietiging door kernbommen.

De mens leert niet van zijn fouten

Fukushima, maart 2011, was opnieuw een grootschalige ramp en nu dan door een kerncentrale in Japan. Door een aardbeving en tsunami voor de kust van Japan liepen meerdere nucleaire installaties van de kerncentrale van Fukushima door gebrek aan koeling grote schade op en kwamen er veel radioactieve stoffen vrij. Dit was een heel ander type ongeval dan bij Tsjernobyl, maar ook hier kwamen gedurende vele dagen grote hoeveelheden radioactiviteit vrij in de lucht en in het zeewater.

Fukushima had ongeveer een factor tien minder radioactiviteit vrijkwam dan bij de ramp in Tsjernobyl. Het RIVM Nederland liet na diverse metingen weten dat de radioactiviteit boven Nederland een factor 10.000 lager was dan ten tijden bij de ramp van Chernobyl het geval was.

Wat gebeurd er na een atoombom explosie

1. Er ontstaat eerst een enorme schokgolf, die de meest onstabiele constructies wegvaagt. De schokgolf verliest zijn kracht snel en is na enkele seconden over.

2. Een enorme hitte komt na de ontploffing vrij en kan een temperatuur bereiken van 100.000.000 graden Celsius. De eerste puls bestaat uit ultraviolette straling en blijft een tiende van een seconde bestaan. De tweede puls is echte warmte en veroorzaakt brandwonden en zet alles wat ontvlambaar is, in brand

3. Bij een nucleaire explosie komen twee soorten straling vrij en deze zijn in hoge concentraties dodelijk. Hoe dichter bij de explosie, hoe meer straling, maar deze mensen zijn meestal al dood door de hitte of schokgolf. De mensen op afstand, kunnen ziek worden door de radioactiviteit of over de jaren toch nog dood gaan ten gevolgen van de besmetting van radioactiviteit. Ook latere generaties kunnen nog door besmetting ziek worden of geboorte afwijkingen hebben.

Vernietiging van de aarde is mogelijk

De bommen die de USA heeft, zijn al genoeg om het landoppervlak op aarde 4x te verwoesten. Een gemiddelde waterstofbom is ongeveer vijfhonderd of zelfs duizend keer zo sterk als atoombom, maar beiden zijn zeer gevaarlijk en kunnen de wereld vernietigen.

Raketschild van 800 miljoen

Of de raket schilden die door de Amerikanen in Roemenië, Polen of bijvoorbeeld Zuid-Korea zijn geplaatst, ons van de ondergang kunnen helpen, is nog maar de vraag. De raketten zullen wel hun diensten bewijzen, maar dan komt er nog heel veel radioactief afval in de lucht. Niet elke lange afstandsraket zal worden opgemerkt en ook bij deze oorlog zullen er geen winnaars zijn, wel veel slachtoffers en slechts verliezers.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen