spot_img

Wederom strooien pieten onrust in plaats van pepernoten

Wederom strooien pieten onrust in plaats van pepernoten: Na de nieuwe maatregelen van vorige week was het in eerste instantie onduidelijk, maar het sinterklaasfeest vandaag kon toch doorgaan. Er is dit jaar geen landelijke intocht, maar in Breda is sinterklaas toch aanwezig. Sint komt niet met de boot aan, in plaats daarvan is er een evenement in het Valkenbergpark. Het was spannend of dit alternatief door kon gaan; de nieuwe maatregelen houden onder andere in dat er op meer plekken gevraagd moet worden naar de bekende QR-code. Deze maatregel geldt voor het sinterklaasfeest niet. Op het evenement in het Valkenbergerpark zijn 8000 mensen welkom vandaag. Het is een doorloopevenement waarbij de pieten en Sinterklaas door het park wandelen.

Zwartepietendiscussie

Ieder jaar brengt het sinterklaasfeest weer een lastige discussie met zich mee, de zwartepietendiscussie. Kick Out Zwarte Piet is een organisatie die demonstreert tegen zwarte piet. Dit jaar kondigden zij aan aanwezig te zijn bij het sinterklaasfeest van vanmiddag. Eerder was het plan om te demonstreren in Maastricht en niet in Breda. Maastricht heeft uiteindelijk besloten om toch te kiezen voor de roetveeg pieten in plaats van zwarte pieten, waardoor de demonstratie van KOZP niet meer nodig was. Om deze reden heeft de organisatie besloten om in Breda te demonstreren.

Sinterklaasfeest Breda

Breda heeft vandaag 125 grijze pieten rondlopen in het Valkenbergpark. Er is gekozen voor een gulden middenweg. De roetveeg piet zorgt ervoor dat de mensen herkent kunnen worden door kinderen als buren of familie etc. De zwarte piet zorgt ervoor dat mensen vinden dat er discriminatie plaats vindt. Het sinterklaascomité van Breda heeft op basis van deze twee redenen gekozen voor volgens hen de goede middenweg; grijze pieten. Grijs is niet met een huidskleur te vergelijken en maakt wel onherkenbaar. Het idee komt oorspronkelijk uit Duitsland waar ze dit ook op sommige plaatsen toepassen. Verder is er vorig jaar ook gebruik gemaakt van grijze pieten, het verschil met vorig jaar is echter dat het sinterklaasfeest toen volledig digitaal plaats vond. Er was toen weinig ruimte voor demonstratie.

KOZP

Het KOZP is een Nederlandse actiegroep die in 2014 ontstaan is na een campagne die aangeeft dat zwarte piet racistisch is. De beweging demonstreert de afgelopen jaren bij sinterklaasintochten omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop de pieten worden neergezet. Naast de zwarte schmink zijn er meer onderdelen aan het uiterlijk dat karakteriserend zijn en daarmee racistisch. Het KOZP heeft vorige week aangekondigd dat ze vandaag zouden demonstreren tijdens het sinterklaasfeest. Grijze pieten zijn volgens mensen binnen de beweging een schijnoplossing en een light variant van ‘black face’. Zwarte pruiken en grijze schmink geven dezelfde indruk als zwarte pieten en daarom kan deze oplossing niet door de beugel volgens het KOZP.

Demonstraties

De demonstratie is vandaag begonnen rond tien uur, een groot deel van de demonstranten droeg mondkapjes en ze stonden op de door de gemeente aangewezen locatie. De demonstratie is op de John F. Kennedylaan, een weg grenzend aan het Valkenbergpark. Een plek waar bezoekers van het feest langskomen, maar wel op afstand van de ingang van het park. Er zijn tientallen aanhangers van het KOZP aanwezig die hun ontevredenheid laten horen. Er is op afstand toezicht van handhaving. Verder is er politie en ME in het Valkenburgerpark, waar geen demonstraties gehouden worden. De ME is ook rijdend actief en patrouilleert door de stad Breda. Er zijn meerdere arrestaties geweest, waarbij de politie mensen heeft aangehouden die de KOZP-demonstranten lastigvielen. Aan de overkant van de demonstratieplek kwamen tegengeluiden op de KOZP-demonstratie wat uiteindelijk is uitgelopen op de arrestatie van elf mensen.

In het park zelf is alles soepel verlopen en ondanks het herfstachtige weer hebben de kinderen, sinterklaasfeest ook dit jaar weer met blijdschap kunnen verwelkomen.

Meer over

Net binnen

spot_img
Breda
half bewolkt
5.5 ° C
6.1 °
4.4 °
64 %
4.6kmh
76 %
ma
4 °
di
9 °
wo
14 °
do
14 °
vr
11 °
spot_img

Gerelateerde artikelen