spot_imgspot_img

Nog steeds bergen wegwerpplastic op straat na carnaval

In de nasleep van het carnaval in Breda is er bezorgdheid ontstaan over de naleving van de Europese regels met betrekking tot wegwerpplastic. Ondanks de invoering van het bekersysteem en de aankomende verboden op plastic wegwerpbekers in 2024, lijkt het probleem van plastic zwerfafval in de binnenstad van Breda aan te houden.

Carnaval in Breda

Tijdens het carnaval waren de straten bezaaid met plastic wegwerpbekers, ondanks de inspanningen van Bredase milieuorganisaties om de gemeente te helpen bij de overgang naar een duurzamer bekersysteem. Er wordt beweerd dat het huidige softcupsysteem niet effectief is en dat de regels rond wegwerpplastic niet worden nageleefd.

Plastic wegwerpbekers

Gemeente Breda heeft de keuze voor een bekersysteem overgelaten aan de ondernemers, maar volgens milieuorganisaties hebben zij de weg van de minste weerstand gekozen door vast te houden aan wegwerpbekers. Europese regels staan dit toe, maar alleen als het merendeel van de bekers hoogwaardig gerecycled wordt, een aantal dat volgens de milieuorganisaties nog niet voldoende wordt aangetoond.

Artikel gaat verder onder de foto. (Ad is zelf maar afval gaan opruimen van horeca ondernemers in Ginneken)

Wegwerpplastic op straat na carnaval

Sommige ondernemers verdedigen hun keuze voor wegwerpbekers door te wijzen op het gemak voor bezoekers. Ze vinden het oneerlijk dat de horecaondernemers nu de schuld krijgen van het feit dat niet iedereen zich aan het softcupsysteem hield.

Binnenstad en Ginneken

De hoeveelheid plastic bekers verspreid door de binnenstad en Ginneken is alarmerend, en ondanks het aankomende verbod op plastic wegwerpbekers in 2024, zijn gemeentewerkers momenteel uren bezig met het opruimen van de stad. De zorgen over de effectiviteit van het plastic bierglazen en de naleving van de regels rond wegwerpplastic blijven bestaan, zelfs te midden van deze inspanningen. Persvoorlichting van de Gemeente Breda was echter niet beschikbaar voor commentaar.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
89 %
9.9kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °
za
11 °
spot_imgspot_img