Welke verf is gevaarlijk voor je gezondheid

Welke verf is gevaarlijk en welke niet? Acryl ofwel verf op waterbasis is het minst gevaarlijk. Veel mensen gebruiken liever verf op waterbasis (acryl) als minst gevaarlijke of kindvriendelijke verf. Dat is ook een goede beslissing, want er zitten diverse voordelen aan acrylverf. De verf is namelijk vlug droog en ruikt minder. Veel zwangere vrouwen kunnen erg slecht tegen de indringende geur van terpentine, zelfs wanneer dit in een andere ruimte gebruikt wordt. En als je echt veilig wilt en je bent zwanger, kun je natuurlijk ook veel beter acrylverf gebruiken. Dan adem je ook de verfdampen niet in! Maar óók acrylverf bevat chemische bestanddelen. Daarom geldt ook hier: pas na uitharding (na ongeveer een week) is de verf volledig gifvrij. Zwangere vrouwen kunnen dus beter niet de kinderkamer verven omdat er ook in verf dat op waterbasis is gevaar op kan leveren voor foetus.

Iedere verf is na uitharding vrij van gif en in principe kan je alle soorten verf gebruiken voor de kinderkamer maar deze kan pas op z’ n vroegst na een week (na veel ventileren) gebruikt worden als kinderkamer. Voor de klusser en schilder is acrylverf ook beter indien er binnenhuis wordt geverfd.

Samenstelling van verf

Verf is een product dat iedereen kent en wel eens (heeft) gebruikt. Toch steekt er heel wat technologie achter een potje verf. Een verf kan bestaan uit 20 tot 60 verschillende chemische stoffen. Sommige verfbestanddelen zijn onschuldig, andere kunnen echter schadelijk zijn voor de gezondheid.

Bindmiddel

Het bindmiddel vormt na het drogen van de verf de eigenlijke verffilm. Het ‘bindt’ de overige bestanddelen (oplosmiddel, pigment, vulstoffen en hulpstoffen) aan elkaar. Meestal is het bindmiddel een kunststof. Het bindmiddel bepaalt de eigenschappen van de verflaag, zoals hechting, glans en duurzaamheid. Daarom noemt men verfsoorten meestal naar hun bindmiddel: alkydverf, acrylaatverf, chloorrubberverf, epoxy, polyurethaan et cetera.

Oplos- en verdunningsmiddel

Oplos- en verdunningsmiddelen zorgen ervoor dat de verf te verwerken is, goed vloeit en snel droogt. In watergedragen verven zorgt het water voor het verdunnen van de verf. Watergedragen verven bevatten ook oplosmiddel. Dit oplosmiddel vertraagt de droging. Daardoor is de verf beter te verwerken. Langzaam verdampende oplosmiddelen, zoals Texanol, zorgen hiervoor. Oplosmiddelhoudende verven bevatten juist snel verdampende oplosmiddelen, zoals terpentine of thinner. Voor de gezondheid zijn vooral de ‘Vluchtige Organische Oplosmiddelen’ (VOS) in verf schadelijk.

Pigmenten en vulstoffen

Pigmenten (kleurstoffen) geven dekkracht en kleur aan de verf. Sommige pigmenten gaan ook roestvorming op metaal tegen. Er zijn pigmenten op basis van metalen, zoals ijzer. Er zijn ook pigmenten op basis van koolstof: zogenaamde ‘organische’ pigmenten. Het witte pigment titaandioxide maakt 90% uit van het totale verbruik aan pigmenten. Zeer schadelijke pigmenten als loodmenie en loodwit komen gelukkig weinig meer voor. Vulstoffen geven ‘body’ aan de verf. Zij zijn goed in het ‘opvullen’ van gaatjes en scheuren in de ondergrond. Ze zitten dan ook veel in muurverven en grondverven. Vulstoffen zijn daarnaast goedkoop. Krijt (kalk) wordt het meest gebruikt. Ook kleiachtige stoffen en kwarts dienen veel als vulstof.

Hulpstoffen

Hulpstoffen of ‘additieven’ voegt men toe om de technische eigenschappen van de verf te verbeteren. Er zijn maar hele kleine hoeveelheden hulpstof nodig, vaak veel minder dan 1% per stof. Er zijn tientallen verschillende soorten hulpstoffen: anti-schuim, conserveermiddel, drogers (siccatieven), vloeiverbeteraars, bevochtigers, anti-schroeimiddel, verdikkers, zuurgraad-(pH-)regelaars et cetera.

Wat zijn de gevaren van verfbestanddelen?

OPS ofwel Organo Psycho Syndroom. Ook wel schildersziekte genoemd. Aantasting van het zenuwstelsel door langdurig inademen van agressieve vluchtige oplosmiddelen.

Na inademing van een grote hoeveelheid oplosmiddeldamp

Kun je je tijdens of vlak na het werk misselijk of duizelig voelen, hoofdpijn of een ‘dronken gevoel’ hebben. Als je weer in de frisse lucht komt, verdwijnen de verschijnselen meestal. Als je dag in dag uit en jarenlang teveel oplosmiddeldamp inademt, kunnen je hersenen worden aangetast. Hierdoor ben je sneller vermoeid, je krijgt moeite met concentreren, je bent sneller geïrriteerd en je geheugen wordt slechter. Deze aandoening is bekend onder de naam OPS: Veel mensen gebruiken liever verf op waterbasis acryl als kindvriendelijke verf. Dat is ook een goede beslissing, want er zitten diverse voordelen aan acrylverf. De verf is namelijk vlug droog en ruikt minder. Maar óók acrylverf bevat chemische bestanddelen. Daarom geldt ook hier: pas na uitharding is de verf volledig gifvrij..

Bij OPS is in het begin nog enig herstel mogelijk

in de latere stadia niet meer! Bijna alle oplosmiddelen kunnen OPS veroorzaken. Hoe meer oplosmiddel in de verf, hoe hoger het risico. Bij snel verdampende oplosmiddelen (tolueen, xyleen) is het risico hoger dan bij langzaam verdampende (terpentine).

Schadelijkheid voor de voortplanting

Er komen steeds meer aanwijzingen dat oplosmiddelen schadelijk kunnen zijn voor de voortplanting. Van enkele oplosmiddelen zoals tolueen en xyleen is dit bewezen, andere staan nog onder verdenking. Deze oplosmiddelen kunnen het zaad beschadigen, zodat mannen minder vruchtbaar zijn. Ook kunnen ze het ongeboren kind beschadigen. Dit is een extra reden om de inademing van oplosmiddelen te beperken. Ook lood, in loodmenie of loodwit-pigment, is schadelijk voor de voortplanting. Deze pigmenten worden vrijwel niet meer toegepast.

Huidirritaties en eczeem

Eczeem is een ontsteking van de huid die meestal gepaard gaat met een droge huid, jeuk, roodheid en bultjes, blaasjes en/of kloofjes. Eczeem ontstaat vaak door irritatie van de huid: een opeenstapeling van kleine beschadigingen van de huid. Verfbestanddelen die de huid irriteren zijn onder andere epoxyharsen (bindmiddelen), de verharders van epoxy’s en polyurethaanverven, drogers en oplosmiddelen. Als je je handen vaak met terpentine reinigt, is de kans op eczeem groot.

Allergische reactie

Een allergie ontstaat als je afweersysteem tegen ziekten op hol slaat en te sterk reageert op één bepaalde chemische stof. Je bent dan allergisch voor die stof. Een allergie kan aan het licht komen door huidklachten (‘allergisch eczeem’) of luchtwegklachten (allergisch astma). Een allergie is blijvend: elke keer als je in contact komt met de stof waarvoor je allergisch bent, ontstaan de klachten opnieuw. Bestanddelen die allergisch eczeem kunnen veroorzaken zijn epoxyharsen en hun verharders, conserveermiddelen, drogers (siccatieven) en anti-velmiddelen. Verharders van polyurethaanverven kunnen allergisch astma én allergisch eczeem veroorzaken.

Andere klachten

Sommige snelverdampende verfbestanddelen kunnen de ogen en de luchtwegen irriteren: ammoniak als zuurteregelaar in sommige watergedragen verven, snelverdampende oplosmiddelen en sommige verharders van epoxy’s. Let op: bij het verspuiten van verf komen ook de bestanddelen in de lucht die normaal gesproken níet verdampen. Irritatie van ogen en luchtwegen treedt dan zeker op als je je niet beschermt.

Lood is verboden en komt niet meer voor in verf (ook niet in menie). En is en was zeer schadelijk. Het kan bloedarmoede veroorzaken, de hersenen beschadigen en de vruchtbaarheid en het ongeboren kind aantasten. Oude verflagen (van voor 1980) kunnen veel lood bevatten. Bij het schuren of verwijderen daarvan en bij het werken met loodmenie, moet je je goed beschermen.

Bij blank hout altijd grondverf gebruiken voor het beste resultaat

Het niet aanbrengen van grondverf is een veelvoorkomende fout. Het belang van een goede onderlaag wordt dan ook vaak onderschat. Wanneer men een strak en mooi eindresultaat wenst, is het van belang om grondverflaag aan te brengen op de oppervlaktes welke men wil gaan verven. Grondverf op waterbasis vult namelijk de ondergrond. Dit houdt in dat een oppervlakte, welke niet wordt voorzien van grondverf, onnodig veel verf opzuigt. Hierdoor ontstaan rare zichtbare banen en overlappingen van rolbanen en kwaststrepen. Daarnaast heeft grondverf op waterbasis ook een beschermende functie. Het houdt beschadigingen en vuil tegen.

Tips: voor je gezondheid

1. Gebruik in huis water gedragen verf en beter zijn natuurlijke verssoorten.
2. Bescherm de huid door handschoenen te dragen en beschermende kleren.
3. Tijdens het verven en ook voor het uitharden (minimaal een week) is ventilatie belangrijk
4. Bij het schuren is een stofmasker belangrijk en probeer regelmatig te stofzuigen en te ventileren.
5. Probeer regelmatig een luchtje te scheppen maar was wel je handen goed als je gaat eten.

Grondverf op waterbasis aanbrengen

Grondverf op waterbasis is bij uitstek geschikt voor gebruik bij verfklussen binnenshuis. Omdat grondverf op waterbasis hecht aan zowel hout als metaal, kan het onder andere gebruikt worden voor wanden, deuren, vloeren, radiator, enzovoort. Ook kan het worden gebruikt bij het aanbrengen van een nieuwe verflaag op oudere verflagen. Hierbij is het dan wel van belang dat de oude verf gereinigd wordt en geschuurd. Nadat u grondverf op waterbasis heeft aangebracht, dient u 8 uur te wachten en kunt u de grondverf al overschilderen. De grondverf op waterbasis is verkrijgbaar in de volgende hoeveelheden:

Verf op waterbasis

Wanneer u gaat verven heeft u keuze uit vele verschillende soorten verf. Een belangrijke keuze is hierbij of u kiest voor verf op waterbasis of alkydverf. Om u te helpen bij de keuze hebben we voor u even de verschillen tussen beide verven op een rijtje gezet. Indien je tegenvallende resultaten wil voor komen kan je beter rollers gebruiken en niet te dik opbrengen. Beter twee lagen dan verf dat is gaan ribbelen of gaan druipen.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen