Wereldwijd laagste wijnconsumptie sinds 1961

Wereldwijd daalde de wijnconsumptie naar het laagste niveau sinds 1961 door veranderende drinkgewoonten, stijgende wijnprijzen en extreem weer in wijnbouw.

Laagste wijnconsumptie

Wereldwijd noteerde de International Organisation for Vine and Wine (OIV) in 2024 de laagste wijnconsumptie sinds 1961. Hard seltzers en cocktails winnen aan populariteit, terwijl traditionele wijn steeds minder vaak wordt geschonken. Volgens het OIV-rapport kromp de wereldwijde vraag met enkele procentpunten, waarbij het volume in Europese wijnlanden met ruim drie procent afnam.

Opkomst van seltzers

Hard seltzers vullen snel glazen door hun lage calorie‑ en alcoholgehalte. Steeds meer consumenten gaan bewust om met hun gezondheid en kiezen daarom vaker voor deze lichtere alternatieven. Deze verschuiving maakt het lastiger om een glas wijn te verkopen, wat rechtstreeks invloed heeft op de wereldwijde wijnconsumptie.

Dalende vraag in EU

In Europa daalde de totale consumptie vorig jaar met 3 procent, de laagste notering in 64 jaar. Frankrijk zag een terugval van 3,6 procent, Duitsland 3 procent en Roemenië zelfs 11 procent. Italië bleef stabiel, terwijl Spanje en Portugal een lichte stijging rapporteerden. Samen goed voor 48 procent van alle wereldwijd gedronken wijn, kenmerkt Europa zich als dé regio waar de trend het sterkst voelbaar is.

Stijgende wijnprijzen

Geopolitieke onzekerheid en stijgende energiekosten drukken door op de kosten van logistiek en productie. Een fles wijn die in 2020 nog gemiddeld 3,50 euro kostte in Nederlandse supermarkten, is nu ruim tien procent duurder, exclusief accijnzen. Deze prijsstijging remt de consumptie en dwingt liefhebbers hun aankoopgedrag te heroverwegen.

Droogte en regenval

De wereldwijd laagste productie in zestig jaar heeft alles te maken met extreem weer. Strenge droogte in combinatie met overvloedige regenval verstoorde de rijping van druiven en zorgde op veel plaatsen voor oogstschade. In Italië, Frankrijk en Spanje – de grootste wijnbouwlanden in Europa – kwamen daardoor minder druiven van voldoende kwaliteit binnen.

Na jaren van gematigde dalingen bereiken zowel de productie als de wijnconsumptie opnieuw historische dieptepunten. De vraag is of de sector zich kan herpakken of dat nieuwe drinkgewoonten en het grillige klimaat het traditionele glas wijn voorgoed veranderen.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer