Wie bepaalt de melkprijs en ten koste van wat?

Wie bepaal de melk prijs en ten kosten van wat? Kleinere melkveehouders zijn het slachtoffer van het afschaffen van het melkquotum. Door het afschaffen van de melkquotum is de melkprijs gaan dalen, door een over productie aan melk de winnaars zijn de mega melkveehouders, de melkfabrieken en de supermarkten die juist meer winst maken.
Melkquotum

Zo is ook Zuivel gigant Friesland Campina weer een stuk rijker. Zuivelgigant Friesland Campina zag de nettowinst vorig jaar met ruim 13 procent stijgen naar 343 miljoen euro. Dat komt onder andere door een daling van de melkprijs, nadat het melkquotum vorig jaar werd afgeschaft. De melkprijs voor de veehouders bij het concern daalde met 19 procent, naar 34,64 euro per honderd kilo melk.

Zuivelcoöperatie

FrieslandCampina is een grote zuivelcoöperatie, gevormd door melkveehouders in Nederland, België en Duitsland. Het bedrijf ontving in 2015 in totaal ruim 10 miljard kilo melk, een toename van 6,4 procent vergeleken met het jaar daarvoor.

In april 2015 zijn in Europa de melkquota afgeschaft. Boeren mochten daardoor meer melk produceren dan voorheen, wat de inkoop voor het concern goedkoper maakt.

Mega melkhouders

Oneerlijk is de strijd wel en de megamelkhouders gaan winnen van het klein melkveebedrijf, waardoor heel veel boeren moeten gaan stoppen met hun melkvee bedrijf. Nederlandse koeien komen hierdoor ook meer op stal te staan.

Ongezonde ontwikkeling

Een uiterst ongezonde ontwikkeling daar veel vee boeren zonder werk komen te zitten en hun bedrijf dat vaak al generaties lang bestaat moeten stoppen. Ook zal dit grote inpakt hebben op het aanzien van het Nederlandse landschap, waar we als Hollander zo trots op zijn. Er komen lelijke megaschuren in te staan en de grazende koeien gaan meer en meer uit het beeld verdwijnen.

Melkveehouders

Beter zou zijn, opnieuw het melk quotum te hanteren en de melkveehouders een eerlijke prijs te geven. De overheid zou ook voor melk een eerlijke melk prijs moeten hanteren en hier op toe moeten zien. Biologische melk dat beter is voor het milieu en dieren welzijn, zou zelfs gesubsidieerd moeten worden, in plaats van de boeren met megastallen. Koeien zijn geen robots en boeren net zo min.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen