Vanaf april 2024 alleen nog legale wiet in tien Nederlandse gemeenten. Het wietexperiment gaat een nieuwe fase in met meer gereguleerde telers.
Vanaf 7 april volgend jaar wordt in tien Nederlandse gemeenten uitsluitend nog legale, gereguleerde cannabis verkocht in coffeeshops. Het kabinet zet met deze stap een nieuwe fase in het wietexperiment in, dat bedoeld is om meer duidelijkheid te bieden aan gemeenten, coffeeshophouders en telers. Minister Van Weel (Justitie) en staatssecretaris Karremans (VWS) kondigden dit aan in een brief aan de Tweede Kamer.
Einde aan gedoogde wiet
Op dit moment mogen coffeeshops in de deelnemende gemeenten nog zowel gereguleerde als gedoogde wiet verkopen. Dat verandert in april: vanaf dat moment zal alleen cannabis afkomstig van door de overheid goedgekeurde telers beschikbaar zijn. Volgens de bewindslieden kunnen de telers tegen die tijd voldoende producten leveren. Waar er nu vier telers actief zijn, zal dat aantal tegen april stijgen naar zeven. Hiermee zou de noodzaak voor illegale aanvoer via de achterdeur verdwijnen.
Vier jaar testen
Het experiment, dat vier jaar zal duren, biedt telers nu de duidelijkheid om volledig te gaan produceren. Het kabinet hoopt zo meer inzicht te krijgen in de effecten van gereguleerde teelt en verkoop op volksgezondheid, veiligheid, criminaliteit en overlast.
Moeizame start
Het wietexperiment, in 2017 aangekondigd door kabinet Rutte-III, kent een roerige aanloop. Hoewel de verkoop van wiet en hasj in Nederland al jaren wordt gedoogd, bleef de productie ervan illegaal. Dit dwong coffeeshops afhankelijk te blijven van illegale telers. Het vinden van voldoende gemeenten en geschikte telers bleek een uitdaging. De tien deelnemende gemeenten zijn Breda, Tilburg, Groningen, Zaanstad, Almere, Arnhem, Nijmegen, Voorne aan Zee, Heerlen en Maastricht.
Het kabinet ziet de aankomende fase als een belangrijke stap richting regulering. Tegelijkertijd blijft het experiment onderwerp van debat, waarbij niet alleen de praktische uitvoering, maar ook de impact op de samenleving scherp in de gaten wordt gehouden.