Wijn zit vol met (chemische) bestrijdingsmiddelen

Wijn zit vol met gif en chemische bestrijdingsmiddelen

Franse wijnen zijn op grote schaal verontreinigd met landbouwgif. Gemiddeld zijn per fles vier soorten gif te traceren. Het gaat onder meer om stoffen die als kankerverwekkend bekend staan. Dat blijkt uit onderzoek van de Franse ‘consumentenbond’ Que Choisir.

De organisatie maakte een representatieve selectie van 92 betaalbare flessen wijn rood, wit en rosé uit alle bekende wijnstreken, waaronder Bordeaux en Bourgogne. Die werden vervolgens in een laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen.

In alle 92 flessen bleken pesticiden te zitten

Zelfs twee verboden substanties, het giftige bromopropylate en het bestrijdingsmiddel carbendazim, werden aangetroffen. Eén Bordeaux-wijn (Mouton Cadet) bleek maar liefst 14 soorten landbouwgif te bevatten.

‘Dat zijn choquerende uitkomsten’, zegt Florence Humbert van Que Choisir. ‘Want er bleek dus niet één fles te zijn zonder sporen van bestrijdingsmiddelen. En normaal verdwijnen resten van pesticiden bij het vinificatieproces. Dat betekent dus dat er zóveel gif wordt gebruikt, dat het gif zelfs na die vinificatie nog traceerbaar is.’

Geen regels, nul controle

De Franse consumentenbond zegt zich grote zorgen te maken, omdat regelgeving vrijwel geheel ontbreekt. Voor wijnen bestaan er, in tegenstelling tot voor veel voedsel en dranken, geen wettelijke maxima voor de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die er in mogen zitten.

VS, Canada en Japan

‘In landen als de VS, Canada en Japan bestaat dat soort regelgeving al heel lang’, aldus de ‘kritische’ wijnboer Alain Dourthe. ‘Maar in Europa wordt het al jaren ”bestudeerd”. De wijnsector verzet zich er namelijk tegen

Dan zit er nog meer in wijn wat meestal niet te lezen is op het etiket, namelijk chemische toevoegingen en wel zo’n 60 stuks die door de overheid toe zijn gestaan.

Biologische wijn is ook niet helemaal vrij van bestrijding middelen

De biologische boer ontkomt blijkbaar niet aan het gebruik van zwavel en Bordeauxse pap (een mengsel van kopersulfaat en gebluste kalk dat preventief werkt tegen schimmelaantastingen). Ik weet echter niet wat er allemaal in de reguliere wijnbouw gebruikt wordt, maar daar zullen ongetwijfeld wel een aantal middelen meer bij ingezet worden.

Sulfiet in wijn

Daarnaast bevat wijn sulfiet, dat zit er van nature in en ontstaat tijdens het gistingsproces. Sulfietloze wijn bestaat dus niet!Aan wijn wordt vaak ook sulfiet toegevoegd om de houdbaarheid te verhogen. Bij meer dan 10 mg sulfiet per liter moet dit op de fles vermeld worden. Maar je kunt aan de fles niet aflezen of het van nature 15 mg sulfiet/liter is of misschien wel 180 gr./liter door toegevoegde sulfiet. Zonder toegevoegde sulfiet kan wijn wel vrij snel oxideren en moet koel bewaard worden.

Nadeel van sulfiet is dat het niet zo gezond is en sommigen er echt veel last van hebben. Hoofdpijn, misselijkheid, allergische reacties, en benauwdheid zijn enkele klachten die hieraan worden toegewezen. Nu is het wel zo dat meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat sulfiet geen hoofdpijn kan veroorzaken. Wel wordt gezegd dat het een negatief effect heeft op de luchtwegen en daardoor slecht is voor astmapatiënten.

Dat maakt het wel erg lastig voor ons consumenten

Het zou wel fijn zijn als het hoeveelheid sulfiet ook vermeld zou staan. Zelfs biologische wijnen bevatten dus ook sulfiet, hoewel dat meestal minder is dan in reguliere wijnen. Bepaalde wijn(web)winkels en merken zeggen wijnen te verkopen zonder toegevoegd sulfiet.

Toepassen van sulfiet in wijn is aan hele strenge regels gebonden

Het lastenboek van ‘Nature et Progrès’ (Frankrijk) bepaalt een maximum sulfiet toevoeging van 80 mg/l voor witte droge wijn. Andere controle-organen bevelen maximum de helft aan van de EU-normen. De Demeter wijnboeren echter, staan bekend om hun natuurlijke manier van werken en voegen weinig sulfiet toe.

Biologische wijn drinken

(uiteraard met mate) past volgens mij prima in een natuurlijke levensstijl. De ene biologische wijn is echter niet de andere. Er zijn merken die geen sulfiet toevoegen, daar kun je op selecteren. Demeter is daar één van. Verder is het een kwestie van persoonlijke voorkeur/smaak, prijs/kwaliteitsverhouding.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen