In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart wordt de klok een uur vooruit gezet, van wintertijd naar zomertijd. Deze overgang gaat gepaard met een verhoogd risico op wildaanrijdingen, waarschuwt de Jagersvereniging.
Toename van wildaanrijdingen
Het aantal wildaanrijdingen in Nederland is de laatste decennia aanzienlijk gestegen. Jaarlijks worden tussen de 12.000 en 15.000 reeën aangereden, wat vaak resulteert in dodelijke afloop. Ook andere diersoorten, zoals wilde zwijnen, dassen, dam- en edelherten, belanden regelmatig onder auto’s.
Waarom een piek bij tijdsverandering?
Deze toename van aanrijdingen hangt samen met de verzetten van de klok. De verplaatsingen van wilde dieren, zoals reeën, herten en wilde zwijnen, vallen precies samen met de opkomende verkeersdrukte. Dieren vertrouwen op hun biologische klok en moeten zich aanpassen aan het nieuwe dagritme van de mens. Het is daarom cruciaal om extra waakzaam te zijn in deze overgangsfase.
Drachtige reegeiten en jonge bokken
Bovendien zijn reegeiten momenteel drachtig, en zullen ze binnenkort één of twee kalfjes verwelkomen. Vooral de jonge, geslachtsrijpe bokken zullen de komende maanden hun moeder verlaten en nieuwe territoria moeten vinden. Dit brengt ze naar voor hen onbekende gebieden, waarbij ze mogelijk één of meerdere wegen moeten oversteken.
Voorkomen is beter dan genezen
Hoewel een aanrijding met wild vaak onverwacht komt, kan de kans op een fatale botsing aanzienlijk worden beperkt door als automobilist je snelheid te verminderen. Te hard rijden is een cruciale factor bij wildaanrijdingen, vooral na zonsondergang. Een snelheid van 60 km per uur biedt wilde dieren de kans om een auto te ontwijken en geeft de automobilist de mogelijkheid om tijdig te stoppen. Het is belangrijk om niet uit te wijken, maar veilig te stoppen voor een overstekend dier. Besef ook dat er mogelijk meer dieren zullen volgen.
Wat te doen bij een aanrijding?
Als je toch een dier aanrijdt, bel dan direct de politie op 0900-8844. Vanuit de meldkamer wordt een bevoegde vrijwillige jager ingeschakeld om te assisteren bij de aanrijding. Deze kan het aangereden dier opsporen met behulp van speciaal getrainde speurhonden en indien nodig uit zijn lijden verlossen. Om wildaanrijdingen te voorkomen, worden op plaatsen waar regelmatig groot wild oversteken, zogenaamde wildreflectoren aangebracht.
Zomertijd
Bij de overgang naar zomertijd moeten automobilisten extra waakzaam zijn voor wildaanrijdingen. Door je snelheid te matigen en alert te blijven, kunnen veel tragische ongevallen worden voorkomen. Het is essentieel om niet alleen aan onze eigen veiligheid te denken, maar ook aan het welzijn van de wilde dieren die onze wegen oversteken.