spot_img

Hogere zwijnensterfte door voedseltekort op de Veluwe

Hogere zwijnensterfte in natuurgebieden en op de Veluwe. Deze dieren zullen de komende winter verhongeren. Door het natte voorjaar zijn opvallend weinig eikels en beukennootjes te vinden die voor een zwijnenmaaltijd in de winter zorgen.

Hogere zwijnensterfte

Er wordt een hogere zwijnensterfte verwacht door voedseltekort in de winter. Het aantal bosvruchten in de Nederlandse natuurgebieden is sinds 2012 niet meer zo laag geweest, meldde Vereniging Wildbeheer Veluwe, die elk jaar bekijkt hoeveel eikels en beukennootjes er zijn. Het koude voorjaar en hevige regenval in de zomer zijn de belangrijkste oorzaken.

Natuurvoeding voor dieren

De eiken- en beukenbomen op de Veluwe produceren jaarlijks gemiddeld zo’n 4,7 miljoen kilo bosfruit. De wildbeheerders schatten dat de opbrengst dit jaar hooguit 1,6 miljoen kilo aan voedsel zal bedragen. Misschien nog wel veel minder, want tot nu toe zijn ​​de meeste beukennootjes loos.

De aantal bomen in de Nederlandse natuurgebieden zijn nog te jong om voor nageslacht te kunnen zorgen. Een volwassen beuk komt meestal pas vanaf zeventigjarige leeftijd overvloedig tot bloei. Waardoor er genoeg voedsel is voor dieren in natuurreservaat.

Meer over

Net binnen

spot_img
Breda
half bewolkt
5.5 ° C
6.1 °
4.4 °
64 %
4.6kmh
76 %
ma
4 °
di
9 °
wo
14 °
do
14 °
vr
11 °
spot_img

Gerelateerde artikelen