spot_imgspot_img

Zorgen om wildplukkers die zelf geplukte paddenstoelen eten

Steeds meer mensen zijn vergiftigd door bereiden van een maaltijd met paddenstoelen uit de natuur. Dit najaar worden er weer een explosie verwacht van wilde paddenstoelen doordat er ideale weersomstandigheden (regen na een warme periode) zijn voor de paddenstoelen. Veel Oost-Europeanen zien onze bossen als een ideale plek om gratis paddenstoelen te kunnen oogsten. Maar ook mensen die denken dat ze wat weten van paddenstoelen zoeken graag paddenstoelen.

Paddenstoelen

Vliegenzwam die behoort tot de meest giftige paddenstoelen in Nederland. Ze zijn duidelijk te onderscheiden van andere paddenstoelen, rood met witte stippen. Maar zijn neef de groene knolamaniet is ook zeer giftig, maar bijna niet te onderscheiden van de eetbare paddenstoel.

Maaltijd

Pluk geen paddenstoelen of bladeren voor de maaltijd. Er wordt dat ook verwacht door meerdere natuurorganisaties dat het aantal meldingen door eten van paddenstoelen als maaltijd nog gaat stijgen. In de eerste maanden van de herfst periode zijn er dan ook al meer meldingen binnen gekomen.

Artikel gaat verder onder nieuwsfoto.

Zo zijn er heel veel soorten paddenstoelen en er worden nog steeds bijzondere soorten ontdekt, door natuurliefhebbers en boswachters in natuurgebieden in Nederland. Sommige soorten zijn giftig, maar lijken op de eetbare soorten.

Vergiftiging

Knolamaniet is voor 90% verantwoordelijk voor de vergiftigingen. Door de knolamiet paddenstoel in verschillende groeistadia anders lijkt, kan deze gemakkelijk verward worden met andere eetbare paddenstoelen zoals de weidechampignon. De groene knolamaniet is verantwoordelijk voor circa 90% van alle paddenstoelen vergiftigingen. In 20-30% van deze gevallen is het beloop fataal. Vooral bij kinderen jonger dan 10 jaar wordt zelfs een sterfte van ongeveer 50% betreurd.

Wildplukken paddenstoelen

De paddenstoelen in de natuur hebben een belangrijke taak en zorgen dat bomen voedsel krijgen en dat humus wordt verteerd tot plantenvoedsel. Het is daarnaast een te groot risico dat je vergiftigt wordt door giftige paddenstoelen, waardoor je met ernstige klachten in het ziekenhuis kan belanden. Door lever uitval of niervergiftiging kun je er zelfs aan overlijden.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
onbewolkt
13.9 ° C
15.6 °
12.3 °
86 %
2.7kmh
10 %
zo
20 °
ma
19 °
di
24 °
wo
17 °
do
17 °
spot_imgspot_img