Willem-Alexander opent werelds grootste insectenkwekerij

Koning Willem-Alexander heeft officieel de nieuwe fabriek van insectenkweker Protix in Bergen op Zoom geopend. Het bedrijf Protix is de grootste en meest geavanceerde insectenkwekerij ter wereld en is geheel uniek! De gekweekte larven, worden gevoed met plantaardig voedsel of restafval uit de omgeving, waardoor de larven uiteindelijk een duurzaam voedselproduct vormen dat gebruikt wordt voor dieren voedsel. De  larven bevatten veel proteïne, (een hoog eiwitgehalte) en vetten dat prima geschikt is voor vis- kip- of varkensvoer.

De koning mocht met handschoenen aan graaien in de kweekbakken met larven

Tijdens de rondleiding werd koning Willem-Alexander vergezeld door minister Carola Schouten van Landbouw, natuurbeheer en Voedselkwaliteit. Ze bezochten de vele insecten- en larvenkweekruimten en kregen uitleg over de vele mogelijkheden en voordelen van het product. Zo werd verteld dat kweekvissen niet langer meer met kleine vissoorten of ander zeeleven gevoed hoeven te worden. De kweekvis kan gewoon gevoed worden met larven van het kweekbedrijf voor insectenlarven, waardoor het leven in zee wordt gespaard en de kweekvis ook nog duurzaam wordt.

Het idee is ontstaan tijdens een duikreis

Eigenaar Kees Aarts kwam tijdens een duikreis in Mozambique, zo’n tien jaar geleden, op het idee om insectenlarven te kweken voor kweekvissen. Hij was bij het zien van de onderwaterwereld zich ervan bewust geraakt dat overbevissing een einde kan betekenen voor de meeste vissoorten. Zo kwam Aarts op het idee voor zijn insectenkwekerij, waarbij hij al wist dat het eiwitgehalte zo hoog is dat het gebruikt  kon gaan worden om aan vissen te voeren. Het was toen nog een kwestie van hoe ga je dat doen, wie gaat daar geld voor lenen, zodat het ook op grote schaal gerealiseerd kan gaan worden.

Protix is klein begonnen

Protix is dus een kweekbedrijf voor insectenlarven en bestaat nog maar tien jaar. Ze zijn klein begonnen in Dongen. In de beginjaren werkten ze nog maar in kleine kamertjes en met kleine insecten kweekkamertjes en containers voor de larven.De zaken gingen na enkele jaren al zo goed dat ze uiteindelijk na tien jaar over konden ‘stappen’ naar het super grote bedrijf in Bergen op Zoom. Momenteel worden er voor tonnen aan gewicht en omzet gedraaid en hebben ze al internationale bekendheid.

De zwarte soldatenvliegen

Ook in Dongen werden toen al de larven van de zwarte soldatenvliegen gebruikt en opgekweekt. Het insectenlarf van deze soort heeft een razendsnelle groei, waardoor het product van ei tot volwassen larve in enkele weken opgekweekt kan worden. Daarna wordt het gemalen en verkocht om te dienen als dierenvoeding voor huisdieren of als larve voor kippenvoer. De larve van deze zwarte soldatenvliegen eten nagenoeg alles wat maar eetbaar is, waardoor ook de plantaardige restproducten uit de omgeving die in verhouding heel goedkoop zijn gebruikt kunnen worden. Dit is een succes verhaal, omdat het eindproduct voor duurzame dierenvoeding gebruikt kan worden. Zo hoeft er niet langer bijvoorbeeld soja dat ook als dierenvoeding wordt gebruikt, geïmporteerd te worden. Om plaats te maken voor de vraag naar soja voor dierenvoedsel, worden nog regenwouden gekapt en het product wordt met de meest vervuilende zeeschepen vervoerd naar Nederland. En dan zullen we het nog, maar niet hebben over de bestrijdingsmiddelen voor Soja, die het gehele ecosysteem vernietigt in Brazilië of andere landen.

Van ei tot Larf

Nadat de zwarte soldatenvliegen gepaard hebben, kruipen er na vier dagen larven uit hun eitjes. Deze larven worden vervolgens in bakken gedaan met plantaardige restproducten van groente en fruit waarin veel glucose en plantaardige eiwitten zitten die de larve snel doen groeien. Na twee weken bereiken de larven hun maximale grootte en worden ze gewassen. Daarna kunnen ze worden vermalen en als (bij) product dienen voor veevoer en een klein deel van de larven wordt zo gegeven om leghennen te voeren.

Eiwitten en vet

Van de twee stoffen mag het vet van de larven in iedere dierenvoeding worden gebruikt. Maar sinds de grootscheepse uitbraak van de gekkekoeienziekte in de jaren 90, waarbij koeien als voeding de resten van zieke soortgenoten opgediend kregen, is het verboden dierlijke eiwitten in het eten van boerderijdieren te stoppen. Door Protix’ verwerkte eiwitten zaten in het begin dan ook alleen maar in honden- en kattenvoer.

Brussel paste de wet aan

Protix die zijn product ook wilde gebruiken voor veevoer of visvoer richtte in de begin jaren dan ook een Europese lobbygroep op: IPIFF, ook wel het International Platform for Food and Feed. Het was bijna geheel aan de medeoprichter en zakenpartner Arsiwalla, die de ministers van de wet- en regelgeving  in Brussel wist te overtuigen van de veiligheid van het product.  Zo is het sinds 1 juli 2017  volgens de nieuwe regelgeving toegestaan om de verwerkte larveneiwitten aan kweekvis te voeren.

Oplossing voedselprobleem in de wereld?

In het regenwoud, is het heel normaal dat er houtlarven van kevers gegeten worden of andere insecten zoals mieren, sprinkhanen of rupsen. In Aziatische landen en Zuid- Amerika is het eten van insecten al duizenden jaren een aanvullende eiwitrijke voedselbron. Ook het gebruik als eiwitbron voor veevoer of visvoer is heel normaal, maar nooit op grote schaal geproduceerd. Door insecten op grote schaal te gaan kweken, zou gemakkelijk een deel van het voedselprobleem in de wereld kunnen worden opgelost Nu is het als product voor mensenvoedsel in Nederland niet toegstaan, maar het is niet ondenkbaar. De afgelopen jaren is het namelijk hard gegaan met de onderzoeken naar insecten als potentiële voedingsbron voor mens en dier. Zo is er ook steeds meer andere kleine insectenkweek bedrijfjes ( zo’n 20 stuks in Nederland) voor de productie meelwormen, keverlarven, maden en bijv. krekels. Het voordeel van het kweken van insecten zijn : ze hebben minder water, mineralen, land en bruikbaar voedsel nodig. Insecten zullen dan ook ongetwijfeld binnen Europa als voedselproduct gebruikt gaan worden voor menselijke consumptie in de toekomst.

De voedsel kringloop wordt steeds kleiner

Nu kunnen wormen compost omzetten in plantenvoeding. Wormen worden gebruikt als visvoer, maar zouden ook direct gebruikt kunnen worden voor menselijke consumptie. Zo zouden deze net zo als andere larven ook gebruikt kunnen worden als bijproduct voor een vegetarische burger of ander voedselproduct.

Duurzaam

Duurzaamheid heeft de toekomst en hopelijk kunnen we dan ook over gaan op een diervriendelijke manier van veehouderij zoals de biologische veehouderij. Mogelijk zouden we ook kunnen kijken hoe we de impact voor de opwarming van de aarde zo klein mogelijk kunnen houden. Hiervoor zouden we onze veestapel sterk moeten laten inkrimpen. Ook kweekvissen op zee vervuilen enorm. Gebruik je de mest van viskwekerijen op het land voor bijvoorbeeld mest in kassen dan is een groot deel van de water vervuiling tegen te gaan. Voor het vee zijn er minder mogelijkheden. Zo staan koeien bekend  om hun mestoverschot en broeikasgassen en het zelfde geld voor varkens en kippen. Naast vegetarisch voedsel, kunstvlees zouden we er beter aan doen om de insecten direct te gebruiken voor menselijke consumptie.

Nederland is de consumptie van insecten gewoon niet gewend

Een Europeaan is geen insecten gewend. Dat heeft ook een reden omdat van de 1400 verschillende eetbare insectensoorten, slechts enkele procenten voor komen in Europa. In Afrika komen van deze eetbare soorten 40% voor en worden ook daar veel gegeten. Op het continent Amerika leven 25% en ook Azië 25%  van de eetbare soorten die dan normaal ook op de menukaart voor komen. Slechts 2% van al deze eetbare insecten komen voor in Europa waardoor er bijna geen insecten op dit continent worden gegeten…tot zover!

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen