Winst van multinationals belangrijker dan gezondheid

BHet Europees Parlement

Winst van multinationals belangrijker dan onze gezondheid.
Zo is tegen een verbod op het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat nog te weinig verbod uitgebracht.  Ofwel we gaan gewoon door met de vervuiling van het milieu en door met het risico nemen dat miljoenen onschuldige mensen gezondheid problemen krijgen van een beslissing die puur te maken heeft met geld. Wel willen de politici dat er onderzoek komt naar het mogelijk kankerverwekkende middel, dat een veelgebruikt basisproduct is in onkruidverdelgers. Ook moet het privégebruik van glyfosaat aan banden.

De parlementariërs

Roepen de experts van de EU-lidstaten, die uiteindelijk beslissen of het middel op de markt blijft, het gebruik van het middel niet met vijftien, maar met zeven jaar te verlengen. Volgende maand hakken de lidstaten waarschijnlijk de knoop door. Nederland is tegen een verlenging. In de woensdag aangenomen resolutie roept het EP op ”met urgentie” alternatieven voor het middel te ontwikkelen ”gezien het grote belang van het middel voor de landbouw”

”De winst van multinationals belangrijker vindt dan ons milieu en de gezondheid van mensen en dieren.”

De feiten

Bestrijdingsmiddelen in de menselijke urine, blijkt dat bij vijf op de acht proefpersonen sporen van het giftige Glyfosaat in de urine zichtbaar waren. Er zijn in totaal 182 urinestalen onderzocht uit 118 landen. Nederland zit met 63 procent boven het Europese gemiddelde van 44 procent. Het veel gebruikte bestrijdingsmiddel Roundup heeft Glyfosaat als hoofdbestanddeel en wordt ingezet tegen onkruid.

Glyfosaat

Sinds 2002 is het gebruik van Glyfosaat toegestaan omdat er geen bewijzen zijn dat het schadelijk is voor de gezondheid van mensen en dieren. Tegenstanders melden dat het onderzoek waaruit dit blijkt, gericht was op de korte termijn en tevens gefinancierd door de chemische industrie. Het gebruik van het middel nam tussen 2000 en 2008 explosief toe naar bijna 214 duizend kilo. Volgens Milieudefensie wordt er op dit moment niet op gif in groente en fruit getest door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het is dus niet bekend hoeveel van de onkruidverdelgers in ons eten zit.

Biologisch voedsel

Kan dan ons protest zijn en uiteindelijk de omslag geven naar een betere wereld zonder gif op en in voedsel. Momenteel staan nog steeds de grote bedrijven aan kop en wegen economische belangen zwaarder dan de gezondheid of het milieu.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen