spot_imgspot_img

Winterse Kerst: koud in het noorden, sneeuwkansen in het zuiden

Deze nacht begon de koudere lucht Nederland te veroveren vanuit het noorden. Vanochtend liggen de temperaturen in de noordelijke helft van Nederland onder het vriespunt. Hoe zuidelijker, hoe minder koud. In het zuidoosten nog temperaturen tot 4°C. Dit terwijl het in het noordoosten tot -4°C kan vriezen. Grote verschillen die ook de komende 24 uur zullen aangehouden worden.

Sneeuwkansen in het zuiden

Op die grens van de koude en zachtere lucht zit er ook wat neerslag. Als de neerslag noordelijk genoeg geraakt kan die in de ochtend en voormiddag overgaan in sneeuw. De focus lijkt te komen liggen over een strook van ongeveer Breda tot Venlo. De intensiteit ligt vrij laag, dus veel meer dan een centimetertje of twee op het gras zit er waarschijnlijk niet in. Er heerst ook nog wat onzekerheid over de exacte locatie. In de zuidelijke helft van Nederland verloopt Kerst grotendeels bewolkt. In het noorden is het dan weer op en top zonnig. In de loop van de dag trekt de bewolking grens wat naar het zuiden. In het noorden blijft het de hele dag vriezen, met een ijzige oostenwind, in het zuiden temperaturen rond het vriespunt.

Koude nacht in het noorden en ijzelkansen

Door de opklaringen in het noorden van Nederland kan het de komende nacht daar flink afkoelen. De minima kunnen dalen tot -8°C. Dit terwijl het in het uiterste zuidoosten niet veel minder dan +3°C wordt. In de loop van de voormiddag komt er dan een regenfront binnen vanuit het zuidwesten. Door de lage temperaturen in het midden en noorden kan de regen aanvriezen. Deze ijzel kan voor gevaarlijke omstandigheden zorgen op de weg op tweede Kerstdag. Vanaf maandag terug zachter, en blijvend wisselvallig.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
8.9 ° C
9.5 °
8 °
91 %
9.2kmh
100 %
wo
9 °
do
13 °
vr
7 °
za
7 °
zo
9 °
spot_imgspot_img