Wolven eten vooral reeën en runderen in Drenthe

Uit onderzoek naar wolvenontlasting in Drenthe blijkt dat wolven vooral reeën en runderen eten. Schapen vormen slechts een klein deel van hun dieet.

Voedselkeuze wolven

Uit recent onderzoek naar de ontlasting van wolven in Drenthe blijkt dat hun dieet vooral bestaat uit reeën en in mindere mate uit runderen en schapen. De uitwerpselen van wolven geven een uniek inkijkje in wat deze roofdieren daadwerkelijk eten. In Drenthe zijn wilde zwijnen en edelherten nauwelijks aanwezig, waardoor reeën (53 procent) het belangrijkste prooidier vormen. Opvallend is het aandeel runderen (37 procent) in de ontlasting, met name natuurrunderen die worden ingezet voor natuurbeheer. Schapen maken slechts zes procent uit van het dieet, ondanks het hoge aantal meldingen van aanvallen op schapen.

Onderzoek uitwerpselen

Het onderzoek naar de uitwerpselen van wolven in Drenthe en op de Veluwe is uitgevoerd door verschillende wetenschappelijke instellingen. In totaal zijn ruim zevenhonderd drollen onderzocht op onverteerde resten zoals haren, botten en veren. Ook is er gekeken naar het DNA van de prooidieren. Uit deze analyses blijkt dat het voedingspatroon van wolven sterk afhankelijk is van het aanbod aan prooidieren in het gebied. Op de Veluwe eten wolven vooral wilde zwijnen, edelherten en reeën, terwijl in Drenthe de ree en het rund domineren.

Schapen in het dieet

Dat schapen niet vaker in de ontlasting van wolven worden gevonden, verbaast onderzoekers. Mogelijk doden wolven meer schapen dan ze daadwerkelijk opeten, bijvoorbeeld omdat ze gestoord worden of omdat schapen minder goed vluchten. Daarnaast zijn sommige aanvallen mogelijk het werk van jonge, zwervende wolven, waarvan de uitwerpselen lastig te vinden zijn voor onderzoek. De meeste onderzochte drollen zijn afkomstig van roedels, die hun territorium afbakenen met ontlasting.

Natuurbeheer en prooidieren

Het verschil in dieet tussen Drenthe en de Veluwe roept vragen op over het beheer van wilde hoefdieren. Wolvenexpert Glenn Lelieveld stelt dat meer wilde hoefdieren in Drenthe mogelijk kunnen bijdragen aan minder aanvallen op vee zoals schapen en runderen. Buitenlands onderzoek ondersteunt deze gedachte: een groter aanbod aan wilde prooidieren beschermt vee beter tegen predatie door wolven. De komende jaren wordt het onderzoek voortgezet om te zien of deze verschillen standhouden.

Voortgang onderzoek

Het onderzoek naar wolvenuitwerpselen in Drenthe en op de Veluwe loopt nog tot en met dit jaar. In het najaar worden de nieuwste resultaten verwacht. Tot nu toe zijn de uitwerpselen van zeven roedels onderzocht, waarvan twee in Drenthe. De roedel in Nationaal Park de Hoge Veluwe is niet meegenomen vanwege beperkte toegang. De combinatie van DNA-analyse en onderzoek naar onverteerde resten geeft een compleet beeld van het dieet van de wolf in Nederland.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer