spot_imgspot_img

Eerste wombat-jong ooit geboren in Nederlandse dierentuin

In BestZOO, een dierentuin gelegen in Best, is voor het eerst in Nederland een wombat geboren. Het jonge dier heeft zich op paasmaandag voor het eerst laten zien door uit de buidel van de moeder te gluren. Hoewel het onduidelijk is wanneer de wombat precies geboren is, is het wel duidelijk dat dit unieke moment van geboorte zich heeft voorgedaan in Nederland.

Wombat

De wombat is een Australisch buideldier en heeft verschillende unieke kenmerken. Zo produceert het dier vierkante uitwerpselen en blijft het jong na de geboorte maandenlang in de buidel van de moeder. De buidel bevindt zich naar achteren, wat voorkomt dat het jong bedolven wordt tijdens het graven.

Zeldzaamheid

Het is bijzonder dat er überhaupt een wombat geboren is in gevangenschap, aangezien er wereldwijd maar een beperkt aantal dierentuinen zijn die dit dier hebben. Het is dan ook nog onduidelijk wat er met het jonge dier gaat gebeuren. Als de moeder genoeg melk heeft, wordt de buidel te zwaar en zal het jong naar buiten komen. Voor nu is het afwachten wanneer dit moment zich zal voordoen.

Dieren uit Australië

Het verkrijgen van de wombats was geen gemakkelijke taak voor de eigenaar van BestZOO. Twee jaar geleden heeft hij deze dieren uit Australië gehaald en daarvoor moest hij de komst en het verblijf van de wombats tot in de kleinste details goedkeuren bij de Australische overheid.

Koala’s

Wombats zijn schattige en harige wezens die veel lijken op koala’s, behalve dat ze op de grond leven in plaats van in bomen. Ze zijn dol op het graven van tunnels en daarom is de opening van hun buidel naar achteren gericht en niet naar voren, zodat er geen zand in de buidel komt tijdens het graven. Het jong blijft gedurende de eerste zes tot zeven maanden in de buidel van de moeder.

Jonge wombats

Jonge wombats laten zich zelden zien, waardoor het extra bijzonder is dat dit jonge dier zich nu heeft laten zien aan het publiek. Het dier was eerder al voorzichtig uit de buidel van de moeder te zien, maar dit werd niet direct bekendgemaakt om teleurstelling bij de bezoekers te voorkomen.

BestZOO

Geboortes van wombats in gevangenschap zijn zeer zeldzaam. Daarom is deze geboorte in BestZOO een uniek moment voor Nederland. Hoewel we nog niet weten wanneer het jonge dier precies geboren is, kunnen we wel volop genieten van het moment waarop de wombat zich voor het eerst laat zien.

Kortom, de geboorte van de wombat in BestZOO is een bijzonder moment voor Nederland. Het is afwachten wanneer het jonge dier uit de buidel zal komen en wat er in de toekomst met de wombat zal gebeuren. Voor nu kunnen we echter genieten van deze primeur in Nederland en ons verwonderen over de unieke kenmerken van dit Australische buideldier.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
15.7 ° C
16.8 °
14.6 °
89 %
7kmh
100 %
wo
17 °
do
17 °
vr
19 °
za
16 °
zo
18 °
spot_imgspot_img