spot_img

Wonen in Kazernebuurt in oude gevangenis in Tilburg

De oude gevangenis aan de ringbaan-zuid in Tilburg krijgt een nieuw jasje. De Koning Willem 2 Kazerne wordt omgebouwd tot een nieuwe woonwijk. De nieuwbouwwijk krijgt de toepasselijke naam Kazernebuurt.

Historie

De kazerne heeft een bijzondere geschiedenis. Zo is het pand voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd, samen met 23 andere kazernes. De kazerne is later gebruikt als gevangenis. In 2016 werd het Tilburgse bewaringshuis uiteindelijk gesloten. Sindsdien is het een leegstaand en vervallen complex.

Delen van de kazerne blijven bewaard om zo de cultuurhistorische waarde van het gebouw te behouden. Zo wordt de nieuwbouwwijk een uitgebalanceerde mix van nieuwe huizen en oude kazerne onderdelen. De volledig nieuwe huizen worden gemaakt van bakstenen, om zo de sfeer van de kazerne te behouden. Het wordt een unieke en karakteristieke wijk.

Ontwikkeling

Het is de bedoeling dat deze wijk als boegbeeld gaat fungeren. Met als focus het thema ontwikkelingen. Het gebied zal een groene, gezonde en inclusieve woonwijk worden die onderdeel uit maakt van de stad Tilburg.

De ontwikkeling is terug te zien in de gebouwen. Het verloop van de oude kazerne naar de woningen staat voor deze vernieuwing. Er worden 275 woningen gebouwd. Een deel hiervan zal beschikbaar zijn voor verhuur. Zo komen er zowel sociale als midden huurwoningen. De overige huizen zijn beschikbaar als koopwoningen.

Indeling

Ook is de ontwikkeling een onderdeel van de indeling van het gebied. Met thema’s als duurzaamheid en natuur. De wijk wordt een groene locatie. Los van de natuur wordt het een levendige wijk. Een plek waar je kan sporten, wonen, leren en recreëren.

Tijdschema

Eind 2020 is het project al begonnen. De onderdelen die niet bewaard blijven zijn gesloopt om zo ruimte te maken voor de nieuwe opbouw. Binnenkort, ergens in het begin van 2022 zal de verkoop van de eerste woningen beginnen.

Meer over

Net binnen

spot_img
Breda
half bewolkt
5.5 ° C
6.1 °
4.4 °
64 %
4.6kmh
76 %
ma
4 °
di
9 °
wo
14 °
do
14 °
vr
11 °
spot_img

Gerelateerde artikelen