spot_imgspot_img

Bezwaren tegen WOZ-waarde in Noord-Brabant verdubbeld

In 2023 tekenden veel Brabanders bezwaar aan tegen de WOZ-waarde van hun woning. Het aantal bezwaarschriften steeg met bijna 2,5 keer vergeleken met 2022, wat neerkomt op een toename van 142,8 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Waarderingskamer. Hoewel de stijging significant was, lag deze lager dan de landelijke stijging van 154,2 procent.

Regionale verschillen

Hoewel het aantal bezwaarschriften in alle Brabantse gemeenten toenam, zijn er grote lokale verschillen. In meer dan 70 procent van de gemeenten verdubbelde het aantal WOZ-bezwaren. De gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten spande de kroon met het hoogste percentage bezwaren, waarbij 15,2 procent van de woningen in 2023 betrokken was. Dit ligt aanzienlijk boven het provinciale gemiddelde van 7,4 procent. In Breda tekende 6,2 procent van de woningeigenaren bezwaar aan tegen de WOZ-waarde.

Redenen voor bezwaren

De WOZ-waarde wordt gebruikt voor belastingdoeleinden, waaronder de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms ook voor de rioolheffing. Een te hoog ingeschatte waarde kan leiden tot onnodig hoge gemeentebelastingen. Daarnaast gebruikt de Belastingdienst de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting, met name voor het eigenwoningforfait. Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde is gratis en kan binnen 6 weken na de beschikking worden ingediend.

Verwachtingen voor 2024

Het aantal bezwaren tegen de WOZ-waarde zal naar verwachting in 2024 afnemen. Dit komt door de verlaging van de vergoeding voor proceskosten en immateriƫle schade bij bezwaren. Deze maatregel maakt het financieel minder aantrekkelijk voor bezwaarbureaus om langdurige juridische procedures te starten tegen WOZ- en bpm-besluiten.

Impact op bezwaarbureaus

Voor bezwaarbureaus die gratis hulp bieden (no-cure-no-paybedrijven) waren vergoedingen vaak de belangrijkste inkomstenbron. Tot 2024 was het voor hen voordelig om zoveel mogelijk procedures te starten en te verlengen, omdat dit resulteerde in vergoedingen voor immateriƫle schade. Deze praktijk kostte zowel de overheid als de samenleving veel tijd en geld.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
6.1 ° C
6.7 °
5.1 °
83 %
10.4kmh
95 %
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °
za
7 °
spot_imgspot_img