spot_imgspot_img

Hoe komt een zebra aan zijn strepen

Zebra’s zijn al lang een fascinatie voor wetenschappers en dierenliefhebbers. Eén van de meest opvallende kenmerken van deze dieren zijn hun zwarte en witte strepen. Er zijn veel theorieën over waarom zebra’s strepen hebben, en één daarvan is dat deze strepen helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur van de dieren.

Strepen en verkoeling

Een veelbesproken hypothese is dat de strepen van zebra’s kunnen helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur door het creëren van een verkoelend windje tussen de strepen. Wanneer de zon op de witte strepen van de zebra’s schijnt, weerkaatst het licht en zorgt zo voor een verkoelend effect. Dit gebeurt omdat de witte kleur van de strepen meer zonlicht reflecteert dan de zwarte kleur van de huid tussen de strepen. Hierdoor ontstaat er een luchtstroom tussen de strepen die de huid koelt en het lichaam beschermt tegen oververhitting.

In een studie uit 2012 bevestigden Japanse onderzoekers deze hypothese door het meten van de luchtcirculatie tussen de strepen van een opgezette zebra. Ze ontdekten dat er inderdaad een verkoelend windje tussen de strepen van de zebra’s ontstaat. Bovendien ontdekten ze dat hoe duidelijker de strepen van de zebra’s zijn, hoe sterker het verkoelende effect is. Dit kan verklaren waarom sommige soorten zebra’s duidelijkere strepen hebben dan andere.

Omgevingstemperatuur

Er is ook aangetoond dat de omgevingstemperatuur van invloed kan zijn op de dikte en kleur van de strepen van zebra’s. Een studie uit 2019 van biologen aan de Universiteit van Californië toonde aan dat zebra’s in warmere gebieden duidelijkere strepen hebben dan in koudere gebieden. Dit komt omdat in warmere gebieden de verkoelingseffecten van de strepen belangrijker zijn dan in koudere gebieden. Bovendien kan de kleur van de strepen ook beïnvloed worden door de temperatuur. In warmere gebieden zijn de strepen donkerder en breder, terwijl ze in koudere gebieden lichter en smaller zijn. Dit kan komen doordat de zwarte kleur van de strepen meer warmte absorbeert, waardoor de zebra’s in koudere gebieden sneller opwarmen.

Leven in kuddes

Steppezebra’s leven voornamelijk op savannes, graslanden en in natuurgebieden van Afrika. Ze leven in kuddes van honderden dieren en werken vaak samen met struisvogels en gnoes om de veiligheid van de dieren te waarborgen. Het verspreidingsgebied van de steppezebra strekt zich uit van Ethiopië tot Zuid-Afrika, maar het grootste aantal exemplaren is te vinden in de graslanden van Oost- en Zuid-Afrika.

Voedsel

Net als andere zebra’s eet de steppezebra voornamelijk gras. Ze zijn goed aangepast aan het eten van het hoge, droge gras dat op de savannes groeit. Dankzij hun sterke kiezen kunnen ze het voedsel gemakkelijk fijnmalen. In het regenseizoen groeit er voldoende gras op de savannes, waardoor het gemakkelijk is voor de steppezebra’s om aan voedsel te komen.

Voortplanting

Steppezebra’s hebben een draagtijd van ongeveer een jaar. Dan wordt het veulen geboren, dat na tien minuten al kan staan en na een uur al kan lopen en rennen. De strepen van het veulen zijn in het begin nog bruin en zullen na verloop van tijd zwart worden, net als de strepen van de volwassen zebradieren.

Bedreigingen

Hoewel de steppezebra de minst bedreigde zebrasoort is, worden ze nog steeds geconfronteerd met verschillende bedreigingen. Een van de grootste bedreigingen voor de steppezebra is de vernietiging van hun leefgebied. Door de toenemende menselijke activiteit in Afrika worden savannes en graslanden steeds vaker omgezet in landbouwgrond en stedelijke gebieden. Dit betekent dat er steeds minder ruimte overblijft voor de steppezebra’s om te leven en te grazen.

Een andere bedreiging voor de steppezebra is de jacht. Hoewel de jacht op zebravlees verboden is in veel Afrikaanse landen, wordt er nog steeds op deze dieren gejaagd voor hun vlees en huid. Bovendien worden steppezebra’s soms gevangen en verkocht aan dierentuinen en circussen over de hele wereld.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
7.3 ° C
7.9 °
6.7 °
80 %
9.7kmh
99 %
vr
8 °
za
7 °
zo
7 °
ma
6 °
di
10 °
spot_imgspot_img