Zeewier kan het tekort aan voedsel in de wereld oplossen

Bewolking

Zeewier heeft de toekomst en wordt gebruikt voor voedsel, meststof, biogas, dierenvoedsel en kan zelfs gebruikt worden voor de productie van meubels. Zeewier kan een uitkomst bieden om het voedseltekort op aarde op te lossen De aarde bestaat voor 70% uit water en het is mogelijk om zeewier in zowel warme als koude zeeën te kweken en oogsten. Daarbij is zeewier heel gezond (zie ook blog over zeewier bij hellogreen.news), onuitputtelijk en heeft geen mest of zoet water nodig.

Zeewier als isolatie

Natuurlijk zijn er heel veel verschillende soorten zeewier en ook het gebruik is dus verschillend. Zo wordt zeewier als vanouds al gebruikt als isolatie materiaal in Scandinavische landen. Zeewier is in gedroogde vorm erg licht en de isolatiewaarde van zeewier is vergelijkbaar met die van glas of steenwol.

Co2 afname

Zeewier neemt tijdens zijn groei CO2 op en gebruikt het voor de groei. Zolang het wier gebruikt wordt voor isolatiemateriaal komt de Co2 niet meer vrij en ligt het veilig opgeslagen. Hierdoor zal het meehelpen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Zeewier haalt ook nog andere schadelijke stoffen uit het water zoals fosfaten, nitraat en ammonium, die meestal afkomstig zijn van kunstmest of schoonmaakmiddel. Hierdoor wordt de vervuiling een stuk minder.

Duurzaam

Zeewier is duurzaam materiaal en in scandinavische landen al voor langere tijd in gebruik als isolatiemateriaal. Zeewier kan tegen vocht, is schimmelwerend en daardoor ook geschikt voor spouwisolatie. Ook blijven muizen en insecten ervan weg, omdat het veel zout bevat.

Biomassa

Zeewier kan in Nederland ook het verschil maken op het gebied van biomassa. Ruim een kwart van alle ­benodigde biomassa zou in 2035 uit zeewier gehaald kunnen worden, waardoor het gebruikt kan worden om energie te leveren.

Stichting Noordzeeboerderij

Zeewier is in ondiepe zeeën, vaak gelegen in de tropen, gemakkelijker te oogsten dan in onze Noordzee, maar dit is ook bij ons zeker niet onmogelijk. Zo heeft o.a. Stichting Noordzeeboerderij sinds 2014 een project uitgezet ter hoogte van Scheveningen als proef voor de kweek van zeewier op zee. Het zeewier wordt aan touwen of kabels gekweekt, wat vergelijkbaar is met de kweek van bijvoorbeeld mosselen. Uit de eerste resultaten bleek deze methode positieve resultaten op te leveren en het zeewierzaad hechtte zich voldoende aan de kabels. De zaadjes groeiden in een half jaar tijd onder invloed van stromend zeewater, voedingsstoffen (nutriënten) en zonlicht uit tot flinke stroken wier. De kabels en wier bleken geen last te hebben van de stroming of storm. Er moet nog van alles uitgevonden worden om het vele handwerk over te laten nemen door machines zodat de productie rendabel gemaakt kan worden. Wanneer de grootschalige zeewier Noordzee boerderijen gaan beginnen is afhankelijk van de steun van de overheid of investeringen van particulieren.

Zeewier wordt in buitenland al langer gekweekt

China, Japan en Korea hebben al veel langer ervaring met het verbouwen van zeewier op productieve schaal. In deze landen wordt veel zeewier gegeten en geëxporteerd naar het buitenland, waardoor er sprake is van zeewier als commercieel product.

De vraag naar zeewier neemt alleen maar toe en wordt ook steeds intensiever met alle gevolgen van dien voor de natuur. Kennis van het wier en de leefomgeving is essentieel voor een goede productie en ook om het product duurzaam te maken. Zo is het belangrijk de locaties voor de teelt heel zorgvuldig te kiezen, maar de meest waardevolle en kwetsbare gebieden met belangrijke ecosystemen te ontzien. Zo zijn de mangrove kusten de plekken waar heel veel jonge vissen opgroeien en deze zijn dus belangrijk voor de nieuwe aanwas van vissen in zee.

Met name “upwelling” zones, waar voedselrijk water omhoog komt en de biodiversiteit soms duizelingwekkend is, moeten we ontzien. In Nederland wordt er vanaf het begin gekeken naar de effecten die zeewierteelt zou kunnen hebben op de omgeving.

Zeewier kweken op het land

De steeds groter wordende belangstelling voor zeewier kan er in de toekomst tot leiden dat men gebruik gaat maken van grote kweekbassins op het land. Er zijn heel veel mogelijkheden en het zal niet lang meer duren voordat er genetische modificatie met zeewier zal plaatsvinden en onder kunstmatige omstandigheden op efficiënte en economische wijze zeewier verbouwd gaat worden.

Wereldproductie

Momenteel is de Zeewier industrie een miljarden bedrijf aan het worden in landen als China, Japan en verre Oosten. Zelfs in Scandinavische landen is het grootschalig verbouwen van zeewier in tientallen jaren een winstgevende sector geworden waar grote bedragen in omgaan. Wanneer zeewieren op ethische wijze en van ongerepte kustwateren worden geoogst, is er geen probleem met vervuiling. Verantwoorde bedrijven die zeewier oogsten, testen hun producten regelmatig om de zuiverheid ervan te kunnen garanderen.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen