Zelf biologisch ijs maken zonder ijs machine

IJs kan veel E-nummers bevatten

Die wel goed gekeurd zijn door de EU als hulpstoffen maar zeker niet gezond hoeven te zijn. Er zijn E-nummers die gemaakt zijn van puur plantaardige stoffen, die ook gebruikt worden voor Biologisch ijs, maar er zijn ook chemische E-nummers die in niet biologisch ijs veel voorkomen. De bekende chemische geur , kleur en smaak stoffen en stoffen om het product langer houdbaar te maken zijn ruim vertegenwoordigd in fabriek ijs. Neem bijvoorbeeld aspartaam, een E-nummer die goedgekeurd is door de EU.

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof, tegenwoordig in meer dan 6000 voedingsproducten verwerkt en dit aantal stijgt nog altijd. Aspartaam wordt gebruikt in dieet (‘light’) producten zoals frisdrank en tafelzoetjes, maar ook in producten als ranja, yogi, dubbeldrank, yoghurt, kwark, yakult, snoep, taart, kauwgom, vitaminepreparaten, peutertandpasta, ijs enz.

Aspartaam schadelijk?

Vele onderzoeken hebben reeds aangetoond dat aspartaam schadelijk zou zijn voor de volksgezondheid en in speciaal voor kinderen en zwangere vrouwen. Niet voor niets heeft aspartaam jaren lang op de lijst van verboden middelen gestaan. Het feit dat aspartaam in 1992 in Europa toch veilig bevonden is, wekt op zijn minst vragen op.

Biologisch ijs

is dus nog niet zo gek en niet duur indien jet tegen de gezondheid risico ’s afweegt. Tegenwoordig heb je meerdere schepijs variaties bij de ijsboer en de supermarkten hebben ook veel biologisch sorbet en water ijs. Sommige smaken echt naar fruit en gemaakt van fruit en vaak ook minder zoet.

Zelf ijs maken

Maar natuurlijke kan je ook je eigen ijs biologische ijs maken en ingrediënten die normaal ook in het biologische ijs verwerkt zitten gebruiken. Meestal wordt er aangenomen dat je hiervoor een ijsmachine nodig hebt, maar dat is niet waar. Natuurlijk gaat het wel makkelijker met een ijsmachine, maar ijs met de hand maken is helemaal geen probleem.

Er zijn twee manieren om ijs handmatig te maken

Er bestaan recepten waarbij je de ingrediënten melk en room eerst moet verwarmen, waarna je de smaakingrediënten toevoegt en daarna het mengsel in de vriezer zet om het stijf te laten worden.

Er zijn ook genoeg recepten waar je alles gewoon koud kan mengen, waarna het verder kan bevriezen in de vrieskist.

Welke manier, of welk recept, je ook gebruikt: Het is belangrijk om te weten dat je tijdens het bevriezen het ijs regelmatig door moet roeren om de romige structuur van het ijs te behouden. Zou je dit niet doen, dan zullen er ijskristallen gaan ontstaan die het ijs hard maken en de smaak bederven.

Het basisrecept vanille ijs

Om dit ijs te maken hoef je niks te verwarmen en heb je geen ijsmachine nodig. De snelste en goedkoopste manier om lekker ijs te maken! Zodra je dit recept helemaal onder de knie hebt, kun je gaan variëren door ingrediënten toe te gaan voegen zoals stukjes (donkere) chocolade, perziken, aardbeien of frambozen. Neem de tijd, want handmatig ijs maken kost wat meer tijd dan met een ijsmachine. Leef je leven, leef gezond.

Benodigdheden:
 • 250 ml. slagroom
 • 200 ml. volle yoghurt
 • 80 gram suiker (hoe minder suiker hoe gezonder!)
 • 1 zakje vanillesuiker
 • Eventuele extra ingrediënten voor de smaak, zoals aardbeien of ander fruit.
Werkwijze:
 1. Pak een mengkom en doe daar de vanillesuiker, de suiker en de yoghurt in. Meng dit met een mixer totdat alle suiker helemaal opgelost is en je een mooi, glad mengsel hebt.
 2. Doe de room in een andere mengkom en klop dit tot een luchtige slagroom. Hoe luchtiger dit wordt, hoe luchtiger straks het ijs gaat worden. Neem hiervoor de tijd!
 3. Als je extra smaken aan het ijs wilt toevoegen, kun je dit nu klaarmaken. Fruit kun je bijvoorbeeld in hele kleine stukjes snijden. Ongeveer 80% van die kleine stukjes haal je even door de blender zodat je een dikke sap overhoudt. Als je straks die sap én de stukjes door het ijs doet, geef je smaak aan het ijs én er zitten stukjes fruit in.
 4. Schep nu, met de hand, het yoghurtmengsel en de slagroom voorzichtig door elkaar. Voeg ook de extra ingrediënten toe en zorg dat het allemaal gelijkmatig verdeeld wordt. Doe dit heel voorzichtig, anders sla je alle luchtigheid uit de slagroom weg.
 5. Plaats dit in de vriezer en prak het even ieder half uur even goed door om te voorkomen dat er grote kristallen gevormd worden. Herhaal dit net zolang totdat het ijs hard geworden is.
 6. Smullen maar!

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen