Zelf een geurkaars maken?

Hoe kun je zelf een geurkaars maken?

Het gebruik van kaarsen gaat lang terug. Mensen gebruiken al lang dierlijke vetten om een soort kaarsen van te fabriceren. In Egypte zijn resten van kandelaars gevonden zo oud als de vierde eeuw voor christus. Dat impliceert dat kaarsen al voor die tijd gebruikt zijn. Kaarsen werden gemaakt van dierlijke vetten, van bijenwas en in India zelfs van gekookte kaneel. In Noord Amerika werd vet van vissen gebruikt. Ook de Etrusken gebruikten al een soort kaarsen, gemaakt van touw dat in een soort vet of olie was gedrenkt.

Kaarsenmakers

Na de val van het Romeinse rijk werd olie in Europa een stuk schaarser. De tot dan toe gangbare olielampjes werden daardoor te duur, waardoor kaarsen meer gebruikt werden. Gedurende de middeleeuwen werd het maken van kaarsen een echt ambacht. De eerste gildes van kaarsenmakers kwamen in Engeland in de 14e eeuw op.

Middeleeuwse kaarsen

De middeleeuwse kaarsen werden gemaakt van koeien- of schapenvet. Het lont werd gemaakt van vlas of katoen. Deze kaarsen hadden wel het nadeel dat ze een nare geur verspreidden. Daarom werd bij luxere gelegenheden ook bijenwas in plaats van dierlijk vet gebruikt. Deze ‘recepten’ bleven eeuwenlang onveranderd. Wel ontwikkelde de techniek van het kaarsen maken zich. Eerst werden kaarsen gemaakt door de op maat geknipte lonten herhaaldelijk in het vloeibare vet te dompelen. Vanaf de 15e eeuw werden kaarsen ook steeds vaker gegoten.

Nieuwe vetsoorten

Vanaf de achttiende eeuw ontstonden ook nieuwe soorten kaarsvet. Walvisvet deed zijn introductie als materiaal voor kaarsen. De kaarsen van walvisvet produceerden geen nare geur en brandden helder. Ook was het vet stevig en had het een lagere ontbrandingstemperatuur, waardoor de kaarsen niet smolten als ze in de warme zomerzon stonden. Hierdoor waren de kaarsen populair en de kaarsen van walvisvet werden dan ook de meest gebruikte kaars.

Aan het begin van de negentiende eeuw werd er nog een nieuwe vetsoort ontdekt. In 1811 werd een patent aangevraagd op stearine. Dit was ook een dierlijk vet, maar in tegenstelling tot de middeleeuwse kaarsen verspreidde dit vet geen nare geur als het verbrand werd. In dezelfde periode werd een machine om kaarsen te maken uitgevonden in de Verenigde Staten. Hierdoor werd het mogelijk om kaarsen snel en goedkoop te produceren, waardoor de kaars echt een massaproduct werd.

De paraffinekaars

Paraffine wordt verkregen uit aardolie(destilaten en -residu’s) en bruinkoolteer. Paraffine is dus een restproduct van aardolieraffinage. Het is net als stearine goedkoop op grote schaal machinaal te verwerken. Paraffinekaarsen zijn relatief goedkoop en daarom ook enorm populair. Paraffine smelt wel sneller dan stearine, dus de kaars wordt eerder zacht en trekt krom als hij warmer wordt. Ook brandt een paraffinekaars minder lang dan een stearinekaars, maar wel feller. Ook is paraffine goedkoper dan stearine. Er worden veel kaarsen gemaakt op basis van een mengsel van stearine en paraffine, deze kaarsen worden ook wel composietkaarsen genoemd.

Paraffine is niet zo gezond

Bij verbranding van paraffine komen er verschillende slechte, giftige stoffen vrij zoals benzeen en tolueen. De walm van deze kaarsen kunnen problemen veroorzaken op het gebied van astma en allergieën. Als je kaarsen van paraffine brandt, is het dus belangrijk om de ruimte waarin je de kaarsen brandt goed te ventileren en er niet teveel tegelijk aan te steken

De bijenwas kaars

De bijenwas kaars is al eeuwenoud. Bijenwas is een dure grondstof voor kaarsen dus waskaarsen worden gezien als een luxeproduct. Omdat kaarsen nog steeds ongekend populair zijn en er tochgezondheidsnadelen kleven aan stearinekaarsen en paraffinekaarsen zijn de bijenwas kaarsen enorm in opkomst.

Hoe zuiveren bijenwas kaarsen de lucht?

Nog een leuk gezondheidsweetje over de bijenkaars is dat een 100% bijenwaskaars negatieve ionen produceert. Negatieve ionen zuiveren het binnenklimaat van bacteriën, schimmel, stof, virussen en andere vervuilers. De negatieve lading die aan verbrandingsgassen wordt meegegeven, zorgt er namelijk voor dat stofdeeltjes en geuren in de lucht zich met elkaar binden tot zwaardere deeltjes en naar beneden zweven. Heb je gevoelige luchtwegen, dan zijn in de praktijk bijenwas kaarsen prima verdraagbaar!

Ook bijenwas kaarsen kunnen roet afgeven

De roet bevat echter niet de ongezonde stoffen van paraffine maar roet zelf is ook niet prettig. Zorg er daarom voor dat je kaarsen nooit op de tocht zet, zo voorkom je roetwalm.

Paraffine kaarsen of bijenwas kaarsen?

– Paraffine kaarsen
– Heel goedkoop.
– Korte brandduur, beduidend korter dan bijenwas
– Geven rook en roet af
– Geven giftige stoffen af zoals benzeen
– De pit (de lont) bevat vaak lood (mag niet meer in NL), zink en ander synthetisch materiaal
– Opletten bij mensen met aandoeningen aan de luchtwegen (zoals allergieën, astma, – COPD, sinusproblemen en longkanker)
– Let op bij geurkaarsen, de aroma’s zijn vaak synthetisch

Bijenwas kaarsen

– Duurder in aanschaf
– Langere brandduur dan paraffinekaarsen
– Geven nauwelijks rook en roet af en hebben een stabiele vlam
– Geven geen giftige stoffen af
– Produceren negatieve ionen waardoor het binnenklimaat gezuiverd wordt
– Duurzaam
– Natuurlijke geur
– Verkrijgbaar zonder aluminum cupjes

Fabrikanten mogen het label ‘bijenwaskaars’

gebruiken als de kaars voor meer dan 50% uit bijenwas bestaat. Dat betekent dus dat kaarsen met het ‘bijenwas’ label alsnog voor bijna 50% uit het goedkope en ongezonder paraffine kunnen bestaan. Dat vind ik zó typisch misleiding. Dus als je besluit de duurder bijenwas kaarsen te kopen, laat je dan niet misleiden en let goed op dat de kaars ook daadwerkelijk uit 100% bijenwas bestaat.

Sojakaarsen is ook nog een mogelijkheid zoals ecologische sojakaarsen.
– Branden tot 50% langer dan paraffine kaarsen,
– Geven tot 90% minder roet- en gifstoffen af,
– Gemaakt van ecologische sojawas,
– Prettiger om in te ademen,

De natuurlijke geurkaars

Het gebruik van geurkaarsen kent een lange geschiedenis en gaat terug op een krachtige traditie, die tot op de dag van vandaag in stand wordt gehouden. De Natuurlijke etherische oliën die in geurkaarsen vermengd zijn, zorgen niet alleen voor een heerlijk geurende omgeving, ze bieden ook nog eens vele voordelen voor onze gezondheid.

Etherische oliën in kaarsvet te vermengen

Deze oliën hebben door hun geur een ontspannende werking en een verdovend en gezond effect en zijn zelfs in staat migraine en hoofdpijn te verlichten. Het gebruik van kaarsen speelt tegenwoordig daarom een belangrijke rol binnen de natuurgeneeskunde.

Kaarsen en aromatherapie

Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze, die rust op het idee dat geuren kunnen worden gebruikt om de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren en stimuleren. De geneeswijze maakt daarom gebruik van natuurlijke etherische oliën, die gewonnen worden uit planten, vruchten, wortels, stengels, blaadjes van natuurlijke elementen etc. Door de etherische oliën op de huid aan te brengen of in te ademen, kunnen stress en angst worden verminderd. Het branden van geurkaarsen is een uitstekende manier om de geuren van deze oliën in de lucht te verspreiden.

Lees in de volgende lijst

Welke gezonde eigenschappen verbonden zijn met bepaalde natuurlijke etherische oliën, die in elke drogisterij te vinden zijn. Let er wel op dat ze ook echt wel 100 procent natuurlijk zijn.

Lavendel: werkt rustgevend en vermindert angst en stress.
Kaneel: wordt geassocieerd met mentale stimulatie en vermindert nerveuze vermoeidheid.
Appel: is in staat de klachten bij een migraine te verminderen.
Jasmijn: is ontspannend en verdovend.
Gardenia: werkt kalmerend.
Kokos: maakt de lucht zoeter.
Eucalyptus: ontsmet de lucht en verbetert de concentratie.
Vanille: is een antidepressivum en werkt kalmerend.
Citroen: vermindert angst en duizeligheid.
Sinaasappel: heeft verdovende eigenschappen.
Roos: is behulpzaam bij slapeloosheid en hoofdpijn en vermindert stress.
Tijm: is ideaal geschikt voor mentale vermoeidheid.
Ceder: verbetert de stemming en optimisme. Ceder werkt ontspannend en zorgt voor een aangename atmosfeer in de kamer.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen