Twee keer per jaar verzetten van de klok, in maart en oktober, is een traditie die in veel landen wordt gevolgd. In maart gaat de klok een uur vooruit en start de zomertijd. In oktober gaat de klok een uur terug en start de wintertijd. Maar waarom doen we dit eigenlijk en hoe werkt het precies?
Waarom verzetten we de klok?
De invoering van zomertijd heeft te maken met energiebesparing en het optimaliseren van het daglicht. Door de klok in de zomer een uur vooruit te zetten, wordt het ’s avonds een uur later donker. Hierdoor hoeven we minder lang het licht aan te hebben en wordt er dus energie bespaard. Daarnaast zorgt het voor een betere verdeling van daglicht over de dag, wat goed is voor onze biologische klok en gezondheid.
Hoe werkt zomertijd?
Zomertijd betekent dat we de klok een uur vooruit zetten ten opzichte van de standaardtijd, ook wel wintertijd genoemd. Dit gebeurt in de nacht van zaterdag op zondag, om 02.00 uur. De klok wordt dan een uur vooruit gezet naar 03.00 uur. Hierdoor duurt de nacht een uur korter en hebben we dus een uur minder slaap.
In de winter, als de zomertijd weer eindigt, gebeurt precies het omgekeerde. De klok wordt dan in de nacht van zaterdag op zondag om 03.00 uur een uur achteruit gezet naar 02.00 uur. Hierdoor duurt de nacht een uur langer en hebben we dus een uur extra slaap.
Zomertijd in andere landen
Niet alle landen in de wereld maken gebruik van zomertijd. In totaal zijn er ongeveer 70 landen die wel meedoen aan de klokverzettingsrituelen. In Europa loopt zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. In de Verenigde Staten begint zomertijd op de tweede zondag van maart en eindigt het op de eerste zondag van november. Ook in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland wordt de klok verzet.
Tijd
Zomertijd is een manier om energie te besparen en het daglicht beter te benutten. Door de klok een uur vooruit te zetten in de zomer wordt het ’s avonds een uur langer licht en hoeven we minder lang het licht aan te hebben. In maart gaat de klok een uur vooruit en start de zomertijd. In oktober gaat de klok een uur terug en start de wintertijd. Ongeveer 70 landen op de wereld doen mee aan deze klokverzettingsrituelen.