Wanneer zomerbanden en winterbanden wisselen?

Waarom winterbanden, en wanneer laat je ze het best opleggen? Ondanks dat de afgelopen winters steeds vrij zacht verlopen zijn zonder al te veel winterse omstandigheden, blijft het lonen om je zomerbanden te laten vervangen door winterbanden. Maar waarom werken winterbanden beter bij winterweer, en wanneer laat je je banden het best vervangen?

Zomerband versus Winterband

Bij lagere temperaturen worden zomerbanden harder. Door het hardere oppervlak van de band is de hoeveelheid grip lager. In situaties met vorst, ijzel of sneeuw kan het wegdek glad worden. Het is dan van groot belang dat je de maximale grip hebt om controle over je wagen te behouden. Winterbanden zijn opgebouwd uit een zachter soort rubber. Ook het profiel van de band is anders dan bij zomerbanden. Daardoor zijn de banden bij lage temperaturen minder hard en hebben ze, in combinatie met een ander profiel, meer grip in winterse condities. In de winter is het dus zeker een goed idee voor over te schakelen op winterbanden.

Winterbanden in de zomer

Je zou denken dat winterbanden altijd superieur zijn aan zomerbanden. Maar dat is niet zo. De winterband is ontworpen voor winterse condities. Het profiel kan in de zomer op een droog wegdek voor een langere remafstand zorgen. Bovendien wordt vergroot de remafstand ook bij hogere temperaturen. Vooral op warme zomerdagen is dit merkbaar, wagens met zomerbanden kunnen dan tot 30% sneller stilstaan dan voertuigen met winterbanden. Ook de wegligging van winterbanden in de zomer is minder goed, bovendien verslijten ze ook sneller in de zomer. Ondanks dat de nadelen van winterbanden in de zomer kleiner zijn dan zomerbanden in de winter, is het nog steeds best om je banden twee keer per jaar te laten verwisselen.

Wanneer schakel ik om naar winterbanden?

De meeste mensen laten hun winterbanden tussen oktober en november opleggen. Maar wanneer doe je dat nu het best? Onder de 7°C werken winterbanden beter dan zomerbanden. De gemiddelde temperaturen komen eind november rond 7°C te liggen. Maar de exacte temperaturen variëren van dag tot dag en zijn elk jaar weer anders. Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit wanneer je je winterbanden exact laat leggen. Een goede vuistregel is om rond de maandwisseling van oktober op november je winterbanden te installeren. Beter een beetje te vroeg, dan te laat. Want ook in november kan het al vriezen en sneeuwen. Rond april mogen de zomerbanden er dan weer op.

Wat met all-season banden

De all-seasons band wint aan populariteit, maar is niet altijd de beste keuze. Deze banden presteren in de zomer ondermaats aan zomerbanden, maar beter dan winterbanden. In de winter is dit omgekeerd. Het is dus eigenlijk een compromis tussen winter- en zomerbanden. Het Nederlands klimaat is niet direct het meest extreme, dus all-season banden presteren doorgaans goed, enkel bij echt winterse condities en warme dagen is het wat opletten. Ga je vaak op winter-autovakantie naar de Ardennen of Alpen? Dan zijn winterbanden wel sterk aangeraden.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer