Op 30 maart 2025 gaat de klok vooruit naar zomertijd. Lees waarom we de klok verzetten, welke landen meedoen en wat de impact is op slaap en gezondheid.
Waarom verzetten we de klok?
In de nacht van zaterdag 29 maart op zondag 30 maart 2025 wordt in Nederland de klok een uur vooruit gezet. Om precies 02:00 uur springt de tijd naar 03:00 uur, waarmee de zomertijd officieel begint. Dit halfjaarlijkse ritueel is bedoeld om beter gebruik te maken van het daglicht en energiebesparing te bevorderen.
Welke landen hanteren zomertijd?
Het principe achter zomertijd is om de beschikbare daglichturen beter te benutten. Door de klok een uur vooruit te zetten, blijft het ’s avonds langer licht. Dit kan energiebesparing opleveren en biedt extra mogelijkheden voor buitenactiviteiten. De zomertijd werd voor het eerst op grote schaal ingevoerd tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en later opnieuw tijdens de oliecrisis in de jaren 70.
Waarom sommige landen geen zomertijd hebben
Naast Nederland passen veel andere landen de zomertijd toe. In de Europese Unie verzetten alle lidstaten op dezelfde dag hun klok. Ook landen zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië en Brazilië hanteren een vorm van zomertijd. Toch zijn er uitzonderingen: sommige Amerikaanse staten, zoals Hawaï en Arizona, doen hier niet aan mee.
Discussie in de Europese Unie
Niet elk land doet mee aan de zomertijd. In landen rond de evenaar, zoals Indonesië en Ecuador, hebben de dagen het hele jaar door een vergelijkbare lengte, waardoor een uur verschil weinig effect heeft. Andere landen, zoals Rusland en IJsland, hebben de zomertijd afgeschaft vanwege nadelige effecten op het slaapritme en de gezondheid.
Impact op slaap en gezondheid
De Europese Unie heeft de afgelopen jaren gedebatteerd over het afschaffen van de zomertijd. Hoewel er brede steun was voor een verandering, is er tot op heden geen definitief besluit genomen. Voorlopig blijft Nederland de klok in het voor- en najaar verzetten.
Het verzetten van de klok heeft invloed op het slaapritme. Onderzoek wijst uit dat de overgang naar zomertijd kan leiden tot kortdurend slaaptekort en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, zoals hartaanvallen en concentratieproblemen. Experts adviseren om in de dagen voor de overgang geleidelijk eerder naar bed te gaan om de impact te minimaliseren.