Zonne-energie heeft een zonnige toekomst

Nederland is wegens het klimaat niet geschikt voor een breed gebruik van zonne-energie. Het klopt dat in andere regio’s in de wereld er meer zonlicht is en zonnestroom daardoor goedkoper te produceren is. Maar dat betekent niet dat Nederland niet geschikt is voor zonne-energie. In Duitsland worden onder vergelijkbare omstandigheden grote hoeveelheden zonnestroom geproduceerd. De kostprijs van de geproduceerde zonnestroom zal een belangrijke rol spelen in de groei van zonne-energie in Nederland.
De toekomst van zonne-energie

Terug naar de misverstanden. Tenminste 30.000 maal de hoeveelheid energie die we voor onze energievoorziening wereldwijd nodig hebben op aarde wordt ons door de zon aangeboden. In ons dichtbevolkte landje is dat nog steeds 60 maal de vraag. Ruim voldoende dus, ook als je de cijfers anders zou interpreteren.

Het rendement van zonnepanelen is laag maar er wordt overal hard gewerkt aan verbeteringen. Dat mag ook wel want zonne-energie gaat een belangrijke bijdrage leveren aan onze energievoorziening.

De huidige zonnepanelen hebben een rendement van rond de 15%

Dat betekent dat slechts 1/6 deel van de zonne-energie die op het paneel valt omgezet wordt in elektriciteit. Dat heeft niets met de kwaliteit van de panelen te maken, die is meestal goed, maar meer rendement zit er met de huidige techniek niet in. Zonnepanelen zijn financieel al rendabel maar met dat lage rendement heb je veel panelen en veel dakoppervlak nodig om een behoorlijke opbrengst te krijgen. Naast het feit dat het hierdoor soms lastig is om voor elk paneel een goed plaatsje te vinden worden veel daken er met een schuifpuzzel aan panelen ook niet fraaier van. Een hoger rendement zou dan ook welkom zijn. Stel je voor dat het rendement 100% kon zijn. In plaats van 20 panelen zou je dan slechts 3 panelen op je dak nodig hebben. Daar heeft bijna iedereen wel plaats voor. Maar ook al zou het rendement eerst verdubbelen naar 30% dan zou je al met de helft minder panelen toe kunnen.

Zonne-energie peperduur

Reken je nog met terugverdientijden van 25 -40 jaar? Even bijstellen, want voor de particulier is zonne-energie (PV) al gunstiger te exploiteren dan zijn maandelijkse sponsoring van het gebruikelijke energiebedrijf. 18 ct/kWh versus 23 ct/kWh. Dat alles in de BTW en let wel: zonder subsidie.

Daken vol zonnepanelen

Nederland telt zo’n 7,5 miljoen huishoudens. Helaas zijn niet al hun huizen geschikt voor zonnepanelen. Veel Nederlandse woningen hebben geen geschikt dak, en er zijn ongeveer 2,2 miljoen appartementen. We zullen dus ook andere locaties dan de daken van woonhuizen moeten gebruiken. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan de daken van scholen, sportverenigingen en distributiecentra. Dat is in de praktijk alleen niet altijd zo makkelijk. De eigenaar van het pand is namelijk vaak iemand anders dan de huurder. Ze zullen onderling moeten afspreken wie de investering doet en welke vergoeding er betaald wordt voor de zonnestroom.

Hoeveel kan ik terug verdienen

Voorbeeld: Je verbruikt jaarlijks 6.000 kWh stroom à € 0,07/ kWh.
Je betaalt je energieleverancier dan elk jaar € 420,- aan afgenomen stroom.
Wekken je zonnepanelen jaarlijks 5.000 kWh op dan neem je per saldo nog maar 1.000 kWh af en betaal je slechts 1.000 x € 0,07 = € 70,- aan je energieleverancier. Dit is een jaarlijkse besparing van maar liefst € 350,- op je elektriciteitsrekening!

Energiebelasting (EB)

Dit is belasting die de Nederlandse staat heft over energie die je afneemt.
De belasting is op dit moment € 0,14 per kWh en wordt geïnd via de elektriciteitsrekening.

In bovenstaand voorbeeld betaal je dus 6.000 x € 0,14 = € 840,- energiebelasting
(ja, inderdaad, je betaalt twee keer zoveel belasting als de werkelijke kosten van de afgenomen elektriciteit).

Met je eigen zonnepanelen betaal je nog 1.000 x € 0,14 = € 140,- energiebelasting.
Dit is een jaarlijkse besparing van maar liefst € 700,- aan energiebelasting.

Investering zonnepanelen steeds sneller terugverdiend

Door een grotere productie van zonnepanelen en technische ontwikkeling zijn zonnepanelen steeds goedkoper. De terugverdientijd voor zonnepanelenwordt daarmee ook korter. In 2008 was de terugverdientijd voor zonnepanelen 10 tot 15 jaar, in 2014 is dat tussen de 6 en 8 jaar, waarbij ook de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen kan worden afgetrokken.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen