Zonnehoed bij de Indianen en homepathie

Het gebruik van Zonnehoed bij de indianen en homepathie

Van oorsprong komt de Rode zonnehoed of Echinacea purpurea voor op de prairie van het Noordoosten van Amerika. Daar werd de bloem, blad en wortelstok van deze plant door de indianen gebruikt om wonden te genezen en als medicijn tegen infectie ziektes.

De zonnehoed

Ook weekten de indianen de wortels van de zonnehoed in water en goten de vloeistof over gloeiende stenen, zodat de stoom die door de hitte ontstond, voor een intensere zuivering zorgde tijdens de zweet hut-ceremonie.

Hier in Nederland kennen we het gebruik van de Zonnehoed als een homeopathisch middel of als een prachtige bloem voor onze borders in de tuin.
Tuinarchitecten gebruiken graag de Zonnehoed in combinatie met siergrassen.

Geschiedenis

De ontdekking van de geneeskrachtige werking door de blanke kolonisten.

Op het einde van de 19e eeuw ontdekten blanke kolonisten in Noord-Amerika het belang van de door de indianen al lang gebruikte rode zonnehoed als geneeskrachtige plant.

Wetenschappers hebben zich in die tijd ook verdiept in de geneeskracht van de Zonnehoed. De onderzoekers zoals de in 1871 in Nebraska werkende arts, gebruikte het voor tal van aandoeningen zoals tegen difterie, reuma, tumoren, migraine enz.).

Ook aan het begin van de twintigste eeuw werd in Duitsland veel onderzoek verricht o.a door Dr. Gerhard Madaus in 1938. In Noord-Amerika werd van 1885 tot 1935 Echinacea hoofdzakelijk ter behandeling van infectieziekten gebruikt. De zonnehoed had de werking die vergelijkbaar was met anibiotica, maar werd uiteidelijk door de ontdekking van de echte antibiotica (sulfonamiden) verdrongen.

Zonnehoed als handelsmerk van Alfred Vogel

Onderzoeker en wereldreiziger A.Vogel (1902-1996) gaf opnieuw bekendheid aan de Zonnehoed. Alfred Vogel was zijn leven lang een enthousiast reiziger. Zijn interesse ging uit naar alle planten en kruiden over de gehele wereld. Hij greep dan ook elke kans aan om kennis te maken met andere landen en culturen

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben

Sinds het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw gaat Alfred Vogel op reis naar talrijke landen in alle delen van de wereld. Hij is met name geïnteresseerd in volken die een nauwe band hebben met de natuur.
Tijdens zijn verblijf bij volken in de steppen en oerwouden, leert hij dat de natuur met de juiste leiding en ondersteuning, vaak meer kan bereiken dan de vermeende bekwaamheid van mensen.
Bij de Sioux-indianen in Noord-Amerika ontdekt hij bijvoorbeeld de weerstandsverhogende plant Echinacea purpurea (rode zonnehoed). Deze plant wordt het handelsmerk van A.Vogel.

Zo natuurlijk mogelijk

De producten van A.Vogel kenmerken zich door een zo natuurlijk mogelijke bereidingswijze. De duurzame omgang met natuurlijke hulpbronnen is de kern van onze activiteiten.

Essentiële kenmerken van de producten van A.Vogel zijn de gecontroleerde biologische teelt van de gebruikte planten in gezonde grond, en het gebruik van extracten van, zo mogelijk, vers geoogste planten.

De Zonnehoed

Is in de homeopathie niet meer weg te denken. Momenteel zijn er in de homeopathie letterlijk honderden preparaten op de markt gebracht waarbij verschillende delen van de plant zijn gebruikt (bloemen, steel, blad of wortel). Ook de vorm waarin de preparaten verkrijgbaar zijn, varieert enorm.

Werking

Het buitengewoon geneeskrachtig kruid versterkt het immuunsysteem en kan in een vrij vroeg stadium een verkoudheid tegen gaan. Tevens is het een doeltreffend medicijn, voor allerhande kwaaltjes.De plant stimuleert het immuunstelsel die de belangrijkste wapens tegen infecties vormen. Het kruid versterkt bovendien de productie van interferon, een natuurlijke bestrijder van virussen.

Gebruik

Zonnehoed is nu in veel vormen verkrijgbaar (als thee, tinctuur, tabletten).Bij griep en verkoudheid zijn hoge doseringen noodzakelijk. Gebleken is dat grieppatiënten die bijvoorbeeld 900 mg echinacea per dag kregen, eerder genazen dan diegenen die 450 mg echinacea of een placebo kregen. Onderhoudsdosering

Bewezen werking door wetenschapper

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat Echinaforce helpt tegen verkoudheid en het de weerstand versterkt. Wie het middel inneemt, heeft 58 procent meer kans om niet verkouden te worden. Bovendien wordt de duur van de verkoudheid verminderd met één tot vier dagen. Waarom de effecten zo gunstig zijn kan nog niet wetenschappelijk goed worden aangegeven.

Werkt tegen verschillende ziektes

het sap van de Zonnehoed bevat een geneeskrachtige stof, die in vloeibare vorm de lippen en tong doet tintelen. Sommige van onderstaande Ziektes worden behandeld door orale inname van zonnehoed. Homeopatische geneesmiddelen zijn natuurlijk en goed voor de gezondheid.

– Wonden, schaafwonden, slecht helende wonden
– Steenpuisten
– Mondslijmvliesontsteking, aften, mondzweertjes
– Gingivitis, amandelontsteking, keelontsteking
– Aderspatzweren, Doorligwonden
– Acné, eczeem, psoriasis, netelroos
– Witte vloed

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen