spot_imgspot_img

Zonnepanelen zorgen voor extra kosten bij energieleveranciers

Een recent vooronderzoek door de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft aan het licht gebracht dat huishoudens met zonnepanelen energieleveranciers gemiddeld ‘enkele honderden euro’s’ per jaar kosten. Dit resultaat heeft geleid tot een aankondiging van een vervolgonderzoek door de ACM bij leveranciers Budget Energie, Eneco, Engie en Vattenfall.

Extra kosten voor energieleveranciers

Volgens de ACM brengen klanten met zonnepanelen, afhankelijk van de situatie, gemiddeld ’tot enkele honderden euro’s’ aan extra kosten met zich mee voor energieleveranciers. Deze kosten worden toegeschreven aan hogere inkoop- en onbalanskosten, evenals kosten gerelateerd aan het salderingsbeleid. De ACM benadrukt echter dat deze kostenraming een ‘globale momentopname’ is en niet gebaseerd is op specifieke contracten van individuele leveranciers.

Onderzoeksmethoden van de ACM

De conclusies van de ACM zijn gebaseerd op diverse bronnen, waaronder informatie opgevraagd bij energieleveranciers, eigen onderzoek van de toezichthouder en gesprekken met belangrijke stakeholders zoals TenneT, Energie-Nederland, Vereniging Eigen Huis, het KNMI, het Planbureau voor de Leefomgeving en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie.

Toenemend onderscheid tussen klanten

Het onderzoek van de ACM werd geïnitieerd vanwege de groeiende trend waarbij steeds meer energieleveranciers onderscheid maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen. Klanten met zonnepanelen worden geconfronteerd met extra kosten, die volgens energieleveranciers niet langer rechtvaardig zijn om door te berekenen aan alle klanten, inclusief degenen zonder panelen. De ACM benadrukt echter dat het niet verboden is om onderscheid te maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen.

Vervolgonderzoek en verwachtingen

De ACM zal een vervolgonderzoek uitvoeren bij de eerder genoemde energieleveranciers om de precieze meerkosten in kaart te brengen en te beoordelen hoe redelijk de methoden zijn waarop deze kosten aan klanten worden doorberekend. De resultaten van dit onderzoek worden naar verwachting in de eerste helft van april bekendgemaakt.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
6 ° C
7.2 °
5 °
89 %
9.9kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °
za
11 °
spot_imgspot_img