Zout in producten is erg ongezond

Zout in producten is erg ongezond! Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen waardoor de bloeddruk omhoog gaat en je ook een groot risico loopt op hart en bloedvaten. Ook de nieren krijgen het zwaar te voortduren en zijn ze eenmaal beschadigd dan is het drama niet te overzien. Gemiddeld krijgen we 10 gram per dag binnen, terwijl 6 gram het maximum is. Eerder hebben we al een blog geschreven over zout maar het kan niet te vaak onder de aandacht worden gebracht.

1. Kant-en-klaarmaaltijden

Kant-en-klaarmaaltijden zitten vaak boordevol zout. Of het nu om een kant-en-klaar pastagerecht gaat of om een kant-en-klare groenteschotel met vlees.

Alternatief

Vermijd deze maaltijden zo veel mogelijk en kies voor verse pasta en voor verse of diepvriesgroente. Maar let op: bewerkte groente, zoals spinazie à la crème en groente uit pot of blik, bevat weliswaar evenveel vitamines als verse groente, maar wel veel meer zout. Kies dus voor vers of diepvries.

Fabrikanten doen overigens steeds vaker iets aan het hoge zoutgehalte van kant-en-klaarmaaltijden. Zeker niet iedere maaltijd is dus even rijk aan zout. Kijk altijd even op het etiket.

ongezond

2. Pizza

Pizza’s zijn beruchte zoutleveranciers. Neem nu een standaard pizza met kaas en tomaat die je in de winkel kunt kopen. In deze pizza alleen al zit ruim 6 gram zout! Pizza met kaas en tomaat is een uitschieter, maar ook andere pizza’s (met vlees of vis of groente bijvoorbeeld) zitten vol zout.

Alternatief
Maak je eigen pizza! Dit scheelt een hoop zout en is minstens even lekker.

3. Soep

Ook de soepen uit zakjes, pakjes en blikken kunnen er wat van. Bouillons barsten van het zout (soms wel 7 gram per liter). Maar ook in andere soepen, zoals linzensoep, vermicellisoep, tomatencrèmesoep en uiensoep, zit veel zout.

Alternatief

Maak je soep zelf. Lekker en gezond met verse groenten. Voeg geen zoute soepmixen en bouillonblokjes toe! Bouillon kun je ook zelf maken van vlees en kruiden, zoals peterselie en peper.

4. Rookworst

Heerlijk bij een winterse stamppot, maar ook erg zout: de rookworst. In een stukje rookworst van 100 gram zit al bijna 3 gram zout.

Alternatief

Denk eens aan een rundervink of een stukje biefstuk bij je stamppot. Dit zijn relatief zoutarme soorten vlees.

5. Jus en sauzen

Een zakje jus is een zoutbom. Dat geldt ook voor veel sauzen. Vooral in curry zit veel zout: wel 1,5 gram per lepel!

Alternatief

Jus van vlees bevat maar weinig zout. En wat sauzen betreft bevatten mayonaise en knoflooksaus weinig zout. Sauzen zelf maken, met bijvoorbeeld verse tomaten en knoflook, is ook een goede optie. Om je gerechten op een andere manier op smaak te brengen, kun je kiezen voor verse kruiden zoals bieslook, basilicum en oregano.

6. Snacks

Een loempiaatje, een bamibal, een paar handjes borrelnoten… Heerlijk allemaal, maar ze staan wel gelijk aan enkele grammen zout.

Alternatief

Van pinda’s en (cashew)noten kun je ongezouten varianten kiezen. Pelpinda’s en walnoten bevatten ook minder zout.

7. Kaas

Ook kaas is een erg zout product. In een plakje belegen kaas zit al een halve gram zout. Feta uit een pakje en rookkaas zijn ook erg zout.

Alternatief

Uiteraard zijn er ook minder zoute kaassoorten. Neem bijvoorbeeld komijnenkaas of verse geitenkaas.

8. Broodbeleg

Broodbeleg heb je in allerlei soorten en maten. Er zitten dan ook enkele zoute producten tussen, buiten de al genoemde kaassoorten. Rookvlees, salami en bacon bijvoorbeeld zijn zoute soorten hartig broodbeleg.

Alternatief

Biologische kipfilet en kalkoenfilet zijn lekker en lang niet zo zout als ander hartig broodbeleg. Zoet beleg bevat weliswaar veel suiker, maar nauwelijks zout.

Brood en vis

Er zijn nog veel meer zoute voedingsmiddelen. Sommige broodsoorten zijn zout, en ook sommige vissoorten. Denk aan makreel, bokking en zoute haring.

Maar voor brood en vis geldt dat de gezondheidsvoordelen simpelweg te groot zijn om ze te vermijden, of om alternatieven aan te bieden.

Natrium of zout?

Het is een beetje verwarrend, maar natrium en zout is niet hetzelfde. Natrium is de stof die uiteindelijk zorgt voor de hoge bloeddruk. En dat natrium zit in zout.

Op het voedingsetiket staat de hoeveelheid natrium vermeld. Als je die vermenigvuldigt met 2,5, dan weet je precies hoeveel zout er in je product zit. Als er in 100 gram van een kant-en-klaarmaaltijd 1 gram natrium zit, dan zit er dus 2,5 gram zout in. Eet je vervolgens 300 gram van die maaltijd, dan krijg je 7,5 gram zout binnen

Boterham

0,4 g per snee. Brood is een basisvoedingsmiddel en een belangrijke bron van zout in het dagelijkse voedingspatroon. Sinds januari 2013 is het zoutgehalte in brood verlaagd. Dit komt neer op een verlaging van 0,5 gram zout naar 0,4 gram zout per snee brood.

Croissant

0,5 g /stuk. Wanneer je hier ook nog ham (0,5 g/plak) of kaas (0,4 g/plak) op doet, loopt de hoeveel zout al snel op. Ook saucijzenbroodjes (1,3 g/stuk) en andere hartige broodjes, zoals worstenbroodjes, bevatten erg veel zout.

Kaas

0,4 g per plak. Zowel jonge als oude kaas bevat veel zout. Denk hierbij ook aan kaas die je als borrelhap gebruikt. Er zijn verschillende kaassoorten verkrijgbaar die minder zout bevatten (meestal 0,3 gram/plak).

Salami

0,5 g per plak. Gezouten vleeswaren zoals salami, rookvlees, ham en bacon bevatten naar verhouding veel zout. Kipfilet, kalkoenfilet en rosbief bevatten minder zout. De salami staat ook voor de hoeveelheid zout in borrelhapjes en snacks.

Melk

0,2 g per glas. Zuivel bevat van nature natrium. Wanneer iemand veel zuivel gebruikt kan de hoeveelheid zout oplopen.

Lunch

2,2 g per lunch. Staat voor een gemiddelde lunch bestaande uit drie sneetjes brood met twee plakken (gewone) kaas, één maal zoet beleg en een glas melk.

Soep

2,1 g per kop. Soep staat voor alle soorten soep, zowel soep uit blik, zak, poedervorm als maaltijdsoep. Wanneer je dit als maaltijdsoep gebruikt, krijg je al snel meer zout binnen omdat je dan vaak meer dan één kop gebruikt. Wanneer je zelf soep maakt kun je minder zout gebruiken, wanneer je hier kruiden aan toevoegt. Gebruikt de Kruidenwijzer voor ideeën. Maaltijdsoep kun je bereiden met gedroogde peulvruchten of bruine bonen uit glas zonder toegevoegd zout.

Boerenkool met worst

5,0 g per portie. Kant-en-klare maaltijden bevatten erg veel zout, zowel de verse maaltijden als de diepvriesmaaltijden. Let op: het zoutgehalte per maaltijd en per merk kan verschillen. Kijk dus goed op de verpakking. Wanneer je aan tafel nog extra saus, ketjap of sambal toevoegt loopt de hoeveelheid zout snel op.

Hamburger

2,0 g per stuk. Hamburger staat symbool voor bewerkte vlees-, kip- en visproducten. Deze zijn gekruid, gemarineerd en/of gepaneerd en bevatten veel zout. Ook vleesvervangers, zoals vegetarische burgers, balletjes en schijven bevatten veel zout. Per soort en merk zijn er verschillen: de verpakkingen raadplegen loont.

Biefstuk

0,1 g per stuk. Onbewerkte vlees-, gevogelte- en visproducten bevatten minder zout. Aangegeven is alleen de hoeveelheid zout die van nature voorkomt in biefstuk.

Rookworst

2,2 g per portie. Hierbij is uitgegaan van een portie van 100 gram. Rookworst is te koop in verpakkingen van verschillend gewicht, let dus goed op hoeveel je hiervan eet. Denk bij deze hoeveelheid ook aan rookworst als snack of tussendoortje. Rookworst staat ook voor worst uit blik of glas, zoals knakworsten en Frankfurters.

Groente uit blik

1,3 g per portie. Groente staat symbool voor groente uit blik en glas en voor bewerkte (diepvries)groente. Er zijn ook groenten uit blik en glas te koop met minder zout of zonder toegevoegd zout (HAK heeft dit in het assortiment). Verse groenten bevatten nauwelijks zout. Gebruik de Kruidenwijzer voor het smakelijk maken van de groente.

Pizza

6,0 g per pizza. Het zoutgehalte van pizza’s verschilt enorm. Het is afhankelijk van soort en hoeveelheid beleg, maar ook per merk zijn er verschillen. Feit is dat alle pizza’s veel zout bevatten. Denk daarbij ook aan snacks als pizzabroodjes en pizzarondjes. Wanneer je zelf pizza maakt, kun je de pizza op smaak brengen met de suggesties van de Kruidenwijzer.

Pastasaus

3,1 g per portie. Hierbij is uitgegaan van een portie van 200 gram. Kant-en-klare tomatensaus is een belangrijke bron van zout. Het zoutgehalte kan per merk verschillen. Maar je kunt ook zelf pastasaus maken. Voor een tomatensaus kun je bijvoorbeeld tomatenpuree zonder toegevoegd zout (van Delmonte) gebruiken.

Ketjap

2,1 g per lepel. Ketjap is een belangrijke zoutbron. Het wordt vaak extra toegevoegd aan kant-en-klare rijst- en bamimaaltijden. Ook MAGGI aroma en sambal worden vaak aan tafelgerechten toegevoegd en bevatten veel zout.

Ketchup

0,6 g per portie. Rode sauzen worden vaak als gezonde keuze beschouwd, omdat ze geen vet bevatten. Ze bevatten echter veel zout. Denk hierbij ook aan andere tafelsauzen (zoals cocktail- of knoflooksaus). Ook andere sauzen uit pakjes, zoals kaassaus, groentesaus en gedroogde kruidenmixen of kruidenpasta’s bevatten veel zout. Bijvoorbeeld jus (0,7 g per portie, zoutgehalte van 2 sauslepels jus, gemaakt op basis van juspoeder).

Bouillon

5,6 g per tablet. Is de hoeveelheid zout van één tablet, nodig voor de bereiding van 500 ml bouillon. Bouillon wordt vaak gebruikt bij de bereiding van de warme maaltijd in plaats van zout en als basis voor soep.

Olijven

1,1 g per portie. Hierbij is uitgegaan van een portie van tien olijven. Het zoutgehalte van gevulde olijven ligt hoger. Je kunt hierbij ook denken aan andere tapasgerechtjes, zoals gevulde pepertjes.

Frikandel

1,8 g per portie. Frikandel staat ook symbool voor andere (gefrituurde) snacks, zoals kroket, maar ook gebakken vis (kibbeling). Het zoutgehalte tussen de snacks varieert, maar is in alle gevallen hoog. Deze snacks worden ook vaak met saus gegeten, dus loopt het zoutgehalte snel op.

Gerookte zalm en haring

2,1 g per stuk. Dat kan zowel zoute als zure haring zijn. Bij de bereiding wordt zout toegevoegd.

Feta

1,0 g per portie. Hierbij is uitgegaan van een portie van 30 gram.

Koek

0,3 g per stuk. Koek en gebak bevatten zout. Hiervan zijn mensen zich vaak niet bewust. Het zoutgehalte kan oplopen als je veel koek eet. Ook het zoutgehalte in candybars is hoog: dit kan oplopen tot 0,3 gram per stuk.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen