Waarom zijn er zoveel dikke mensen?

Waarom zijn de Amerikanen toch zo dik. Waarschijnlijk denkt iedereen daar het antwoord al op te weten: JA, het heeft alles te maken met de fastfood industrie. Het probleem is namelijk dat vet en suikers verslavend kunnen werken, fastfood gemakzucht in de hand werkt en grote porties uitnodigen om meer te gaan eten.
Een groot deel van deze te dikke Amerikanen, betreft vooral de arme onderlaag van de bevolking. Deze kampen o.a. met obesitas en gezondheidsproblemen als suikerziekte en hart en vaatziekte.

De oorzaak hiervan is voornamelijk omdat het fastfood in de USA goedkoper is dan groente en fruit van de supermarkt. Veel arme mensen Amerikanen zijn dan ook overgeleverd aan deze fastfood industrie, eten verkeerd voedsel en krijgen ernstige gezondheidsklachten.

Wie zijn het slachtoffer

Het gaat vooral dus om de arme onderlaag van de bevolking. De rijke Amerikanen eten over het algemeen gezonder, vaak ook in de duurdere restaurants, waar beter of gezonder eten op tafel komt en zijn dus ook in het algemeen minder dik. Zo’n 60 procent van de volwassen Amerikanen zijn te dik en de helft hiervan heeft obesitas. Doordat scholen tegenwoordig meer voorlichting geven over de gevolgen van het eten en van ongezond voedsel en actie onder nemen, is het percentage bij de kinderen de laatste jaren afgenomen tot ongeveer 25 procent of minder.

Overgewicht in Nederland

Overgewicht en obesitas komt in Nederland het vaakst voor onder de laagst opgeleiden en het minst onder de hoogst opgeleiden. Ook in Nederland wordt de patat kraan of de Mac graag bezocht en eten of drinken we graag zoete dingen, waar veel suiker in zit. De helft van de Nederlanders is te dik ( meer mannen dan vrouwen).

Snelle koolhydraten zijn slechte koolhydraten

Aardappelen, witte pasta en wit brood of kristal suiker, vallen onder de snelle koolhydraten. Hierdoor stijgt razendsnel de bloedsuikerspiegel. De gevolgen zijn dat je lichaam insuline aan maakt, om de suikerspiegel weer snel te laten dalen. De suikers ( van snelle koolhydraten) worden dan opgeslagen in de vorm van vet in het vetweefsel. Snelle koolhydrraten zijn dus de dikmakers.

langzame koolhydraten

Granen zijn de langzame koolhydraten net zo als volkoren pasta of volkoren brood en bruine rijst. De energie wordt langzaam verbrand in het lichaam en minder snel opgeslagen.

Eet met mate, gezond en gevarieerd

Ook aardappelen ( patat) zijn snelle koolhydraten en moeten niet te veel worden gegeten of kunnen beter worden vervangen door zoete aardappelen of bruine zilvervlies rijst. Ook kristal of kustmatige suikers zijn snelle koolhydraten en zitten in bewerkt voedsel, van ketchup tot koekjes of in frisdranken en vruchtensappen…..en maken je ziek en dik.

Wat is nu wel goed?

MEER: langzame koolhydraten zoals granen in muesli of volkoren producten, verse groenten en fruit, maar ook olijfolie, (vette) vis, peulvruchten (linzen, kikkererwten), noten.

MINDER: snelle koolhydraten, verzadigde vetten, rood vlees en bewerkt voedsel.
Kortom: meer voedingsmiddelen die de gezondheid bevorderen en minder voedingsmiddelen die je dik maken en juist ziektes kunnen veroorzaken.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen